Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Koukalová chce plošný zákaz startu Rusů na olympijských hrách

Gabriela Koukalová by považovala za nejčistší řešení nastalé situace kolem ruského dopingu, kdyby Mezinárodní olympijský výbor zvolil plošný zákaz startu Rusů v Pchjongčchangu. Na svém facebookovém profilu se tak vyjádřila týden před finálním rozhodnutím MOV.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Nevím jak vy, ale já jsem jednoznačně pro to, aby se z dopingu udělal plošně trestný čin a Rusům se neumožnil start na olympiádě," uvedla Koukalová.

"Je ještě jedna meta, která je ještě mnohem důležitější než vítězství. Jmenuje se čestnost a férový přístup nejen ve sportu, ale celkově v životě! Škoda, že tam na to ještě nepřišli!" dodala česká biatlonistka.

Spolu s Evou Puskarčíkovou, Veronikou Vítkovou a dnes již nezávodící Jitkou Landovou kvůli diskvalifikaci Rusek dostanou zpětně bronz ze štafety v Soči. "Je fajn, že aspoň někdy je spravedlnosti učiněno za dost, i když s takovou prodlevou," podotkla Koukalová.

Případy přibývají, rozhodnutí se blíží

MOV dosud vyškrtl 19 ruských sportovců z výsledků ZOH v Soči, jedenáct z nich získalo před třemi lety medaili. Za týden v úterý by se mělo definitivně rozhodnout, zda ruská reprezentace bude moci v Pchjongčchangu startovat.

Na veřejnost se dostávají i první odůvodnění dosavadních rozsudků. Opírají se především o poznatky vyšetřovatele WADA Richarda McLarena a také o výpovědi klíčového svědka, bývalého ředitele moskevské antidopingové laboratoře Grigorije Rodčenkova. Ten byl označen za věrohodného svědka.

Je nám líto, video expirovalo.
Hořký bronz? Je to lítost i radost, říká Koukalová

Jako nové důkazy mohou posloužit i jeho deníky. V nich si například těsně před začátkem OH poznamenal, že tehdejšímu ministru sportu Vitaliji Mutkovi odevzdal seznam se jmény reprezentantů, kteří užívali speciálně vyvinutý koktejl zakázaných látek a jejichž vzorky měly být během olympiády nahrazeny čistou močí.

Plán ale postupně dostával trhliny. "Věci se dostaly mimo kontrolu a jsou chaotické," zapsal si klíčový svědek. Stovky "čistých" vzorků moči údajně byly skladovány několik měsíců v kojeneckých lahvích, protože neexistoval jasný plán, jak zorganizovat transport vzorků mezi Moskvou a Soči.

Koukalová se k věci vyjádřila vpředvečer startu Světového poháru ve švédském Östersundu. Na programu je dnes vytrvalostní závod žen. Česká jednička posledních sezon na startu kvůli problémům s lýtky nebude, závod absolvuje kvinteto Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová, Jessica Jislová a Lea Johanidesová. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 16:45

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články