Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zlaté Francouzky potvrdily nadvládu. Češky dojely po dvou trestných kolech sedmé

Světovými šampionkami jsou biatlonistky Francie. Ty tak ve Vysočina Areně potvrdily svou letošní nadvládu a získaly první titul ve štafetě vůbec. Stříbro vybojovaly Švédky, bronz si zajistily Němky. Dlouho přitom po medaili sahaly senzačně v cíli čtvrté Estonky. České kvarteto Tereza Voborníková, Lucie Charvátová, Markéta Davidová, Jessica Jislová skončilo po dvou trestných kolech a dvanácti dobitích na sedmém místě. Přímé přenosy a zpravodajství z MS sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Zlatá štafeta Francie
zdroj: ČTK

"Měli jsme tam kolo a dnes nás to bude hodně mrzet. Ty stupně byly hodně blízko," byl si ve vysílání České televize vědom sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

Favorizované Francouzky nezastavila ani dvě trestná kola Sophie Chauveauové. Finišmanka Julia Simonová získala ve Vysočina Areně čtvrté zlato. 

Expertka na rozjíždění štafet Voborníková odstřílela opět položky svižně, čistě a hlavně bez dobíjení.

"Už na startu jsem si říkala, že je to poslední závod, zkusím si to užít a vzít si z toho co nejlepší. Dvě nuly na závěr mě potěšily a jsem ráda, že jsem to dokázala předat takhle v kontaktu," uvedla Voborníková v rozhovoru pro ČT sport.

Přiznala, že stojky se hrozně bála. "Na nástřelu dělal se mnou vítr neplechu. Snažila jsem se nad tím větrem moc nepřemýšlet, nevyměřovat to, střílet, jak to přijde, a díky bohu, že jsem si počkala," dodala.

Voborníková předávala na pátém místě Charvátové, která se na mistrovství světa střelecky trápí, stíhačku dokonce nedokončila, když byla dostižena.

Nejinak tomu bylo i v této štafetě. Na ležce sice dvakrát zvládla dobít a ze střelnice odjížděla čtvrtá. V dalším úseku byla dokonce průběžně druhá, pak ale přišlo trestné kolo na stojce a propad na desátou pozici.

Markéta Davidová a Lucie Charvátová
zdroj: ČTK

"Na trati jsem se to snažila nepřepísknout, abych přijela v klidu, tempo jsem si hlídala, tam to vyšlo dobře. Vítr je obtížnější, než bych čekala," řekla Charvátová.

Problémy jí dělaly jak povětrnostní podmínky, tak velká nervozita. "Na mě opravdu velmi těžké. Na ležce jsem strávila spoustu času, snažila jsem se to udělat co nejlépe, ale na stojce jsem to už neustála," doplnila.

"Lucka jela dobře i takticky. Před ležkou jsme ji museli krotit. Ale zvládla to, tam nebylo co řešit. Vestoje ale nechala, což byla ohromná škoda. Závod by byl jinak, ale musíme to tak brát," uvedl Rybář.

Štafetu si poté přebrala česká jednička Davidová, jež dvakrát na položce vleže dobila a odjížděla z devátého místa. Stejný počet dobití se opakoval i na stojce a bylo z toho průběžné šesté místo.

Na svém posledním kole měla mistryně světa z roku 2021 třetí nejrychlejší čas. "Mrzí mě, že jsem to dobíjela nadvakrát v ležce i stojce. Dobití, které jsem nedala, byly mé chyby. Bylo to zbytečné, chtělo to dobít hned," řekla specialistka na třetí úseky.

"Foukalo v pátek při tréninku, pak při nástřelu, střelnice byla taková neklidná. Dopředu mě zase hnali diváci. Chtěla jsem se na střelnici soustředit na svůj dech a ani jsem ho neslyšela," usmála se Davidová.

Do posledního úseku vyrážela Jislová, která zásluhou pěti čistých terčů odjížděla pátá. Podél celé trati ji hnali fantastičtí fanoušci.

Jislová ztrácela na bronz průběžně 40 sekund, před poslední střelbou se ale opět začal točit vítr, česká finišmanka nedala první tři rány a jednu dobít nezvládla, takže musela na trestné kolo.

Štafeta biatlonistek MS
zdroj: ČTK

Češky tak vyrovnaly loňské sedmé místo z Oberhofu. "Hrozně mě to mrzí, na stojce byla příležitost se posunout. Vůbec nevím, co se tam dělo, byla to fakt náročná položka. Mrzí mě to," uvedla Jislová.

Francouzskou štafetu výborně rozběhla Lou Jeanmonnotová. Po zaváhání Chauveauové se favoritky propadly na devátou příčku, ale Justine Braisazová-Bouchetová je vrátila do čela.

Vedoucí pozici už Simonová udržela. Druhé skončily se ztrátou 38,3 sekundy Švédky, bronz získaly Němky. Loňské mistryně světa Italky dojely až jedenácté. 

Další kolaps při střelbě vestoje prožila vedoucí žena Světového poháru Ingrid Landmark Tandrevoldová, která netrefila ani jednu z prvních pěti ran a pak běžela tři trestná kola. Jako finišmanka přivezla norskou štafetu na desátém místě.

Cenný kov v ženské štafetě naposledy získalo na světovém šampionátu zlaté kvarteto Jana Kulhavá, Jiřina Adamičková, Iveta Knížková a Eva Háková v Borovci v roce 1993.

Výsledky štafety žen na MS (4x6 km):

1. Francie (Jeanmonnotová, Chauveauová, Braisazová-Bouchetová, Simonová) 1:15:00,8 (2 trest. okruhy + 11 dobíjení), 2. Švédsko (Magnussonová, Perssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -38,3 (1+12), 3. Německo (Hettichová-Walzová, Grotianová, Voigtová, Schneiderová) -1:14,2 (0+9), 4. Estonsko -1:40,1 (0+11), 5. Ukrajina -2:08,8 (0+10), 6. Polsko -2:14,6 (0+3), 7. Česko (Voborníková, Charvátová, Davidová, Jislová) -2:22,7 (2+12).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články