Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

Štafety o světové medaile rozjedou Voborníková a Mikyska, finišmany jsou Jislová a Hornig

Poslední čtyři závody jsou o víkendu na programu biatlonového mistrovství světa. Sobotní den obstarají štafety. Tu ženskou rozjede za českou repreztentaci Tereza Voborníková, finišovat má Jessica Jislová. U mužů trenéři rozhodli o tom, že na prvním úseku začne Tomáš Mikyska a zakončovat bude Vítězslav Hornig. Program ČT sport z Nového Města na Moravě startuje přímým přenosem ve 13:15. Zpravodajství naleznete i na webu ctsport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonistky poběží štafetu v tradiční sestavě, muži bez Štvrteckého

"Terka byla přes zimu na prvním úseku opravdu silná. Už s ním má zkušenosti a věří si na něj. A v posledním úseku je Jessica. Je to naše nejsilnější střelkyně a v posledním kole umí bojovat," uvedl trenér biatlonistek Egil Gjelland.

Ženy se pokusí vylepšit loňské sedmé místo z Oberhofu. V této sezoně Světového poháru byly ve stejném složení šesté v Östersundu a Oberhofu, sedmé v Ruhpoldingu a osmé v Hochfilzenu.

Gjelland o změně v nominaci a nasazení náhradnice Kristýny Otcovské neuvažoval. "Je důležité být upřímný a vidět, že Lucka (Charvátová) je mnohem silnější na lyžích. Změnu jsme nezamýšleli," řekl Gjelland.

Podle Charvátové to byl v pátek poněkud jiný trénink než dosud.

"Po dlouhé době se na nás usmálo sluníčko, které přineslo i poměrně větrné počasí. To ten trénink na střelnici komplikovalo," řekla s tím, že na sobotu je zase předpověď zataženo. "Tak doufám, že se povětrnostní podmínky uklidní, což by mi dodalo více klidu," pousmála se.

Doufá, že závod bez umělého osvětlení by pro ni mohl být lepší než ty, které v Novém Městě jela dosud.

"Ty večerní závody tady na mě nebyly na míru. Dlouho jsem čekala na start a nedokázala jsem se s tím ztotožnit. Možná by mi měl ten odpolední start svědčit víc," uvedla Charvátová.

Měl jasno i ohledně nasazení Davidové na třetím úseku. "Je to naše nejsilnější závodnice a potřebujeme ji využít tak, abychom zůstali v kontaktu. Pokud se chceme udržet vepředu, musíme využít její plný potenciál," doplnil norský kouč.

Cenný kov v ženské štafetě naposledy získalo na světovém šampionátu zlaté kvarteto Jana Kulhavá, Jiřina Adamičková, Iveta Knížková a Eva Háková v Borovci v roce 1993. Titul světových šampionek obhajují Italky. Druhé vloni skončily Němky, třetí byly Švédky.

Čeští muži obhajují čtvrtou příčku. Čtveřice Michal Krčmář, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký, Jonáš Mareček figurovala loni v Oberhofu před závěrečným úsekem na prvním místě, ale doplatila na dvě trestná kola finišmana Marečka.

Štvrtecký ale tentokrát štafetu vynechá kvůli zánětu dutin. "Tím pádem tam dáme Víťu, který měl sice předevčírem problémy se zády, ale na tréninku byl relativně v pohodě. Víťa je furt stabilnější střelec a několikrát ukázal, že i když o něco jde, je zvyklý trefovat stejně jako na tréninku a nerozhodí ho to. Myslím, že by dostal přednost i tak," řekl trenér Michael Málek.

Čeští reprezentanti byli v této sezoně mezi elitní šesticí jednou v Oberhofu. V Ruhpoldingu skončili devátí, v Östersundu desátí a v Hochfilzenu dvanáctí.

"Kluci, kteří jedou, patří mezi slušné střelce. Když člověk vybírá, tak to dělá podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Koukáme na střelecké statistiky, jak jim to jde při tréninku, jak se cítí a mluvíme o tom s nimi. Nemůžeme říct, že to tak bude nejlepší, ale když to nasazujeme, tak si myslíme, že to tak nejlepší je," dodal Málek.

Zároveň ale jedním dechem v rozhovoru pro ČT sport dodal, že jeho představy před sezonou zkrátka byly jiné. "Nechci říct, že je to nějaké zklamání, ale určitě kdyby se mě někdo na začátku sezony ptal, tak jsem si to představoval tak, že tu budu vybírat z jiného rozpoložení," řekl rozpačitě.

Titul mistrů světa obhajují Francouzi, favority ale budou vloni druzí Norové. Jejich hlavní hvězda Johannes Thingnes Bö má druhý pokus na to získat jubilejní 20. zlatou medaili na MS a vyrovnat rekord krajana Oleho Einara Björndalena.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články