Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Johannes Bö vyhrál s přehledem stíhačku, Krčmář po skvělém finiši skončil čtrnáctý

Johannes Bö si po sprintu spravil chuť a v Le Grand Bornand opanoval stíhací závod. Ve francouzském areálu se radoval z triumfu už popáté. Druhou příčkou potěšil domácí fanoušky Quentin Fillon Maillet, třetí dojel ve fantastickém finiši Vetle Christiansen před Tarjeiem Bö. Michal Krčmář si skvělým závěrem polepšil na čtrnácté místo.

Michal Krčmář finišuje do cíle stíhačky v Le Grand Bornand
zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

Johannes Bö byl ve čtvrtečním sprintu až čtvrtý a cíl měl jasný. Od počátku to byl souboj norské pětice, Fillona Mailleta a Němce Dolla, který měl na startu nejlepší pozici.

Lídr světového poháru si od druhé střelby situaci hlídal a fantastickou závěrečnou stojkou vítězství potvrdil.

Krčmář udělal na první ležce dvě chyby a musel dohánět manko. Pomalu ale jistě stoupal pořadím vzhůru a v posledním kole potvrdil, jak mu tenhle typ kontaktního závodu sedí. Ve finiši přesprintoval i domácího Simona Desthieuxe. Celkově zaznamenal 14. běžecký čas a v tomto ohledu zaostal za Johannesem Bö o bezmála 39 sekund.

"Když jsem viděl, že pojedu s trojicí Desthieux, Windisch, Eberhard, říkal jsem si, že to bude zábava. Nechal jsem tam všechno, v posledním kole jsem se zmáčknul. Jsem rád, že jsem je porazil," prohlásil v cíli český závodník, který se představí také v neděli v závodu s hromadným startem.

"Jak se nám ve sprintu podařilo zastřílet, tak dneska ne," shrnul lakonicky trenér Zdeněk Vítek. Kritický byl zvláště k dvěma Krčmářovým chybám na úvodní položce. "Dneska mu to sedělo v běhu, ale dvojka a nějaké jedničky navíc, to vás neposune," dodal.

Co se dělo na trati

Doll se udržel ve vedení zásluhou rychlého běhu a povedené střelby i po první položce. Fillon Maillet s Tarjeiem Bö nebyli o mnoho pozadu. Johannes Bö jednou minul a musel dohánět manko.

Štvrtecký nechyboval, zato Krčmář pokazil poslední dvě rány. Mladší z české dvojice se držel v elitní dvacítce, Václavík se zásluhou zapsané nuly vyhoupl do první třicítky, naopak Krčmář se propadl do poloviny čtvrté desítky.

Doll na rozdíl od svých pronásledovatelů minul na druhé položce jeden terč a role se vyměnily. Vepředu úřadovalo norsko-francouzské trio, Němec musel dohánět. V první sedmičce se drželo celkem sedm Norů.

Češi se propadali. Štvrtecký musel na jedno trestné kolo podobně jako Krčmář, Václavík minul dokonce dva terče. Stále však české trio bojovalo o slušné body.

Z vedoucího tria se po chybě Tarjeie Bö stala dvojice. Také Doll vinou další minely ztrácel. Z druhé vlny nikdo nedokázal zastřílet čistě.

Vítězný Johannes Bö
zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

Štvrtecký trefil jen dva terče a následoval velký výsledkový propad. Ani napotřetí Krčmář nedokázal vyčistit terče a s další chybou byl na hranici první třicítky. Václavík se Štvrteckým bojovali o bodovaná umístění.

Ze souboje Johannese Bö a domácího favorita Fillona Mailleta vyšel lépe Nor, nenechal si Francouze v kontaktu a drtivým posledním kolem rozhodl o svém vítězství. Tarjei Bö se sice nevyvaroval jedné chyby, ale dojel těsně třetí.

Krčmář konečně zapsal nulu a odjel z poslední střelby na 16. místě. Václavík se Štvrteckým chybovali dvakrát a dojeli těsně za body.

Výsledky SP v biatlonu v Le Grand Bornand

Muži - stíhací závod (12,5 km): 1. J.T. Bö (Nor.) 30:07,8 (1 tr. okruh), 2. Fillon Maillet (Fr.) -22,0 (0), 3. Christiansen -1:00,0 (1), 4. T. Bö (oba Nor.) -1:01,7 (2), 5. Doll (Něm.) -1:23,8 (3), 6. Jacquelin -1:32,3 (2), 7. M. Fourcade (oba Fr.) -1:32,5 (2), 8. Bjöntegaard (Nor.) -1:42,0 (5), 9. Peiffer -1:51,6 (1), 10. Schempp (oba Něm.) -1:58,3 (0), ...14. Krčmář -2:31,9 (4), 41. Václavík -4:09,5 (4), 42. Štvrtecký (všichni ČR) -4:10,3 (6).

Průběžné pořadí SP (po 6 z 24 závodů): 1. J.T. Bö 314, 2. T. Bö 265, 3. Fillon Maillet 238, 4. Desthieux (Fr.) 235, 5. Loginov (Rus.) 235, 6. M. Fourcade 227, ...20. Krčmář 101, 35. Štvrtecký 48, 42. Moravec (ČR) 33, 52. Václavík 19, 67. Šlesingr (ČR) 6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články