Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Mužská generace může být lepší než Moravcova, věří Hamza. Na MS přijde čas Davidové

V posledních měsících bylo u biatlonové reprezentace, co se změn týče, hodně živo. Nový servis, úpravy na trenérských pozicích či největší hvězda s jinou značkou lyží. To vše jako reakce na generační obměnu a ne příliš povedený ročník. A dle prezidenta českého svazu Jiřího Hamzy se ukazuje, že to byly kroky správným směrem. Těší ho jak progres mužského výběru, tak i Markéty Davidové, jejíž čas by měl přijít na únorovém mistrovství světa v Oberhofu.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamza o sezoně SP, blížícím se MS a budoucnosti českého biatlonu

Olympijská sezona je pro biatlonisty vždy vrcholem, jenže loňské hry v Pekingu českému výběru příliš radosti nepřinesly. Jediným, kdo byl vidět na předních pozicích, byla Markéta Davidová. Ve vytrvalostním závodě sahala po zlatu, ale skončila šestá, a k tomu přidala ještě čtvrté místo ze závodu s hromadným startem. Ostatní zapadli do výsledkového průměru.

Kromě Davidové, která díky výhře v Östersundu nakonec získala malý křišťálový glóbus v individuálu, se závodníkům nadmíru nedařilo ani ve Světovém poháru, a tak se vedení českých biatlonistů rozhodlo k radikálním změnám. A to hned několika.

K mužské reprezentaci se vrátil po čtyřech letech opět jako trenér Michael Málek, v roli střeleckého kouče mu pomáhá olympijský vítěz ve sportovní střelbě Matthew Emmons, národní tým změnil i servismany, které nově vede uznávaný norský expert Ole Björn Tretterud.

Na krátkou chvíli hodně úprav.

Probíhající ročník Světového poháru však naznačil, že radikální sáhnutí do fungování týmu bylo správným krokem, což si pochvaluje také šéf českého svazu biatlonu Jiří Hamza, který přitom přiznává, že ne všichni byli z velkého počtu změn na začátku radostí bez sebe.

"Změny, které jsme po olympiádě udělali, budily trochu kontroverze, ale ukazuje se, že jsme na správné cestě a to, co jsme řekli před sezonou, se naplňuje. Markéta Davidová patří do světové TOP 5 a velký posun je i u Michala Krčmáře, u kterého je dobrý signál, že se dokáže umisťovat pravidelně v nejlepší desítce. Ale kluci obecně jezdí dobře na lyžích. Až vybrousí s Mattem Emmonsem střelbu, čeká nás hodně radosti," shrnul.

Nejvýraznější jméno je samozřejmě nadále šestadvacetiletá Davidová, která je největší hvězdou českého týmu. I rodačka z Jablonce nad Nisou před ročníkem udělala radikální změnu a nově jezdí na lyžích značky Fischer, které jí hned přinesly úspěch. Na SP v Hochfilzenu získala ve sprintu druhé a ve stíhačce třetí místo, díky čemuž ukončila roční čekání českého týmu na medaili. A celkově je v seriálu devátá.

Více než změna lyží je ale u Davidové na první pohled zřejmá jiná věc. Výrazné zrychlení práce s malorážkou, což by jí mělo z dlouhodobého hlediska přinést ještě víc úspěchů.

"Před dvěma roky jsem řekl, že budoucnost bude patřit Julii Simonové, Elviře Öbergové a Markétě, a myslím, že všechny ten potenciál začínají naplňovat. Markéta má na rozdíl od těch dvou smůlu, že jí vždy chybí jedna rána k tomu, aby byla první nebo druhá, ale sezona je ještě dlouhá," řekl Hamza o Davidové, která má ve Světovém poháru zatím na kontě jedenáct individuálních umístění na stupních vítězů.

"Věřím, že to přijde v pravý čas. Výrazně zrychlila ve střelbě, má mnohem lepší lyže než loni a celkově šel servis nahoru. Běžecká výkonost je u ní stabilní a postupnými krůčky jde nahoru. A zrychlená střelba je základní předpoklad, aby se pohybovala pravidelně mezi nejlepšími pěti," přidal na adresu hlavní hvězdy týmu.

Zbylým ženám se ale zatím tolik nedaří. Lucie Charvátová opět bojuje se střelbou a další se trápily zdravotními problémy. Jak Tereza Voborníková, která prožívá první kompletní sezonu u A-týmu, tak Jessica Jislová byly před Vánocemi nemocné. "A trochu se zvrávorávají až doteď," prozradil Hamza, který ale u obou vidí potenciál na zlepšení a pravidelné dojíždění v nejlepší dvacítce až třicítce.

