Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Alimbekavová si v Hochfilzenu zajela životní první místo, Davidová nejlépe v sezoně

První závod třetího dílu Světového poháru v biatlonu ovládla střelecky stoprocentní Běloruska Dzinara Alimbekavová. Na trati v Hochfilzenu neměla konkurenci, druhá Norka Tiril Eckhoffová na ni ve sprintu ztratila devět vteřin. Nejlepší z Češek Markéta Davidová se vešla do první pětky. Přímé přenosy a zpravodajství ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Dzinara Alimbekavová
zdroj: ČTK/AP

Čtyřiadvaceitletá Běloruska zaujala už osmým místem ve vytrvalostním závodu v Kontiolahti a šestým, resp. sedmým místem ve sprintu.

Následná stíhačka a čtvrté místo ukázaly, že otázka blížícího se podia se pro Alimbekavovou jen nabízí. A v Hochfilzenu vskutku přišlo rovnou první příčkou, tedy nejlepším umístěním v kariéře. Třetí skončila Němka Franziska Preussová.

Davidová si střelbu vleže pohlídala, byla stoprocentní a na Lucii Charvátovou ztrácela po prvním kole ze třetího místa necelé dvě sekundy. Druhou položku za 40 sekund si Davidová odbyla s jedním trestným kolem, běžecky ale nepolevovala, třetí kolo končila na průběžně druhém místě, celkově pak v 7,5 km závodu pátá.

"Poslední ránu jsem odkládala, bojovala jsem s tím. Byla to ubojovaná jedna rána. Vítr není úplně stabilní, přichází pohyby, čtyři cvaky to dělá, když člověk nezareaguje, lítá to jinam. Na trati jsem se cítila úplně šíleně, že jsem už v cíli, a vyjela jsem všechny ty kopce. Udivuje mě, že ten čas je takovej, jelo se mi fakt hrozně," smála se Davidová v rozhovoru pro ČT sport. Od bronzu ji dělilo 9,5 sekundy. 

Oblíbenou tyrolskou destinaci Češi úporně vyhlíželi po řadě dní strávených během dvou dílů SP v Kontiolahti, kde se závodilo za umělého osvětlení a ani podmínky na trati nebyly přívětivé.

"Mám ráda to prostředí, podívat se na hory mi dodává energii, když přijedeme z temnýho severu. Ne každý s tím souzní, ale na mě to má opravdu velký dopad. Opravdu je to mé oblíbené místo," básnila před závodem Lucie Charvátová, jejíž vstup do sezony ve Finsku byl střelecky velice špatný.

Na ležce po ní tentokrát zůstal jeden nesestřelený terč. Běžecky ale zářila, po prvním kole byla v čele. Položka vestoje však přinesla další dvě chyby a Charvátová tak střelecky zopakovala oba sprinty z Kontiolahti.

zdroj: LEHTIKUVA autor: Antti Aimo-Koivisto

"Určitě to bylo o trochu lepší. Čekala jsem, že se mi dobře bude střílet, střelba nebyla špatná, žádné zbrklé rány, kousek od terče, ale nespadlo to. Na trati jsem do toho dala maximum, jela jsem hranu. Ale jsou to mé oblíbené tratě, podklad je tvrdý, lyžovalo se mi komfortně. Takže to není žádná tragédie, takový průměr," hodnotila čtyřiadvacátá Charvátová.

To Eva Puskarčíková, která měla kvůli prodělané borelióze výpadky v přípravě, si připsala dohromady čtyři nepřesnosti. Mizerná střelba ji tak rázem odsoudila až do deváté desítky. Tam skončila i Jessica Jislová taktéž se čtyřmi chybami. Eliška Teplá obsadila 77. příčku.

SP v Hochfilzenu pokračuje v sobotu, kdy budou mít biatlonistky na programu štafetu a muži stíhačku, v neděli si závody prohodí. Příští týden se závodníci nikam stěhovat nebudou a následuje poslední díl prvního trimestru sezony.

Závody SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko) - sprint:

Ženy - 7,5 km: 1. Alimbekavová (Běl.) 20:12,3 (0 trest. kol), 2. Eckhoffová (Nor.) -8,5 (1), 3. Preussová (Něm.) -9,9 (1), 4. Röiselandová (Nor.) -16,9 (1), 5. Davidová (ČR) -19,4 (1), 6. Simonová (Fr.) -20,1 (2), 7. Vitozziová -22,3 (0), 8. Wiererová (obě It.) -25,6 (1), 9. Hauserová (Rak.) -34,1 (1), 10. Eganová (USA) -35,7 (1), ...24. Charvátová -1:05,4 (3), 77. Teplá -2:31,8 (1), 83. Jislová -2:45,0 (4), 84. Puskarčíková (všechny ČR) -2:51,0 (4).

Průběžné pořadí SP (po 5 z 26 závodů): 1. H. Öbergová (Švéd.) 216, 2. Alimbekavová 211, 3. Röiselandová 211, 4. E. Öbergová 172, 5. Skottheimová (obě Švéd.) 152, 6. Preussová 150, ...14. Davidová 121, 52. Charvátová 25, 63. Jislová 3.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články