Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Biatlonistky zastínily biatlonisty, Soukalová s Vítkovou vtrhly mezi elitu

Praha – První díl Světového poháru v biatlonu udělal radost především trenérovi ženské reprezentace Jindřichu Šikolovi. Tři umístění v první desítce, velmi solidní představení Veroniky Vítkové a Gabriely Soukalové mohou být nadějným vkladem do sezony, která v únoru vyvrcholí domácím světovým šampionátem v Novém Městě na Moravě.

Výsledky českých biatlonistek mohou těšit zejména ve srovnání s loňským vstupem do sezony. Na přelomu listopadu a prosince v roce 2011 bylo nejlepším umístěním českých reprezentantek 56. místo Barbory Tomešové ve stíhacím závodě. Vítková ani Soukalová loni v Östersundu nestartovaly, letos vybojovala první jmenovaná dokonce 7. místo ve stíhačce. Vítkové patří 12. místo v pořadí seriálu, Soukalová je devátá.

Soukalová, která loňskou sezonu laborovala se zdravotními problémy, se ve Švédsku prezentovala výbornou běžeckou formou, ve stíhačce byla dokonce sedmá nejrychlejší. S tím na druhou stranu kontrastuje pomalá střelba, z 60 závodnic jí patřila v neděli až 47. pozice a na vítěznou Toru Bergerovou ztratila jen na střelnici více než 40 sekund. "Vím, že na stabilitě střelby musím pracovat, proto dlouho střílím, abych minimalizovala chyby. Jenže na druhou stranu zase ztrácím čas," uvedla třiadvacetiletá závodnice na webu Českého biatlonového svazu.

Gabriela Soukalová
zdroj: EPA autor: Oskar Höher

Otázkou je, jak se Soukalová vypořádá s tréninkovým mankem, které vinou nemoci v přípravě nabrala. Na sklonku minulé sezony jí totiž lékaři zjistili EB virózu, chorobu způsobující abnormálně vysoký tep, dlouhodobé teploty nebo únavu. Do plného tréninku se dostala až v říjnu při vysokohorském soustředění na Dachsteinu. "Vím, že letos a možná ještě i v dalších sezonách budou moje výsledky jako na houpačce. Nemám tolik zkušeností a nemám ani tak velký vytrvalostní základ, jako starší holky," je si vědoma Soukalová.

Trenér Šikola nechce spekulovat o tom, co nemoc s organismem udělá. "Sám za sebe jsem rád, jak se jí podařilo zapadnout do týmu. A že vedle Veroniky bude další, o kterou se budeme moci výsledkově opřít," podotkl kouč na svazovém webu.

Pohled na výsledky mužů už tak radostný není. Loni vybojovali reprezentanti zásluhou Michala Šlesingra a Jaroslava Soukupa dokonce dvě pódiová umístění. Letos se nejvýše zapsal Ondřej Moravec 14. místem v individuálním závodě. Ve sprintu Češi letos v Östersundu propadli, do stíhacího závodu se dostali pouze Šlesingr se Zdeňkem Vítkem.

Propadák ve sprintu

Nedařilo se především na střelnici. Moravec navázal na dvě chyby na poslední položce v individuálním závodě, které ho stály umístění na stupních vítězů, a ve sprintu chyboval hned pětkrát. Šlesingr navzdory jedenáctému běžeckému času nedokázal tři chyby ze střelby vleže napravit. Tomáš Holubec a nováček v týmu Tomáš Krupčík potřebovali k úspěšnému výsledku střílet bezchybně, dvě chyby je tak vzhledem k běžecké formě odsoudily k umístění v deváté desítce.

Nutno připomenout, že trenér českých biatlonistů Ondřej Rybář měl před závody v Östersundu trochu obavy, jak se na jeho svěřencích podepíšou nepříliš dobré sněhové podmínky v závěrečné přípravě ve slovinské Pokljuce. "V závěrečné přípravě jsme sice odtrénovali, co jsme chtěli, ale přece jenom připravovat se většinou jen na 700 metrů dlouhém kole bylo po všech stránkách vyčerpávající," uvedl Rybář.

Absence medailisty z loňského mistrovství světa Jaroslava Soukupa byla znát. Loni byl třicetiletý reprezentant v Östersundu sedmnáctý v individuálním závodě, sedmý ve sprintu a třetí ve stíhačce. Letos sice ve Švédsku s reprezentací byl, ale jen jako pozorovatel. Do světového poháru se zapojí až po Novém roce. "Lepší se to ze dne na den, už vlastně trénuji úplně normálně, pouze se šetřím při posilování," pronesl Soukup ještě před odletem.

Velké naděje bude česká reprezentace na domácím mistrovství vkládat do smíšené štafety. První závod sezony a bronzové umístění slibují hodně. Byla to navíc generálka, mix se totiž poběží znovu až v Novém Městě. Pokud forma kvartetu Vítková, Soukalová, Šlesingr a Moravec vydrží anebo pokud do světového poháru vstoupí zraněný Soukup úspěšně, mohou Češi v tomto závodě myslet vysoko.

Výsledky závodů v Östersundu 2011

Muži

Individuální závod: 2. Šlesingr, 17. Soukup, 23. Holubec, 47. Vítek, 70. Moravec.

Sprint: 7. Soukup, 8. Šlesingr, 36. Vítek, 48. Moravec, 87. Holubec.

Stíhačka: 3. Soukup, 12. Šlesingr, 25. Moravec, 51. Vítek.

Ženy

Individuální závod: 59. Tomešová, 75. Johanidesová, 76. Zvařičová.

Sprint: 59. Tomešová, 88. Johanidesová, 94. Zvařičová.

Stíhačka: 56. Tomešová.

Výsledky závodů v Östersundu 2012

Muži

Individuální závod: 14. Moravec, 31. Šlesingr, 57. Holubec, 85. Krupčík, 99. Vítek.

Sprint: 34. Vítek, 41. Šlesingr, 69. Moravec, 83. Holubec, 88. Krupčík.

Stíhačka: 27. Šlesingr, 35. Vítek.

Ženy

Individuální závod: 10. Soukalová, 31. Vítková, 64. Tomešová, 73. Zvařičová.

Sprint: 9. Vítková, 14. Soukalová, 34. Zvařičová, 71. Tomešová.

Stíhačka: 7. Vítková, 13. Soukalová, 54. Zvařičová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články