Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Moravec fantasticky finišoval a má bronz z vytrvalostního závodu

Kontiolahti - Nejdelší závody na MS čeští biatlonisté umí. Ondřej Moravec vybojoval bronzovou medaili ve vytrvalostním závodu na mistrovství světa ve finském Kontiolahti a navázal na středeční stříbro Gabriely Soukalové. Ve čtyřech položkách na střelnici jednou minul, ale předvedl kvalitní běžecký výkon a vylepšil čtvrté místo z tohoto závodu ze šampionátu v Novém Městě na Moravě a získal svou první individuální medaili z MS. Závod vyhrál díky nejrychlejšímu běhu s jednou chybou Martin Fourcade z Francie. Český tým má z Kontiolahti už kompletní sbírku medailí, zlato vybojovala úvodní smíšená štafeta.

Bronzová radost Ondřeje Moravce
zdroj: ČTK autor: Markku Ulander

Závod vyhrál díky nejrychlejšímu běhu s jednou chybou Martin Fourcade z Francie, druhý byl Nor Emil Hegle Svendsen, který jel čistě, ale pomaleji, a na vítěze ztratil 20,9 sekundy. Moravec byl o 40,5 sekundy pomalejší než Fourcade. Jeho staršího bratra Simona ale dokázal porazit a odsunout na nevděčnou čtvrtou pozici.

"Jsem nadšený. V posledních letech jsem vytrvalostní závod buď pokazil na střelnici, nebo mi to těsně uniklo," připomněl Moravec předloňský šampionát na Vysočině, kde skončil čtvrtý, nebo sedmdesáté místo před měsícem ve světovém poháru v Oslu. "Teď jsem do tří, mám medaili, což je nádherné a uspokojivě to hřeje," dodal.

Moravec střílel výborně, minul jen na druhé položce v poslední ráně. "Byl to těsný kalibr na dvě hodiny, na tuhle stranu mi to normálně nelítá," uvedl Moravec. Prý si ránu moc hlídal. "Moc velké soustředění, člověk si to chce hlídat, ale někdy z přemíry snahy pramení chyby," komentoval Moravec.

Dnes ale předvedl trojnásobný olympijský medailista výborný běžecký výkon. "Můžu být spokojený, nebylo to sice dokonalé, ale bylo to hodně slušné. Lyže mi jely výborně a měl jsem z toho běhu tady nejlepší pocit," prohlásil.

Český tým na této trati věřil přitom spíš Michalu Šlesingrovi, který má letos lepší formu, ale dnes se mu nevydařila střelba. Hned první ranou na úvodní ležce minul, pak sice vyčistil druhou ležku, ale minela na třetí položce znamenala konec šancí na medaili, navíc Šlesingr minul ještě poslední ránu závodu.

"Tři je hrozně moc, to je velká škoda. Mrzí mě to, většinou když potřebuju, tak se dokážu na střelbu zkoncentrovat a uhlídat si to, ale dneska se mi to úplně nepovedlo," litoval bronzový medailista z MS 2007 v Anterselvě na této trati, který tak dnes obsadil čtrnácté místo. Tomáš Krupčík překvapil šestadvacátým místem, Jaroslav Soukup byl pětatřicátý.

Mistrovství světa v biatlonu v Kontiolahti: Muži - vytrvalostní závod (20 km):

1. M. Fourcade (Fr.) 47:29,4 (1 tr. minuta), 2. Svendsen (Nor.) -20,9 (0), 3. Moravec (ČR) -40,5 (1), 4. S. Fourcade (Fr.) -45,7 (0), 5. Semenov (Ukr.) -56,0 (1), 6. Björndalen (Nor.) -1:12,1 (1), 7. J. Bö (oba Nor.) -1:14,2 (1), 8. Schempp (Něm.) -1:14,9 (2), 9. Volkov (Rus.) -1:42,9 (0), 10. Fak (Slovin.) -1:45,5 (2), ...14. Šlesingr -2:02,7 (3), 26. Krupčík -3:14,5 (1), 36. Soukup (všichni ČR) -4:16,0 (3).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články