Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Biatlonisté sahali na MS po medaili. Přišli o ni až na posledním úseku

Čeští biatlonisté odjeli ze tří čtvrtin perfektní štafetový závod. Po třetím úseku dokonce celé klání na MS v Oberhofu vedli. Až chyby Jonáše Marečka srazily české kvarteto, jehož členy byli také Michal Krčmář s Tomášem Mikyskou a Jakubem Štvrteckým, na konečné čtvrté místo. Zlatá je Francie.

MS v biatlonu
zdroj: ČTK / AP / Matthias Schrader

Českou štafetu táhli Michal Krčmář a především mladíci Tomáš Mikyska s Jakubem Štvrteckým. Na střelnici v přetěžkých podmínkách téměř nechybovali, na trati si vedli skvěle. Štvrtecký dokonce na svém úseku proletěl kolem Francouze Jacquelina. Předával na poslední úsek Jonáši Marečkovi s náskokem deseti vteřin.

Jenže mladý Mareček byl ve velmi těžké situaci a v konkurenci největších hvězd biatlonového pole ztrácel. Navíc musel na dvě trestná kola a na český tým nakonec medaile nezbyla. Mareček dovezl české barvy na "bramborovém" místě, na bronz chybělo 24 vteřin.

V českých reprezentantech se mísila hrdost se zklamáním. "Je to hořké, i když jsme spokojení. Já už jsem čtvrtý byl. Bohužel, mrzí mě to," hodnotil štafetu Krčmář. "Úplně jsem to nezvládl v tom větru. Pak už jsem se v tom trochu ztratil. Mrzí mě, že jsem to nezvládl," dodal český finišman Mareček.

Zlato slaví francouzská štafeta před stříbrnými Nory. Bronz náleží Švédům.

Jak závod probíhal?

České kvarteto rozjížděl Michal Krčmář, kterému se nevedlo vůbec špatně a v jeden moment celý závod vedl. Na střelnici udělal jedinou chybu, což se ve velmi větrných podmínkách nedalo říci o mnoha jeho soupeřích. Nejzkušenější člen českého týmu předával na druhý úsek Tomáši Mikyskovi prakticky v kontaktu s vedoucí Francií.

Češi jeli druzí a bylo na mladém Mikyskovi, aby je poblíž čela udržel. A vedl si statečně. Mikyska zastřílel první položku čistě, šel před Francouze a jel na prvním místě s náskokem deseti vteřin. Po třech dobíjeních na druhé položce navíc své pozice neztratil a běžel spolu s Francouzem Claudem na prvních dvou místech. Předával jako první.

A skvěle jel i Jakub Štvrtecký, který držel krok s třetím z Francouzů Jacquelinem. Jeli spolu až do druhé střelby, kde český biatlonista udělal o jednu chybu více (2), přesto byl jen sedm vteřin za soupeřem. Ostatní štafety přitom kupily ve velmi těžkých podmínkách chybu za chybou a již výrazně ztráceli.

Štvrtecký navíc na trati předvedáděl jeden z nejrychlejších výkonů: přeletěl přes Jacquelina a Češi byli znovu v čele. Vedli o jedenáct vteřin před neodbytnou Francií, třetí Norsko jelo spolu se Švédskem a ztrácelo už 50 sekund. Na trať šel Jonáš Mareček, tlak byl veliký. Mezi soupeři navíc Fillon Maillet, Johannes Bö a Švéd Samuelsson.

Mareček byl ve složité situaci a na střelnici jako první z Čechů propadl: vleže šel na dvě trestná kola a štafeta rázem spadla na čtvrté místo. Na ní už skončila, přestože Mareček dokázal závěrečnou položku odstřílet jen s jednou chybou. Vyhráli Francouzi před dotírajícími Nory a bronzovým Švédskem.

Mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu - štafety:

Muži (4x7,5 km): 1. Francie (Guigonnat, Fab. Claude, Jacquelin, Fillon Maillet) 1:21:48,8 (1 trest. kolo+9 dobíjení), 2. Norsko (Christiansen, T. Bö, Laegreid, J. T. Bö) -38,8 (2+14), 3. Švédsko (Femling, Ponsiluoma, Nelin, Samuelsson) -1:39,9 (1+13), 4. ČR (Krčmář, Mikyska, Štvrtecký, Mareček) -2:04,2 (2+10), 5. Německo -3:51,8 (5+8), 6. Švýcarsko -4:08,1 (6+8).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články