Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Někdy mě rehabilitace za biatlonisty bolí, přiznává fyzioterapeut Karpíšek

Nedílnou součástí biatlonové reprezentace je fyzioterapeut Roman Karpíšek. Pod rukama mu během celé sezony i během soustředění prochází řada českých závodníků. A jak sám říká, někdy ho rehabilitace bolí i za Ondřeje Moravce a spol. "Ten za mnou teď třeba přišel s tím, že ho trochu bolí za krkem. Ale uvědomuju si to, sleduju je a dávám si pozor, aby to bylo snesitelné," přiznává Karpíšek.

Ondřej Moravec prožíval ve sprintu těžké chvíle
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Karpíšek se k biatlonovému týmu dostal zhruba před osmi lety. "Bylo to asi tři roky před olympijskými hrami v Soči," upřesňuje.

Nápad přivést ho k reprezentaci tehdy vzešel od masérky Ireny Česnekové. "Začaly se asi na sportovcích objevovat nějaké problémy, které nešly úplně vyřešit jen masáží," dodává Karpíšek.

Tehdejší trenér Ondřej Rybář, který nyní zastává funkci sportovního ředitele české reprezentace, přišel právě za Karpíškem s nabídkou dlouhodobé spolupráce. "Poprosil mě, jestli bych se na sportovce nekoukl. A tak to začalo," vzpomíná osmatřicetiletý fyzioterapeut, který je součástí výpravy i na mistrovství světa v Östersundu.

Je nám líto, video expirovalo.
Fyzioterapeut Karpíšek o práci u biatlonové reprezentace

Původně se jednalo o nárazovou fyzioterapii, které se za léta zintenzivnila na maximum. "Dříve to bylo jen občas. Teď už jezdíme pravidelně víceméně po všech Světových pohárech a vidíme se dost často i přes rok na soustředěních," říká Karpíšek. Ten se dlouhodobě stará také o oštěpařku Barboru Špotákovou.

Lámání, ohýbání a protahování ovšem někdy může bolet. Ale záleží, jak u koho. Někdo je trochu citlivější. Když se soustředíme, jdeme do míst trigger pointu, svalových spasmů, snažíme se ovlivnit spoušťové body, které vyvolávají bolest. Někdy to tak bolet může," vysvětluje Karpíšek.

Pohybový stereotyp, to bývá častý důvod bolesti. "A vy se ten stereotyp snažíte ovlivnit, napřímit tělo. Sáhnete si do místa, kde si to narovnáváte, a pak je to citlivější," dodává stále usměvavý muž.

Barbora Špotáková
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Dunham

Konkrétní být nechce, ale podle svých slov ví o sportovcích, kteří by mohli mít tělo v lepším stavu. "Často jim to kladu na srdce. Ale se všemi se pracuje výborně. Jsou to profesionálové, své tělo znají moc dobře a vědí, co mají dělat."

Pod rukama mu prošly i překážkářka Zuzana Hejnová nebo plavkyně Simona Baumrtová. Úspěchy jejich a českých biatlonistů prý Karpíšek prožívá spíše vnitřně. "Nedávám to úplně navenek, v prožívání jsem trochu uzavřený," tvrdí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články