Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Norská šňůra nadvlády pokračuje, čeští biatlonisté byli devátí

Štafetu Světového poháru v Ruhpoldingu vyhráli opět Norové. Disciplínu ovládli už pojedenácté za sebou. Druzí byli Němci, třetí Italové. Česká štafeta ve složení Tomáš Mikyska, Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Vítězslav Hornig absolvovala jedno trestné kolo a skončila devátá.

"Je to takové rozporuplné. V Ruhpoldingu se musí dobře střílet, protože jakmile to ujede, nedá se to dotáhnout. Trestné kolo se stane, ale v té konkurenci, která tu je, to jde.

Trenér Michael Málek se po solidní šesté štafetě v Oberhofu po neděli rozhodl, že na sestavě nic měnit nebude, pouze pozmění jednotlivé úseky s tím, že na posledním nechá Vítězslava Horniga. Do závodu se tedy opět nedostal Jakub Štvrtecký.

Na prvním místě odjížděli takřka současně Američan Wright a Rakušan Unterweger, ale Mikyska se rozhodně nenechal zahanbit a bez jediné chyby pelášil dál na čtvrté pozici, která se po jednom dobití na stojce ponížila o šest míst.

"Bylo to těžké, abych řekl pravdu. Nejelo se mi dobře. Měl jsem před sebou soupeře, snažil jsem se ho držet, ale byl jsem před prvním úsekem extrémně nervózní… Nečekal jsem, že ty stojky budou odpálené takhle rychle, pak mě mrzelo, že jsem nestřílel rychleji," vyprávěl v rozhovoru pro ČT sport.

Krčmář vyjížděl po první předávce s odstupem pětatřiceti sekund na Němce, ale pole se přelévalo dál, protože po druhé ležce byl v popředí Kazach Akimov, kdežto česká jednička musela dvakrát opravovat a bylo z toho průběžné 13. místo.

Další stojka vyšla nejrychleji Američanovi Dohertymu, Krčmář chyboval při svém třetím výstřelu, dokázal ale hbitě opravit, celkově za velmi přijatelných osmadvacet vteřin. Naopak Švédové měli při druhé předávce už dva trestné okruhy a byli až dvacátí.

"Totální sprint, totální biatlon se tady jede. Střílí se také v neskutečném tempu, ale bavilo mě to. Neskutečné pro fanoušky, takhle v kontaktu, to je paráda. Zkusil jsem to, jedna rána mi trochu vyskočila, ale fakt super závod a věřím, že to dotáhneme do slušného konce," řekl spokojený Krčmář.

A nadějně to vskutku vypadalo. Mareček se totiž blýskl bezchybnou muškou a z ležky mířil šestý zhruba čtyřicet sekund za vedoucím Němcem Dollem. Vše bylo otevřené.

Jenže na předposlední stojce se situace z českého pohledu výrazně zkomplikovala. Mareček, který nechyběl dosud ani v jedné štafetě sezony, totiž neopravil ani na třetí pokus a mířil na trestné kolo. Tarjei Bö byl v tu chvíli v čele, Češi na Nory ztráceli z osmého místa přes minutu a čtvrt.

"Ta stojka mě moc mrzí, ale klepala se mi noha únavou asi kvůli namrzlé položce, jinak se mi střílelo docela dobře," řekl Mareček.

Christiansen měl na poslední položce vleže moře času, takže si mohl dovolit i dvě opravy, i tak činil odstup od Francie půl minuty. Hornig se dvakrát zaskvěl nulou. Rovněž po další chybě se nic neměnilo na tom, že si Norové mohli dojet pro další vítězství do sbírky. Češi skončili devátí s devátým běžeckým časem.

"Rozdělil bych to na dvě části. Běh moc dobrý nebyl, byl jsem ztuhlý, bolely mě nohy. Na střelnici jsem rád trochu za ležku, ve stojce tam nebyl problém, to byla myslím hodně dobrá položka," řekl Hornig.

SP v Ruhpoldingu pokračuje v pátek sprintem biatlonistek, v sobotu poběží sprint i muži a program v Německu uzavřou nedělní stíhačky. Druhý trimestr elitního seriálu zakončí příští týden italská Anterselva. Přímé přenosy ze SP sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Závod SP v biatlonu v Ruhpoldingu, štafeta mužů (4x7,5 km):

1. Norsko (Laegreid, Dale-Skjevdal, T. Bö, Christiansen) 1:09:49,6 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení), 2. Německo (Strelow, Kühn, Doll, Nawrath) -45,0 (2+7), 3. Itálie (Zeni, Bionaz, Hofer, Giacomel) -58,7 (0+10), 4. Francie -1:11,0 (1+10), 5. Rakousko -1:22,8 (0+2), 6. Slovinsko -1,23,8 (0+2), ... 9. Česko (Mikyska, Krčmář, Mareček, Hornig) -2:18,2 (1+7).


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články