Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Medaile se zdála blízko, závěr se ale Češkám nepodařil. Zlaté jsou Italky

České biatlonistky zvládly štafetový závod na mistrovství světa v sedmém nejlepším čase. Ještě po třetím úseku mohly mířit vysoko, ovšem dvě trestná kola Lucie Charvátové naděje na cenný kov zhatila. Zlato slaví italský tým.

Lisa Vittozziová
zdroj: Reuters

Česká ženská štafeta na úvodních úsecích jela podobně jako před ní muži nad očekávání. Markéta Davidová předávala Lucii Charvátové dokonce v přímém kontaktu na stříbrnou pozici. Jenže závěrečný úsek, a především její položka vleže, se Charvátové nepodařil. Po dvou trestných kolech nakonec český tým skončil sedmý.

"Po běžecké stránce to bylo lepší, ale bohužel trestné kolo si nemůžu dovolit. Mrzí mě to," litovala Davidová. "Asi jsem to nezvládla, i když se obecně chybovalo dost," dodala česká jednička.  Titul slaví překvapivě Italky, které porazily stříbrné domácí Němky. Bronz získalo podobně jako v závodě mužských štafet Švédsko.

Jak závod probíhal?

Český tým vsadil pro úvodní úsek na Terezu Voborníkovou, která rozhodně nezklamala. Právě naopak. Mladá česká závodnice předávala Tereze Vinklárkové z druhého místa v přímém kontaktu s vedoucím Švédskem a dala tak vzpomenout na několik hodin staré úspěšné představení Michala Krčmáře v mužském závodě.

Vinklárková, která v kvartetu zaskakuje za Jessicu Jislovou, si nevedla špatně a po dvou chybách sice pořadím spadla, ale držela pozici na kraji nejlepší šestky. Vedly Italky, které táhla zkušená Dorothea Wiererová. Jejímu tempu nestačily Francouzky, Němky a ani favorizované Norky, kterým se první polovina závodu vůbec nepodařila.

Manko české čtveřice po dvou úsecích činilo minutu a šest vteřin, což chtěla likvidovat Markéta Davidová. Dařilo se, a to i přesto, že česká hvězda jednou musela na trestné kolo. Jenže chybovaly i její soupeřky, čehož Davidová využila a držela se v kontaktu s bojem o medaile. Před ní byly Italky, Němky a Švédky.

A na trať šla Lucie Charvátová. Česká biatlonistka bohužel svou úvodní střelbu nezvládla: Musela na dvě trestná kola, a s tím všechny české aspirace skončily. Charvátová dovezla štafetu až na sedmém místě. Zvítězily Italky, které o svém triumfu rozhodly na závěrečné položce. Stříbro berou domácí Němky, bronz Švédky.

Mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu - štafety:

Ženy (4x6 km): 1. Itálie (Comolaová, Wiererová, Auchentallerová, Vittozziová) 1:14:39,7 (0 trest. kol+2 dobíjení), 2. Německo (Voigtová, Kebingerová, Schneiderová, Herrmannová-Wicková) -24,7 (0+6), 3. Švédsko (Perssonová, Magnussonová, E. Öbergová, H. Öbergová) -55,7 (2+11), 4. Francie -1:31,6 (1+12), 5. Rakousko -2:08,0 (0+12), 6. Norsko -2:20,9 (4+13), 7. ČR (Voborníková, Vinklárková, Davidová, Charvátová) -2:45,1 (3+11).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články