Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Soukalová: Stát na stupních vítězů je splněný sen

Östersund - Gabriela Soukalová skvěle odstartovala do nové sezony. Ve švédském Östersundu nejdříve v neděli pomohla smíšené štafetě k bronzu a ve čtvrtek skončila desátá ve vytrvalostním závodu, čímž si výrazně vylepšila své maximum ve Světovém poháru. Podařený začátek je o to cennější, že se česká závodnice ještě na sklonku minulé sezony potýkala s virózou.

Gabriela Soukalová
zdroj: EPA autor: Oskar Höher

Na sklonku minulé sezony třiadvacetileté biatlonistce zjistili EB virózu. "Měla jsem abnormálně vysoké tepy při běžných denních činnostech, dlouhodobé teploty provázela neustálá únava a špatné 'jaterky'. Jak se později ukázalo z vyšetření, měla jsem i zvětšená játra," řekla rodačka z Jablonce nad Nisou.

Musela proto vynechat světový šampionát v Ruhpoldingu a trvalo téměř čtyři měsíce, než znovu okusila tréninkové dávky. "Mohla jsem se připravovat jen v nízkých intenzitách," řekla. Po konzultacích s lékaři se pod vedením Jindřicha Šikoly pustila v říjnu do ostrých tréninků. "S intenzitou jsem začala až na Dachsteinu. Za tak krátkou dobu jsem moc kvalitních tréninků nestihla. Jsem jednoduše zjevení," konstatovala.

Proto byla před začátkem sezony nervózní, o to víc, že se začínalo štafetou. "Moc dobře jsem si uvědomovala, že nejedu jen na sebe," řekla. Start zvládla skvěle a české smíšené kvarteto nasměrovala k bronzu. "Stát s ostatními na stupních vítězů pro mě představuje jeden ze splněných snů."

Česká štafeta
zdroj: AP

Další nejistotu prožívala před vytrvalostním závodem. "V oblibě mám spíše krátké tratě a myslím, že určitě nepatřím mezi vytrvalce," tvrdila před patnáctkou, ale na trati zaběhla šestý čas. To v součtu s třemi trestnými minutami za netrefené terče dalo dohromady desáté místo. Dosud byla nejlépe dvaadvacátá.

Soukalová studovala Vyšší umělecko-průmyslovou školu v Jablonci nad Nisou, obor ražená medaile a mince, a v rámci bakalářské práce navrhla medaili pro mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Realizovány ale nebudou. "Nikde jsem je nenabízela," řekla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články