Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Biatlonisté míří na sever. S žádnými vysokými cíli na MS nejedu, říká Davidová

Už jen 10 dní. Mistrovství světa v biatlonu se rychle blíží a čeští biatlonisté míří do Skandinávie. Nikoli do Švédska, ale blízko – do 300 kilometrů vzdáleného norského městečka Os. Z Prahy odcestovala šestice reprezentantů a reprezentantek v čele s Markétou Davidovou, která se díky umístěním na stupních vítězek ve Světovém poháru pasovala do role největší naděje i pro nadcházející šampionát. Tlak si však připouštět nehodlá.

Čeští biatlonisté odletěli do Norska na závěrečnou přípravu před MS
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

"Nepřipouštím si to. Chci dobře zastřílet a uvidím, na co to bude stačit. S žádnými vysokými cíli tam nejedu," řekla na pražském letišti Davidová.

Letos dokázala juniorská mistryně světa poprvé vyhrát závod Světového poháru. Kromě triumfu ve sprintu v Anterselvě přidala ještě druhá místa ze závodu s hromadným startem, zkráceného vytrvalostního klání a bronz z klasického dlouhého individuálu.

Alfou a omegou je u ní opravdu střelba. V běhu patří k nejrychlejším a jen občasné výkyvy na střelnici ji tlačí dolů. Jak dokázala například v posledním sprintu v americkém Soldier Hollow, kde třikrát chybovala.

Štvrtecký, Charvátová a Jislová míří do Norska z Běloruska

Kromě Davidové odletěli z Ruzyně směr Skandinávie Michal Šlesingr, Tomáš Krupčík, Michal Krčmář, Veronika Vítková a Eva Puskarčíková.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisté zamířili na závěrečnou přípravu před MS

Další členové týmu Jakub Štvrtecký, který dostal přednost před Adamem Václavíkem, Lucie Charvátová a Jessica Jislová letí rovnou z dějiště v neděli skončeného mistrovství Evropy v Raubiči. Ondřej Moravec pojede na závěrečnou přípravu domů a odtud pak rovnou do Östersundu.

Reprezentace tentokráte zvolila pro finální přípravu trochu netradiční destinaci. Os ve středním Norsku dobře znají norští trenéři českých týmů Egil Gjelland a Anders Magnus Bratli.

"Snažili jsme se přípravu naplánovat tak, aby probíhala co nejblíž Östersundu a pak se jen přejelo a nemuselo se přelétávat," uvedl pro svazový web trenér Jiří Holubec. "Egil říkal, že tohle středisko před dvěma lety rekonstruovali. Je tam třicetistavová střelnice, ubytování přímo na stadionu, jídlo kousek vedle. To je všechno, co potřebujeme," doplnil kouč Zdeněk Vítek.

Odkud vyrážela Bergerová

Reprezentanti středisko Os neznali. "Nic moc nevím, asi jen to, že je to domácí středisko Tory Bergerové, a to je asi všechno," uvedla dvaadvacetiletá Davidová. "Jsem zvědavý, a jestli jsem našel na předpovědi správnou lokaci, i počasí vypadá dobře," doplnil Krčmář.

"Věřím, že naši norští trenéři to vybrali dobře a že se nám závěrečná příprava povede. Ono stejně už je to spíš jen takové naladění se. Nějaké tréninky tam proběhnou, ale že by člověk úplně dokázal změnit situaci, to nejde očekávat," podotkl Krčmář.

Krčmář a Vítková bojovali krátce s nachlazením

Po návratu ze Světových pohárů v mrazivé Kanadě a poté v USA měli Krčmář i Vítková zdravotní problémy. "Necítil jsem se úplně fit, ale není to nic extra zásadní, jen taková rýmička," řekl Krčmář. Zato Vítková dva dny strávila v posteli. "Antibiotika jsem neměla, podchytili jsme to včas. V pátek jsem měla zvýšenou teplotu, ale naštěstí to nevylezlo nahoru. Jen mě lehce bolelo v krku a byla rýma," uvedla Vítková.

Oba proto měli před závěrečnou přípravou a šampionátem společné přání. "Zůstat zdravotně v pořádku," shodli se. Letošní vítězka jednoho závodu SP Davidová přesun z Ameriky zvládla. "Byla jsem asi dva dny ve škole a snažila se odpočívat, ale moc to nejde. Je to tak krátká doba doma a všichni toho tolik chtějí," řekla.

Šestici biatlonistů vyzvednou trenéři, kteří jeli s lyžemi auty, na letišti v Oslu a přesunou se do Osu. Tam budou trénovat do příštího pondělí, kdy odjedou do Östersundu.

Mistrovství světa v Östersundu startuje ve čtvrtek 7. března smíšenými štafetami. Přímé přenosy všech závodů přinese ČT sport a web ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články