Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Novinka v Östersundu. Infosystém na střelnici čeká zřejmě světlá budoucnost

Mistrovství světa v Östersundu si připsalo jeden primát. Poprvé se nad terči používá informační tabule, která ukazuje, kdo na jakém stavu zrovna střílí. Zatím je to určeno především pro fanoušky na stadionu, ale nový infosystém je teprve v zárodku a zdaleka nebyly vyčerpány všechny jeho možnosti. Překvapí či nepřekvapí, že sémě myšlenky se objevilo i v jedné české hlavě.

Logo MS vystřídají při závodě nad terči jména biatlonistů
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Je to novinka, kterou už ale  a málo se to ví – zmiňoval také Jan Skřička, člen Českého svazu biatlonu a šéf Vysočina arény. Přemýšlel o tom, ale pak si to nechal pro sebe. Je vidět, že švédští organizátoři měli podobné myšlenky," uvedl reportér ČT Tomáš Lachman.

Pás, kde je povětšinu času zobrazeno logo šampionátu, se pro závody mění. Od stavu jedna až po třicítku se rozdělí přesně podle jednotlivých stavů. Když přijede závodník, nad terči se přehledně objeví jeho jméno. Lidé na stadionu se tak lépe orientují.

"Je to výborné pro diváky. Nejen oni, ale i trenéři, když stojí na střelnici třeba na jedničce, občas špatně rozeznávají závodníka, který přijede na sedmadvacítku. Nevíte přesně, jestli je to sedmadvacítka nebo osmadvacítka," popisoval trenér českých biatlonistů Zdeněk Vítek.

Je nám líto, video expirovalo.
Fejeton Tomáše Lachmana: Na stanovištích budou jména střelců

"Zkoušíme to jako první. Bude to užitečně zejména v individuálních závodech, biatlonista totiž může být kdekoli. Tato informace vám pomůže lépe se orientovat, kde se nachází váš favorit," řekl prezident organizačního výboru šampionátu Patrick Jemteborn. "Doufám, že to bude hodně užitečné," dodal.

Je znát, že vše je teprve na začátku. Když přijela Veronika Vítková ve sprintu na střelbu a ulehala na devátém stavu, její jméno se objevilo na osmičce. Až po pár sekundách došlo k opravě. Matoucí, až trochu nebezpečné.

Čemu se tím prospěje?

Systém je nový a jeho možnosti se začínají teprve zkoušet. Kromě diváků či trenérů by mohl pomoci také samotným závodníkům, které by například při stíhacích závodech naváděl na správný stav tak, aby nedocházelo k zmatečným situacím.

"Do budoucna chceme minimalizovat možnost chyby na střelnici například vznikem křížné střelby, tudíž budeme dál zkoušet, co nám ten systém umožní. Zatím bude jen informovat diváky, na jakém stavu kdo střílí, ale další možnosti se do budoucna rýsují a určitě se budou testovat," ujistil Michal Zicháček.

Reportér ČT sport Tomáš Lachman nejen o novém systému na střelnici:

Zkušený mezinárodní rozhodčí nebo i ředitel závodů Světového poháru a mistrovství světa Borut Nunar uvažují o propojení infosystému s tzv. range timem, který měří vstup závodníka na střelnici. Navádění závodníků by pak mohlo předejít nepříjemnostem například při stíhačce, kdy může v prvních kolech docházet ke zmatkům.

"Viděli jsme to na Pokljuce, když tam aktuální mistryně světa ve sprintu Anastasia Kuzminová jela podél rozhodčích zpátky, aby si našla volný stav. Ztratila nějakých patnáct sekund, což je hrozná porce," připomněl Lachman situaci, kterou by mohl nový systém eliminovat.

Sami závodníci ale, zdá se, systém zatím moc nevnímají. Nemají důvod. "Ne, vůbec, ani nevím, že tam je. Je hrozně vysoko, tam ani nemířím," okomentovala s úsměvem Markéta Davidová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články