Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Norsko uneslo roli favorita a bere na MS první zlato, česká štafeta skončila jedenáctá

Norsko povtrdilo roli největšího favorita smíšených štafet a slaví na mistrovství světa v biatlonu první zlato. Výtečné druhé místo vybojovali rakouští biatlonisté a biatlonistky, třetí bylo Švédsko. Češi bronz z Anterselvy neobhájili, po dvou trestných kolech finišmanky Lucie Charvátové skončili jedenáctí.

Tiril Eckhoffová vezla Norky vstříc zlatu
zdroj: ČTK/DPA

"Jedenácté místo není, co bychom od závodu čekali, nemůžu to hodnotit kladně," prohlásil trenér Ondřej Rybář. "Bez kola se závodit dá, ale není to jediná věc, kterou bychom mohli v závodě kritizovat," dodal. 

Už první úsek českému kvartetu nevyšel podle představ. Moravec ztratil hodně času na střelnici, zvláště vleže. Dobíjel nadvakrát. "Hlídal jsem to, nebyla to jistota a i na trati jsem ztrácel. Moc pozitivního na tom dnes nenajdu," posteskl si nejzkušenější z reprezentantů.

Krčmář zvládl skvěle střelbu vleže, ale vestoje musel třikrát dobíjet a mnoho nescházelo a skončil na trestném kole. "Zadělal jsem si na problémy, nedokážu to hned po závodě vyhodnotit. Je to kaňka na mém úseku," přiznal Krčmář.

Davidová stahovala, co se dalo. Chválila servis

Davidová zvládla svůj úsek velmi dobře a dotáhla české kvarteto zpět do desítky. "Chtěla bych pochválit kluky ze servisu, protože jsem měla neskutečné lyže. Střelba za jedna je dobrá. Doufám, že se ještě rozjedu, protože ač jsem měla skvělé lyže, nejelo se mi úplně dobře," pronesla v cíli Davidová.

Charvátová zvládla střelbu vleže a dotahovala se na osmé Švýcarky. Jenže poslední položka jí zle nevyšla. "Byl to po všech stránkách velmi náročný závod. Trochu jsem laborovala s pozicí, ale nepřišlo mi, že jsem něco dělala úplně špatně. Nezvládla jsem to, ale úplně špatný pocit... no nevím, jak to zhodnotit," řekla rozpačitě česká finišmanka.

Norská štafeta ve složení Sturla Holm Laegreid, Johannes Thingnes Bö, Tiril Eckhoffová a Marte Olsbuová Röiselandová porazila druhou štafetu Rakouska o 27 sekund. Česká čtveřice zaostala v cíli za vítězným Norskem o rovné tři minuty.

Röiselandová získala desátý titul v kariéře a na druhém místě historických tabulek se dotáhla na Rusku Jelenu Golovinovou. Více zlatých medailí má mezi ženami jen Němka Magdalena Neunerová (12). Johannes Thingnes Bö přidal do sbírky už jedenáctý titul a o jeden překonal svého bratra Tarjeiho.

Co se dělo na trati

Start štafet se povedl bez výraznějších problémů. Moravec se držel ve středu pole. Na první střelbě jednou minul, ale s jedním dobíjením se zařadil až do třetí desítky.

Podle očekávání vedl Nor Laegreid. Po druhé střelbě šli do čela bezchybní Bělorusové zásluhou Smolskiho, za nimi Francie a Norové neztráceli mnoho. Moravec znovu jednou dobíjel, ale mnohem rychleji a k předávce spěchal z šestnácté pozice. V posledním kole výrazněji ztrácel, celkově byl na trati patnáctý nejrychlejší.

Francouz Jacquelin v závěru spadl a zlomil si hůlku, přesto byl na lyžích nejlepší. Stále vedli Bělorusové. Krčmář vybíhal do svého úseku jako osmnáctý s více neš minutovým mankem.

Krčmář do toho šel po hlavě, zastřílel čistě a po ležce se čelu závodu mírně přiblížil. Johannes Bö se na prvním místě osamostatnil, stále výborně jeli Kanaďané. Gow byl druhý, stíhán Fillonem Mailletem. Naopak závodníci z Ruska si pohoršili, Latypov jentaktak nemusel na trestné kolo.

Johannes Bö navýšil po střelbě vestoje náskok na více než dvacet sekund před Francouzi. Krčmář se pokusil zastřílet rychle, ale rychle třikrát minul a musel pečlivě dobíjet. Sice nemusel na trestné kolo, ale po 54 sekundách na položce byla desítka hodně daleko. Konkrétně 35 sekund.

Johannes Bö dle svých dobrých zvyklostí letěl a v polovině závodu Norsko vedlo už o 40 sekund. České manko na Norsko se prohlubovalo, ale o tyhle výšiny už v polovině klání nešlo. Davidová neměla vůbec snadnou úlohu, ale stahovala, co se dalo.

Francie po páté střelbě něco málo stáhla. Třetí byly Ukrajinky. Davidová jednou dobíjela a držela třináctou příčku. Kolem ní bylo pořadí ale hodně vyrovanné.

Eckhoffová dala šanci pronásledovatelkám. Dvakrát dobíjela a Chevalierová Bouchetová jí dýchala na záda. Čtyři terče sestřelila Francouzka perfektně a po pátém výstřelu už takřka opustila podložku, jenže ani třemi náhradními náboji ho neskolila a rázem z toho byla skoro minutová propast.

Davidová nepotřebovala náboj navíc, dala si na čas (34 sekund) a česká štafeta se dostala do desítky těsně před závodníky ruské biatlonové unie.

Olsbuová Röiselandová měla velký náskok a mohla být relativně v klidu. O medaile bojovala Ukrajina se Švédskem a Rakouskem. Francie doháněla. Davidová předávala jako devátá.

Norky jely vstříc zlatu, Ukrajina a Rakousku medailím. Hanna Öbergová strávila na ležce příliš mnoho času. Charvátová zdaleka nezklamala, ani jednou nevystřelila mimo a na osmé Švýcarsko jí chybělo 17 sekund.

Röselandová měla namále, ale třikrát přesně dobila a zlato už jí nikdo nemohl vzít. Pro stříbro si jela s jednou opravou Rakušanka Hauserová. O bronzu však ještě nebylo jasno. Ukrajinak Olena Pidhrušná se nevzdávala a mohla prohnat Öbergovou. Dramatický finiš však skončil ve prospěch Švédky.

Charvátová musela na dvě trestná kola a bylo jasné, že první desítka bude v nedohlednu.

Výsledky smíšené štafety na MS v biatlonu

1. Norsko (Laegreid, J.T. Bö, Eckhoffová, Röiselandová) 1:20:19,3 (0 trest. kol + 11 dobíjení), 2. Rakousko (Komatz, Eder, Zdoucová, Hauserová) -27,0 (0+2), 3. Švédsko (Samuelsson, Ponsiluoma, Perssonová, H. Öbergová) -30,6 (0+8), 4. Ukrajina -31,1 (0+8), 5. Francie -46,2 (1+10), 6. Itálie -58,9 (0+6), 7. Německo -1:04,9 (0+11), 8. Kanada -2:06,0 (0+6), 9. Rusko -2:11,4 (2+9), 10. Švýcarsko -2:38,5 (1+9), 11. ČR (Moravec, Krčmář, Davidová, Charvátová) -3:00,0 (2+9).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články