Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Dorinová-Habertová nenašla konkurenci ani ve stíhačce, Soukalová je pátá

Kontiolahti – Po sobotním sprintu neměla Marie Dorinová-Habertová konkurenci ani ve stíhačce a suverénně si dojela pro druhé zlato ve dvou dnech. Dařilo se i Gabriele Soukalové, která především díky takřka bezchybné střelbě výrazně vylepšila své postavení ze sprintu a dojela si pro skvělé páté místo. Veronice Vítkové se nedařilo ve "stojce", přesto skončila na 11. místě. Stříbro bere Laura Dahlmeierová, bronz získala Weronika Nowakowská-Ziemniaková.

Marie Dorinová-Habertová
zdroj: ČT24 autor: ČTK/LEHTIKUVA

Dorinová-Habertová vbíhala do závodu 10 sekund před druhou Polkou Nowakowskou-Ziemniakovou, svůj náskok ale neustále navyšovala a suverénně uháněla za druhým zlatem na mistrovství světa v Kontiolahti.

Jediná komplikace na cestě za vítězstvím přišla pro Francouzku na první střelbě vestoje, kde udělala dvě chyby. Jenže Nowakowská-Ziemniaková také dvakrát chybila a propadla se na třetí místo za Němku Dahlmeierovou. Dorinová-Habertová pak už neměla problém dovézt svůj náskok až do cíle.

Soukalová cítí formu

Gabriela Soukalová vbíhala do závodu až z devatenácté příčky na startu, česká biatlonistka však minula pouze jednou, a to hned na první střelbě. Pak už střílela Soukalová precizně a průběžně stoupala pořadím. V cíli si doběhla pro skvělé páté místo. Od bronzové medaile ji dělilo necelých třicet sekund, ale dokázala porazit mimo jiných i vedoucí ženu Světového poháru Darju Domračevovou z Běloruska.

"Před tím posledním kopcem jsem předjela i Darju a řekla si, všechno nebo nic. Riskla jsem to a vyšlo to," podotkla Soukalová. "Jeden netrefený terč ve čtyřech položkách, to je perfektní. Běžecký výkon byl taky velice slušný," chválil Soukalovou Vítek. Soukalová cítí, že její forma roste. "Cítím se tu nejlépe za celou sezonu. Nejen fyzicky, ale i psychicky. Mám více energie. Raduji se z každého výsledku, z každého dne i z každé maličkosti," řekla. 

Vítková kazí ležku

Veronika Vítková potvrdila, že v individuálních závodech v Kontiolahti se jí nedaří střelba vleže. Na obou položkách dvakrát chybovala, přesto díky skvělému běžeckému výkonu dokázala zlepšit svůj výsledek ze sobotního sprintu a z 15. příčky na startu se posunula na konečné 11. místo. "Škoda. Bylo to kousek do desítky. Můžu být spokojená s během, ale určitě ne s ležkama. Na tréninku střílím nuly a jedničky a teď dva závody a samé dvojky," litovala Vítková. 

"Možná se Verča zalekla toho, že se oproti nástřelu trochu uklidnil vítr. Ani jedna rána nebyla špatně vypracovaná, ale vše to bylo na dvě tři hodiny. Na druhé ležce možná malinko pospíchala, byly tam nějaké výškové problémy," přiblížil trenér Vítek. 

Ženy - stíhací závod (10 km):1. Dorinová-Habertová (Fr.) 30:07,7 (3), 2. Dahlmeierová (Něm.) -15,3 (2), 3. Nowakowská-Ziemniaková (Pol.) -31,6 (3), 4. Šumilovová (Rus.) -48,7 (0), 5. Soukalová (ČR) -58,0 (1), 6. Hildebrandová (Něm.) -1:00,0 (2), 7. Domračevová (Běl.) -1:04,5 (2), 8. Guziková (Pol.) -1:12,2 (2), 9. Wiererová (It.) -1:16,1 (1), 10. Abramovová -1:26,5 (2), 11. Vítková (ČR) -1:27,7 (4)

Průběžné pořadí SP (po 20 z 25 závodů): 1. Domračevová 889, 2. Mäkäräinenová (Fin.) 862, 3. Valj Semerenková (Ukr.) 680, 4. Vítková 676, 5. Hildebrandová 622, 6. Wiererová 595, 7. Soukalová 552, ...40. Puskarčíková 143, 48. Landová 112, 71. Tomešová (všechny ČR) 22

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články