Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Konec jedné biatlonové tradice. Otvírák sezony se stěhuje ze Švédska do Finska

Kromě minulé sezony tu začínal Světový pohár desetkrát v řadě. Příští rok tomu ale bude jinak. Mezinárodní biatlonová unie rozhodla o tom, že následující dvě sezony odstartuje "sezonní otvírák" v Kontiolahti. Šéf švédských organizátorů to ale bere s nadhledem.

Biatlonový areál v Östersundu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Pokračujeme v dlouhé tradici a nezáleží na tom, jestli zahajujeme sezonu nebo jsme jednou ze zastávek Světového poháru," bere situaci s nadhledem prezident organizačního výboru v Östersundu Patrik Jemteborn.

Národní biatlonový stadion ve středním Švédsku hostil už třikrát mistrovství světa, naposledy letos v březnu, a závody SP se tu nepřetržitě jezdí od sezony 2004/2005.

Podmínky na přelomu listopadu a prosince jsou tu skvělé. Sníh je oproti alpským destinacím v této době téměř jistota, byť pořadatelé vždy připraví dostatečné množství toho technického.

Je nám líto, video expirovalo.
V Östersundu už nebude startovat Světový pohár

"Původně jsme v rozpisu příštího ročníku vůbec nebyli, ale Světový pohár se k nám nakonec vrátil a my jsme nesmírně šťastni, že zůstáváme členy biatlonové rodiny," zdůraznil Jemteborn.

Program se několik let takřka neměnil. Na startu sezony elitní týmy trávily ve Švédsku delší dobu než na jiných místech, zpravidla déle než týden. Příští rok však "nultou" zastávku bude hostit další tradiční lokalita – finské Kontiolahti. A z Östersundu se stane zastávka jako každá jiná, i když papírově stále "první".

"Velmi dobře si uvědomujeme, že soupeříme s mnoha jinými organizátory, nejen s devíti Světovými poháry, ale řada míst, kde se jezdí IBU Cup má zájem i dostatečné zázemí pro pořádání elitních závodů," uvedl Jemteborn.

Své o velké konkurenci vědí i organizátoři závodu v Novém městě na Moravě, kde se uskuteční klání Světového poháru v této a příští sezoně, ale v olympijské to bude těsně před Hrami v Pekingu IBU Cup.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články