Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Marečka mrzel špatný odhad větru. Asi ho na pokoji zbiju, žertoval Štvrtecký

Mužská štafeta měla na dosah historicky první medaili z mistrovství světa, nakonec si v silné konkurenci v Oberhofu dojela pro čtvrtou příčku. Finišman Jonáš Mareček litoval závěrečné položky vleže, kdy podle svých slov špatně zareagoval na vítr a zamířil z vedoucí pozice na dvě trestná kola. Dvaadvacetiletý závodník ale věří, že český tým dostane další šanci. Michala Krčmáře ztráta cenného kovu mrzela, ale kolegu podpořil. Jakub Štvrtecký s úsměvem podotkl, že Marečka na pokoji zbije.

"Bylo to pro mě velice náročné. Hlavně na střelnici. Nezvládl jsem to a také to tak dopadlo," řekl Mareček. "Matt (Emmons - střelecký trenér) mi to pak ukazoval. Cvaknul jsem málo proti větru," líčil dvaadvacetiletý reprezentant.

Mareček přijel na předposlední položku závodu těsně druhý za Francouzem Quentinem Fillonem Mailletem. Před třetím Johannesem Thingnesem Böem z Norska měl takřka půlminutový náskok. Juniorský mistr světa však z osmi nábojů trefil jen tři terče a po dvou trestných okruzích se zařadil na čtvrté místo za Švéda Sebastiana Samuelssona. Do konce závodu už šanci na návrat na medailové pozice nedostal.

"Myslím, že jsem neměl vyloženě nějaký poryv. Spíše jsem nedokázal odhadnout sílu větru a nezvládl jsem ty cvaky. Těžko to takhle po závodě hodnotit," uvedl Mareček.

Češi ztratili šanci na historicky první medaili v mužské štafetě na mistrovství světa. Na čtvrtém místě byli naposledy před čtyřmi lety v Östersundu. "Řekl jsem, že je to super výsledek. Být čtvrtý na světě ve štafetě je absolutní maximum, co náš tým teď dokáže. To, že to jednomu z nás fouklo, se stane. O tom to dnes celé bylo, jen se to točilo mezi úseky," uvedl Krčmář, který štafetu rozjížděl. "Mrzí to, a když vidíte, že jedete o medaili, emoce jsou velké. Na tom posledním úseku jsou ale takové světové extratřídy, že musíme být spokojení," doplnil.

Marečka podpořil i Tomáš Mikyska, který držel štafetu v čele po druhém úseku. "Johnymu jsem říkal, ať si to hlavně užije. Dnes to bylo dost o štěstí, jak komu foukne na střelnici," líčil Mikyska.

Zklamaného kolegu si dobíral jen Štvrtecký, který právě Marečkovi vytvořil v čele po třetím úseku desetivteřinový náskok. "Chtěl jsem to Johnymu nahnat, aby měl alespoň hezké první kolo. Ten s tím bohužel nenaložil a dal tam za dva. Asi ho na pokoji zbiju, ale to se nedá nic dělat," řekl s úsměvem Štvrtecký. "Byli jsme sice první, ale soupeři nebyli daleko. Ti tři, co tam navíc byli, jsou silní borci," doplnil.

I přes čtvrté místo Češi věřili, že to nebyla jejich poslední šance na společný úspěch. "Pracujeme na tom," ujistil Krčmář. Mareček jen přikývl. "Také si myslím, že se máme do budoucna kam posunout," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články