Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Francouzky na vlně, ovládly i Ruhpolding. Sedmé Češky se vyhnuly trestnému kolu

Štafetu Světového poháru v německém Ruhpoldingu ovládly biatlonistky Francie s finišmankou Julií Simonovou a navázaly tak na nedělní triumf z Oberhofu. Druhé dojelo Švédsko, třetí Německo. České reprezentantky ve složení Tereza Voborníková, Lucie Charvátová, Markéta Davidová, Jessica Jislová byly v generálce na mistrovství světa osmé a dvě šestá místa z tohoto ročníku tak nepřekonaly. Přímé přenosy ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Egil Gjelland pro štafetu v Ruhpoldingu, která se jela tři dny po stejné disciplíně v Oberhofu, zvolil totožnou sestavu závodnic, pouze prohodil úsek Charvátové a Davidové, když českou jedničku vrátil na její tradiční třetí úsek.

Po první ležce odjížděla na čele Ukrajina, zatímco Voborníková musela dvakrát opravovat a zapojila se jako jedenáctá, výrazně však neztrácela.

Ukrajinka Petrenková po stojce pelášila dál, Voborníková opustila střelnici na pátém místě bez ztráty kytičky. Naopak Norka Skoganová vybouchla dvěma trestnými okruhy a hned z toho byla ztráta osmdesáti sekund.

"Jedna rána ulítne, to se občas stane, ale abych jí musela dobíjet nadvakrát, to byla zbytečná zbrklost. Ale stojka mě potěšila, po dlouhé době pro mě strašně důležitá nula. Byla jsem ráda, že jsme docvakli skupinu, věděla jsem, že je tady poklidná střelnice, zkusila jsem to a jsem ráda, že to vyšlo," řekla Voborníková v rozhovoru pro ČT sport.

"To první kolo si myslím, že jsme jely strašně rychle, i když jsem z něj byla rozpačitá a nechutnalo mi to. Asi to mohlo být v mém podání určitě lepší, forma není taková, jak bych si ještě přála, ale jsem ráda, že jsem ram někoho dojela," doplnila Voborníková.

Do druhého úseku předalo nejrychleji Švédsko, po ležce se ale pořadí měnilo a první byla Itálie zásluhou Vittozziové. Za nula zastřílela i šestá Charátová. Hrozbu trestného kola odvrátila na další položce po dvou opravách a vyjížděla do svého posledního úseku osmá, přičemž ze stejné pozice i předávala Davidové.

"To se mi vrátila vzpomínka asi tři roky zpátky, kdy jsem tu taky netrefila poslední terč. Naštěstí jsem to dobila a myslím, že jsem předvedla jeden z lepších výkonů. Závody tady přirovnávám k tomu, že je to běh na čtyři sta metrů, kdy tu jede člověk do posledních sil. Byl to kontaktní závod," vyprávěla Charvátová.

Třetí ležka se nejrychleji povedla domácí Preussové, česká jednička zahájila svou palbu nulou, na položce vestoje dala až poslední opravnou ránu a mohla si tak před hrozícím trestňákem oddechnout a na poslední předávce se v pořadí české reprezentace nic neměnilo.

"Mrzí mě, že by to chtělo dobíjet hned. Snažila jsem se zastřílet co nejlépe zákald, na dobíjecí rány jsem se už jen klepala a pak se jen modlila, abych tu poslední trefila," řekla Davidová České televizi.

zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

Před poslední stojkou vyrážela na trať Francouzka Simonová z prvního místa následovaná Němkou Kebingerovou, Jislová potvrdila střeleckou formu a ani jednou nedobíjela.

Na závěrečné položce opravila pouze jednou, na trati makala a nakonec zakončila závod na sedmém místě se ztrátou více než dvou a půl minuty. Velké překvapení už se nestalo, zvítězily Francouzky i bez Justine Braisazové-Bouchetové, kterou nahradila na druhé úseku Jeanne Richardová.

"Ta jedna rána mě mrzí, to jsem uspěchala zbytečně. Jinak byla střelnice klidná, byly to asi nejlepší podmínky letos. Poslední dobou jsou ty poslední kola docela výživný. Jelo se mi moc hezky, trať mi profilem vyhovuje asi nejvíc," uvedla Jislová.

Závod byl podle ní celkově dobrý. "Trochu jsem se i vyhecovala, takže doufám, že mě to do dalších závodů nabudí. Týmový výkon byl moc hezký. Všichni do toho dali všechno a já jsem spokojená," usmívala se.

SP v Chiemgau Areně pokračuje hned ve čtvrtek štafetou mužů, poté přijdou na řadu sprinty a stíhací závody. Poslední díl elitního seriálu před únorovým světovým šampionátem v Novém Městě na Moravě obstará oblíbená italská destinace Anterselva.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu, štafeta žen (4x6 km):

1. Francie (Jeanmonnotová, Richardová, Chauveauová, Simonová) 1:08:44,5 (0 tr. okruhů+4 dobíjení), 2. Švédsko (Magnussonová, Perssonová, Brorssonová, E. Öbergová) -8,7 (0+3), 3. Německo (Hettichová-Walzová, Schneiderová, Preussová, Kebingerová) -46,7 (0+3), 4. Švýcarsko -1:22,3 (0+7), 5. Ukrajina -1:36,1 (0+4), 6. Itálie -1:40,7 (0+9), 7. Česko (Voborníková, Charvátová, Davidová, Jislová) -2:33,1 (0+8).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články