Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Německo - Polsko

Krásný sen i noční můra, Češky zopakovaly jedenácté místo. Štafetám kralovaly Norky

Po druhé předávce se český tým slunil na první příčce po skvělých výkonech Jessicy Jislové a Markéty Davidové. Ve štafetách se ale počítají všechny čtyři úseky a Češky se po třech trestných kolech Evy Puskarčíkové a Lucie Charvátové musely smířit opět s jedenáctým místem. Z vítězství se v rakouském Hochfilzenu radovaly reprezentantky Norska před Francií a Švédskem.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Jessica Jislová předvedla stejně jako v Kontiolahti dobrý výkon a zásluhou Markéty Davidové pak Češky předávaly po druhém úseku na prvním místě. "Myslím, že jsem dneska byla na úseku, kde můj úkol byl takový," komentovala Davidová nejrychlejší běh ve své části závodu.

Střelba tentokrát potrápila všechny týmy ve startovní listině, jedno trestné kolo nebylo výjimkou. Česká štafeta jej absolvovala až ve třetím úseku, kdy vleže chybovala Puskarčíková. "Hrozně mě to mrzí, že jsem to holkám pokazila. S tou ležkou se tady peru už od začátku sezony," posteskla si.

Závod se vyvíjel alespoň na umístění v první osmičce, ale Charvátová poprvé v roli finišmanky tlak neustála a přidala na poslední položce další dvě trestná kola, která český tým srazila na konečné jedenácté místo, stejně jako v Kontiolahti.

Norky zvítězily díky čtyřem vyrovnaným výkonům, vedení se ujaly na třetím úseku zásluhou Tiril Eckhoffové. Marte Roiselandová už vedení nepustila a do cíle dojela s komfortním náskokem 24 sekund na kvarteto Francie. Na bronzovou příčku vytáhla Švédky v drtivém finiši s Němkou Denise Hermannovou Elvíra Oebergová.

Jak závod probíhal?

S číslem jedenáct štafetu stejně jako v prvním závodu sezony odstartovala Jessica Jislová, která předvedla všestranný výkon. Na trati ztratila jen necelých deset sekund na nejrychlejší Anais Bescondovou z Francie a všechny tři chyby na střelnici úspěšně dobila. Jako první byla na předávce Švédka Johanna Skottheimová, Jislová vložila osud štafety do rukou Markéty Davidové na osmém místě s půlminutovou ztrátou.

Davidová se pustila do práce a splnila to, co se od páté ženy pátečního sprintu očekávalo. Po sněhu letěla, na první zastávce na střelnici navíc nechybovala a úspěšně naháněla Švédky a Němky. Na položce vestoje se poprvé lámal chleba závodu, Preussová i Tandrevoldová musely na trestný okruh, naopak česká biatlonistka své dvě chyby rychle napravila a v posledním kole předběhla všechny soupeřky na trati. Eva Puskarčíková dostala závod na stříbrném podnose na prvním místě.

Rozhodně to nebyl pro Puskarčíkovou jednoduchý úkol, do svého úseku vybíhala bok po boku vedoucí ženy světového poháru Hanny Oebergové a na záda jí dýchala další raketa na lyžích, Norka Tiril Eckhoffová. Bohužel česká biatlonistka potvrdila, že se v nové sezoně zatím trápí běžecky i střelecky. Už po položce vleže se musela podívat na trestné kolo a i když vestoje dvě minutí dobila, běžecky se s nejlepšími rovnat nemohla.

Vedení v závodě se mezitím ujaly Norky právě díky Eckhoffové, která během svého úseku setřásla všechny soupeřky. Puskarčíková dovezla štafetu na osmém místě s velkou ztrátou 1:41.

Na posledních kilometrech už biatlonistky zápolily především o druhé a třetí místo. Marte Roiselandová totiž nikomu nedala příležitost, se soupeřkami se nepotkala ani na jedné střelbě a pohodlně dovezla Norky k premiérovému vítězství letošní sezony světového poháru. Stříbro na poslední položce urvala Francie zásluhou Anais Chevalierové Bouchetové, napínavý byl souboj o bronz, který braly o pouhé dvě desetiny sekundy závodnice ze Švédska.

Charvátová v pátečním sprintu zazářila běžecky a na trati se neztratila ani nyní. Netradičně si vyzkoušela roli finišmanky a snažila se český tým dovézt do osmého místa. Veškeré naděje ale zhasly při střelbě vestoje, po které musela česká reprezentantka dokonce na dva okruhy a cílovou pásku proťala stejně jako minulý týden ve Finsku na jedenáctém místě.

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Ženy - štafeta (4x6 km): 1. Norsko (Knottenová, Tandrevoldová, Eckhoffová, Röiselandová) 1:08:04,3 (1 trest. okruh + 6 dobíjení), 2. Francie (Bescondová, Simonová, Braisazová, Chevalierová) -24,5 (0+16), 3. Švédsko (Skottheimová, Perssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -32,5 (1+9), 4. Německo -32,7 (1+9), 5. Itálie -37,1 (0+3), 6. Rakousko -1:12,9 (1+10), ...11. ČR (Jislová, Davidová, Puskarčíková, Charvátová) -2:41,8 (3+14).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články