Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Moravce stály dvě chyby na poslední střelbě životní výsledek

Östersund (Švédsko) - Ondřej Moravec sahal v úvodním závodu světového poháru biatlonistů v Östersundu po životním výsledku, po dvou chybách na poslední střelbě však skončil čtrnáctý. Triumfem ve vytrvalostním závodu na 20 kilometrů zahájil obhajobu celkového vítězství v seriálu Francouz Martin Fourcade. Ve čtvrtek mají v Östersundu na programu vytrvalostní závod ženy. I ten odvysílá ČT sport a náš web od 17:25 v přímém přenosu.

Martin Fourcade
zdroj: ČTK/AP

"Takhle dobrý start do sezony jsem nikdy neměl, takže jsem spokojený," řekl Moravec, jehož nejlepším umístěním ve Světovém poháru je čtvrté místo ze sprintu v Chanty-Mansijsku z roku 2008. Víckrát zatím v elitní desítce nebyl. "Trochu mě mrzí, že jsem kvůli vlastním chybám přišel o desítku, ale beru to jako poučení do dalších závodů. Žádný učený z nebe nespadl."

Moravec, jenž byl v neděli finišmanem bronzové smíšené štafety, absolvoval vynikající tři čtvrtiny závodu. Tři střelecké položky zvládl bez chyby a útočil na první stupně vítězů v kariéře. Na závěrečné stojce však osmadvacetiletý reprezentant dvakrát minul a kvůli dvěma trestným minutám vypadl z elitní desítky. O elitní desítku Moravec přišel i kvůli problému s náboji na prvních dvou položkách. "Dvakrát jsem málo otevřel závěr a musel ručně vyndávat nábojnici," řekl. Ztratil tak okolo dvaceti vteřin a v konečném hodnocení přibližně pět pozic.

Před závěrečnou čtvrtou střelbou věděl, že si stojí výborně. Říkali mu to trenéři u trati a slyšel i hlasatele na stadionu. "Nerozklepal jsem se z toho, spíš jsem byl trochu zbrklý. Až moc jsem si věřil, že to dám. Proto jsem si tolik nehlídal koncentraci a dvě rány byly na hraně terče," řekl Moravec, který si proto připsal k běžeckému času dvě trestné minuty. "Snad to příště zvládnu lépe," doufal.

Je nám líto, video expirovalo.
Světový pohár v biatlonu 2012/13 Švédsko

Na vítězného Fourcada ztratil Moravec 1:53,1 minuty. I tak je pro něj čtrnácté místo vyrovnaným čtvrtým nejlepším výsledkem v elitním seriálu.

Šampion z minulé sezony Fourcade zvítězil s náskokem 12,3 sekundy před Rakušanem Dominikem Landertingerem, oba si připsali po jedné trestné minutě. Bezchybná střelba pomohla k prvnímu umístění na stupních vítězů v kariéře překvapivému třetímu muži závodu Eriku Lesserovi z Německa.

Na body dosáhl z pětice českých reprezentantů ještě Michal Šlesingr, jemuž střelecky nevyšla první polovina závodu (3 trestné minuty) a skončil jednatřicátý. Tomáš Holubec byl 57., debutant Tomáš Krupčík 85. a Zdeněk Vítek s deseti trestnými minutami pátý od konce 99.

Výsledky SP v biatlonu v Östersundu

1. M. Fourcade (Fr.) 50:44,7 (1 tr. minuta),

2. Landertinger (Rak.) -12,3 (1),

3. Lesser (Něm.) -21,7 (0),

4. Svendsen (Nor.) -37,1 (2),

5. Usťugov (Rus.) -1:01,3 (2),

6. Pinter (Rak.) -1:06,1 (1),

7. Bjöntegaard (Nor.) -1:11,8 (1),

8. Aněv (Bulh.) -1:31,4 (1),

9. Šipulin (Rus.) -1:38,3 (3),

10. Kauppinen (Fin.) -1:41,7 (0),

…14. Moravec -1:53,1 (2),

…31. Šlesingr -3:02,6 (3),

…57. Holubec -4:56,0 (2),

…85. Krupčík -8:08,1 (6),

…99. Vítek (všichni ČR) -12:00,2 (10).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články