Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Přijde po Seefeldu razie kvůli dopingu i v Östersundu? Stát se to může, připustil Fourcade

Zatímco v Rakousku pokračuje rozsáhlé vyšetřování, které započala razie a skandál kvůli dopingu během mistrovství světa v klasickém lyžování, na severu Evropy se už několik dní šíří spekulace a hlasy o tom, že by podobná akce mohla postihnout také světový šampionát v biatlonu. Přímé přenosy a kompletní zpravodajství z MS v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Čerstvě bronzová německá biatlonistka Laura Dahlmeierová prohlásila, že události kolem Seefeldu otřásly celou scénou a je důležité vše řádně vyšetřit.

Její týmová kolegyně Denise Herrmannová, která nachlazenou Dahlmeierovou nahradila ve čtvrteční smíšené štafetě, zase dodala, že si připadala jako ve špatném filmu. "Pro sport je tohle obecně naprosto špatné," podotkla bývalá běžkyně na lyžích.

"Sedím doma se šálkem čaje, sleduji rakouské mistrovství světa v televizi, když najednou zvoní telefon... Mohu jen poblahopřát rakouské kriminální policii, že to dělá dobře. To ona si zaslouží medaili," řekl rakouský biatlonový veterán Simon Eder.

Pokud by se podobná razie konala i v Östersundu, překvapení by to asi úplně nebylo. A třeba Martin Fourcade by s tím neměl sebemenší problém. Sám totiž proti dopingu léta brojí, vzpomeňme jeho výroky na adresu dopingového hříšníka, Rusa Alexandra Loginova.

"Může se to stát i na mistrovství světa. Pokud to udělá nějaký běžec nebo cyklista, může to udělat i biatlonista. Je to pro mě velmi bolestivé pokaždé, když slyším nové jméno, které do toho bylo zapleteno. Doufám, že pokud bylo do skandálu v Seefeldu zapojeno více lidí, nebudou mít klidný spánek a přihlásí se na policii," řekla francouzská star.

S tématem dopingu souvisí i to, že na MS nakonec nestartuje Ruska Margarita Vasiljevová. Té hrozí až dvouletý zákaz startů za zmeškání tří dopingových kontrol během jednoho roku.

Kdo se naopak ve Švédsku ukázal, je kazašská reprezentantka Galina Višněvská. Sportovní arbitrážní soud CAS jí totiž těsně před začátkem MS zrušil suspendaci právě kvůli dopingovému podezření.

Nejen o podezření, které se vznáší nad Margaritou Vasilijevovou, byla řeč v nedávném Biatlon fokus podcastu:

Bylo to tehdy velké pozdvižení. U týmu Kazachstánců byly v rozmezí jednoho roku provedeny dvě velké razie. První přišla na řadu den před mistrovstvím světa 2017 v rakouském Hochfilzenu, druhá loni během lednového Světového poháru v italské Anterselvě.

Právě Višněvskou a dalších osm kazašských závodníků loni v listopadu suspendovala Mezinárodní biatlonvá unie (IBU) dva týdny před startem nového ročníku Světového poháru v Pokljuce právě kvůli policejnímu vyšetřování v Rakousku a Itálii.

Pětadvacetiletá Višněvská je nyní zpátky a může startovat na všech akcích pod hlavičkou IBU. A tak se hned představila v úvodním individuálním závodu MS, kterým byl páteční sprint na 7,5 km. S jednou chybou na ležce a dvěma na položce vestoje skončila nakonec 68. Ztráta na čelo? Bez šesti sekund tři minuty.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

O zrušení suspendace žádali i její týmoví kolegové, ale bezúspěšně. Mezi nimi mimo jiné Olga Poltoraninová. Právě její muž Alexej je nyní zapleten do rozsáhlého dopingového skandálu, který vypukl během MS v klasickém lyžování.

Kazašský běžec na lyžích byl zadržen spolu s Estonci Karlem Tammjärvem, Andreasem Veerpalu a Rakušany Dominikem Baldaufem a Maxem Haukem, jehož neuvěřitelná fotka s kanylou přímo v paži obletěla sportovní svět.

Při souběžné razii v Erfurtu zadržela německá policie mimo jiné lékaře Marka Schmidta. Ten podle vyšetřovatelů sportovcům pomáhal s užíváním zakázaných látek a metod. Následně se ke spolupráci s erfurtskou ordinací přiznali i rakouští cyklisté Stefan Denifl a Georg Preidler a nakonec také další estonský běžec na lyžích Algo Kärp.

Zdroj
ČT sport, ČTK, ARD, ran.de, Die Presse, SVT, sydsvenskan.se, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články