Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Na nejdelší trati dostane šanci Krupčík. Šlesingr si věří

Kontiolahti (Finsko) – Další závod na mistrovství světa v biatlonu a opět jsou Češi adepty na přední umístění. Nadějné vyhlídky umocňuje i historická bilance. Čeští muži získali na světových šampionátech šest individuálních cenných kovů a čtyři z nich vystříleli ve vytrvalostním závodu. Šéftrenér Ondřej Rybář na start pošle Michala Šlesingra, Ondřeje Moravce, Jaroslava Soukupa a Tomáše Krupčíka. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 16:55.

Ilustrační foto

V Kontiolahti má zatím nejlepší formu Šlesingr, který pomohl smíšené štafetě ke zlatu, dojel sedmý ve sprintu a těsně čtvrtý ve stíhacím závodu. "Z výsledků, které jsem zajel, mám pocit, že běžecky jsem na tom velmi slušně a v každém závodu můžu útočit, když se mi to povede," řekl. "Mám radši obecně kontaktní závody, ale když se člověk veze ve formě na vlně, tak se těší na každý závod," doplnil.

Vytrvalostní závod je především střelecký

Za každý netrefený terč se biatlonistům přičítá k času minuta, proto rozhoduje přesná muška. "Je to vabank. Jednou minete a najednou jste za desítkou, takže to chce dobře střílet," řekl Rybář. Šlesingrovi se v tréninku dařilo. "Jsem tréninkový typ, tam mi nuly padají a pak v závodě nějakou chybku udělám. Uvidíme, jak moc se dokážu přiblížit přípravě," uvedl Šlesingr, který v této sezoně Světového poháru dojel dvacítku jednou třetí a osmý.

Přesnou střelbu potřebuje Soukup, překvapivý bronzový medailista z Ruhpoldingu, kterému se letos tolik nedaří. "K dobrému výsledku se dostanu jedině přes čtyři nuly a ještě aby to sedlo běžecky. Tak uvidíme, jak to dopadne," prohlásil.

Šlesingr i Soukup jsou shodně bronzovými medailisty z vytrvalostního závodu. Prvně jmenovaný dojel třetí v Anterselvě v roce 2007 a Soukup před třemi lety v Ruhpoldingu. Zlato získal v nejdelším biatlonovém závodu před deseti lety současný televizní spolukomentátor České televize Roman Dostál, zatímco Jan Matouš byl v roce 1987 třetí.

V sezoně už se dlouhých závodů jezdí méně, protože před nimi dostávají přednost atraktivnější formáty - stíhačky či závody s hromadným startem. "Ale své místo tam má, je zajímavý," řekl Rybář. "Sport se vyvíjí, ale na druhou stranu je to takový původní biatlon. Na škodu to není, je to trochu změna," uvažoval Šlesingr.

Spolu se Šlesingrem může pomýšlet vysoko i Moravec, čtvrtý z předloňského šampionátu v Novém Městě na Moravě. "Mají šanci. Nervozita je znát, jsou si toho vědomí a uvidíme, jak se s tím poperou. Důležité je, aby si to moc nepřipouštěli," dodal Rybář.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články