Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Krupčík: Se třicátým místem se dá ve stíhačce poskočit, šance je velká

Přestože zajel nejlepší umístění ze všech českých biatlonistů, Tomáše Krupčíka mrzelo, že jeho týmoví kolegové neskončili ve sprintu lépe. Své třicáté místo ale samozřejmě bere. "Jsem spokojen," řekl na mistrovství světa a doufá, že ve stíhačce v Östersundu udělá ještě lepší výsledek. Přímé přenosy a zpravodajství z MS sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tomáš Krupčík
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Byl to vůbec jeho první sprint na světovém šampionátu. Předtím se totiž Krupčík objevil jen ve vytrvalostních závodech v Hochfilzenu 2017 a Kontiolahti 2015. "Takže je to pro mě relativně slušné," řekl jednatřicetiletý biatlonista, který prožívá velmi slušnou sezonu.

Přiznal, že na trati v Östersundu to pro něj nebylo zcela optimální, ale kdyby nebylo bývalo střely vedle, mohl pomýšlet ještě výš. "Nula by byla krásná, ale jedna chyba může být. Ale to je kdyby, s tím se nedá hrát," uvedl Krupčík.

Byl rád za to, že podmínky na střelnici měl na rozdíl od řady jiných závodníků dobré. "Na obě položky byl úplný klid, s tím problém nebyl. Měl jsem štěstí a fáborky stály na místě, když jsem tam šel."

Co ho ovšem už těšilo daleko méně, byla umístění jeho reprezentačních parťáků. Michal Krčmář skončil 44., Jakub Štvrtecký 65. a Ondřej Moravec si prožil totálně černý den – výsledkem pro něj bylo až 92. místo. "Přál jsem klukům, aby se umístili líp, než to dopadlo. Je to tak, jak to je, s tím se nedá moc dělat," prohlásil Krupčík.

Toho teď čeká nedělní stíhací závod a věří, že by se ze třicítky mohl posunout dopředu. "Šance je velká. Je to pozice, ze které se dá udělat solidní výsledek. Už jsem tu zajel do dvacítky i s horším umístěním po sprintu," řekl Kručpík.

Na mysli měl sezonu Světového poháru 2014/15, kdy skončil ve sprintu 33. a dokázal se vyšvihnout o dvanáct míst vpřed. Jeho dosud nejlepším výsledkem ze světových šampionátů je 26. místo v individuálu z Kontiolahti před třemi lety.

Tomáš Krupčík
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Krupčík si zároveň přeje, aby nezačalo úřadovat astma, s kterým bojuje od dětství a které mu způsobilo problémy na nedávném Světovém poháru v americkém Soldier Hollow. "U mě to způsobuje jednak potravinové alergie a prach nebo různé plísně na hotelech," vysvětlil.

To byl právě případ USA, kde tým bydlel ve starém hotelu. "Všude koberce, prášilo se, tam mohl být podnět," dodal Krupčík, který chodíval i do školky pro alergiky.

"Průdušky reagují způsobem, že jakmile je zatížím tempem, tak se stáhnou a objem nadýchaného vzduchu se rapidně sníží. Jakmile svaly nemají kyslík, nedá se s tím pracovat jako v závodním tempu. Dá se s tím žít, ale ne rozhodně závodit."

Problém je, že léky mu zkrátka někdy nezafungují, jak by měly. "A nejsem schopen předem rozeznat, jestli mě to v závodě potká, nebo ne," doplnil Kručpík a doufá, že ve Švédsku ho astma nechá na pokoji. "V letošní sezoně mě prostě trochu zlobí, dřív jsem s tím takové problémy nemíval."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články