Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češky srazila střelba, stačilo to na 11. místo. Díky sestrám Öbergovým vyhrálo Švédsko

Výkon českých biatlonistek stačil ve štafetě v Kontiolahti na jedenácté místo. O šanci na lepší výsledek připravilo Češky střelecké selhání Lucie Charvátové na druhém úseku, kde musela na čtyři trestná kola. Metrům navíc se ale z českého týmu vyhnula pouze Jessica Jislová. Zvítězily Švédky před Francouzkami.

SP v biatlonu v Kontiolahti
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Antti Aimo-Koivisto

Eva Puskarčíková, která musela na dvě trestná kola, dovezla do cíle v Kontiolahti české barvy na jedenáctém místě. Díky skvělému výkonu sester Öbergových zvítězily Švédky, za nimi dojelo kvarteto Francie následované Německem. Až osmé skončily ve štafetách excelující Norky.

Český tým o lepší umístění přišel hlavně na druhém úseku, kde na čtyři trestná kola musela Lucie Charvátová. "Snažila jsem se být odvážná, ale nepovedlo se mi to. Je to neskutečně špatný úvod sezony a má stojka je horší a horší. Nevím, co jsem mohla udělat jinak... Nepovedlo se mi to," hodnotila zklamaná Charvátová pro Českou televizi.

Jak závod probíhal?

Závod začal svižně a švédské kvarteto na čele udávalo velmi rychlé tempo. Držela se ale také Jessica Jislová, která i odstřílela první položku s nulou a jela na pátém místě. A Jislová se na čele pohybovala i po druhé střelbě, kde se jedné chybě navzdory posunula už na druhou příčku za vedoucím Běloruskem. Předávala nakonec jako pátá s mankem 11 vteřin.

Řada byla na Lucii Charvátové. Česká reprezentantka se držela výborně běžecky, ale po třech chybách na střelnici musela soupeřky znovu dohánět. Ovšem české šance utrpěly fatální ránu po následující střelbě, kde Charvátová nesestřelila čtyři terče a bylo po nadějích. Česká štafeta byla desátá se ztrátou 2:17 na vedoucí Francii. Na trať vyjela Markéta Davidová.

Lídryně českého týmu začala dobře a před druhou střelbou se dotáhla na nejlepší osmičku. Davidová se ale vestoje nevyhla trestnému kolu a propadla se na dvanáctou pozici. Přesypalo se pořadí na prvních dvou místech. Švédka Elvira Öbergová navázala na své dobré výkony z Kontiolahti, kde ve sprintu dojela bronzová, a dostala své krajanky do vedení.

Tradičně rychle střílející Eva Puskarčíková dala ještě českým fanouškům naději na umístění mezi osmi nejrychlejšími štafetami, jenže závěrečná dvě trestná kola po střelbě vestoje s tím slučitelná nebyla. Češky po celkem sedmi trestných okruzích byly rády za výsledné jedenácté místo. Vítězství slaví Švédky, neboť na výkon své sestry navázala Hanna Öbergová.

Ženy - štafeta (4x6 km):

1. Švédsko (Skottheimová, Brorssonová, E. Öbergová, H. Öbergová) 1:12:44,5 (0 trest. kol + 8 dobíjení), 2. Francie (Bescondová, Chevalierová-Bouchetová, Chevalierová, Braisazová-Bouchetová) -9,6 (0+9), 3. Německo (Herrmannová, Hinzová, Hammerschmidtová, Preussová) -43,9 (0+12), 4. Rusko -2:31,3 (2+9), 5. Ukrajina -2:39,9 (2+11), 6. Itálie -2:46,4 (0+14), ...11. ČR (Jislová, Charvátová, Davidová, Puskarčíková) -4:02,8 (7+14).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články