Mužská generace, která může překonat Moravce se Šlesingrem

Chřipky a nachlazení se nevyhnuly ani mužské části národního týmu, kde dokonce řádily ještě výrazněji. Někteří si museli dát od závodění na nějaký čas pauzu. Výrazně to poznamenalo Tomáše Mikysku, který se nepředstavil v Pokljuce ani v Ruhpoldingu. V Německu chyběl také Jonáš Mareček.

"Nemá se ale cenu vymlouvat. Podmínky mají všichni stejné. Věřím však, že u kluků je vidět výrazná změna hlavně v běžecké části. Mnohdy máme tři kluky v nejlepší dvacítce běžecky, což je předpoklad pro to, aby, když se trefí, mohli být v absolutní špičce," pochvaluje si Hamza.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Výborný vstup do ročníku má zejména Michal Krčmář, který zatím bodoval při každém startu a třikrát už skončil v nejlepší desítce. U dalších jsou výkony dosti ovlivněné právě prací na střelnici, kde je pod vedením Emmonse ještě spousta prostoru na práci. Šéf českých biatlonistů ale věří, že bývalý kouč USA a manžel české bývalé české olympijské vítězky Kateřiny Emmons závodníkům pomůže.

"Není to u nás fyzické, ale spíše psychické. Největší chyba je, že nad střelbou moc přemýšlí, a z toho se rodí chyby. Je potřeba, aby dokázali vypnout. Matt Emmons je ale pozitivní osoba a snaží se klukům změnit myšlení," řekl Hamza a naráží na výkony Jakuba Štvrteckého, Mikuláše Karlíka a Tomáše Mikysky.

Zároveň však vidí v mužské reprezentaci, která po konci Ondřeje Moravce, Michala Šlesingra či Tomáše Krupčíka prochází generační obměnou, obrovský potenciál, který by se měl naplno ukázat ideálně další rok, kdy bude mistrovství světa doma v Novém Městě na Moravě.

"Mikuláš Karlík a Tomáš Mikyska jsou supertalenti. Kuba Štvrtecký a Jonáš Mareček, který je věkem ještě junior, ale je pevnou součástí štafety, mají velký potenciál. Je to generace, do které jsme investovali peníze z počátku boomu, a kluci chtějí hodně. Občas chtějí možná víc, než je potřeba, a kvůli tomu dělají chyby na střelnici. Je to generace, která může být daleko silnější než generace kolem Ondry Moravce a Michala Šlesingra. Je to jen otázka času, kdy se to projeví," má velké očekávaní prezident Mezinárodní biatlonové unie.

MS v Oberhofu? Čas Davidové a cíl medaile

Před celou českou reprezentací je nyní poslední Světový pohár v Anterselvě před vrcholem sezony, kterým je mistrovství světa v německém Oberhofu. Národní tým bude mít před šampionátem ještě čtrnáct dní na to, aby se dostal do pohody a zabojoval o co nejlepší umístění. A tím by měla být medaile.

"Medaili budeme chtít. Horkým kandidátem je Markéta a za určitých okolností na ni může sáhnout i Michal Krčmář. Navíc bez šance nejsme ani v mix štafetách a teoreticky štafetách. Máme tam teď dominanci Norů mezi muži, ale zbytek je otevřený. Já tam jedu jako optimista a myslím, že je čas pro Markétu," přiznal s tím, že hlavním cílem projektu je ovšem až šampionát v Novém Městě v roce 2024.

Nové Město na Moravě ale biatlonově ožije i letos. A to na začátku března, kdy se zde bude konat závod Světového poháru. A už teď je jasné, že atmosféra bude hodně bouřlivá, jelikož v prodeji příliš lístků nezbývá.

"Budeme limitováni tím, že jsme zahájili rekonstrukci stadionu pro MS, takže kapacita bude o tři tisíce snížena. Ale očekáváme tradiční atmosféru. Čtvrtek, pátek budeme aplikovat spolupráci se školami, aby se všichni malí zájemci mohli podívat na biatlon. Sobota už je skoro vyprodaná a neděle také. Takže kdo chce lístky, měl by spěchat, jelikož v únoru už dostupné podle všeho nebudou," dodal Hamza.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články