Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Světový pohár jde úplně stranou, Koukalovou chceme na olympiádě, říká šéftrenér Rybář

Hojně propírané téma zdravotního stavu Gabriely Koukalové nebere konce ani před úvodním podnikem Světového poháru ve švédském Östersundu. Tam největší hvězda biatlonové reprezentace odcestovala ještě před samotným týmem, který se ve Švédsku představí. Koukalová však bude vzhledem k potížím s lýtky pouze v roli diváka. A není vyloučeno, že stejně tomu bude i na dalších závodech. Podle šéftrenéra Ondřeje Rybáře je jasnou prioritou olympiáda. "Bude to hlavně o tom, jak bude Gabča silná," prohlásil. Přímé přenosy SP sledujte od neděle na ČT sport a webu ctsport.cz.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Zdravotní stav Koukalové stále není stoprocentní, přiznal Rybář. Celý realizační tým to podle něj samozřejmě mrzí, tentokrát má ale jednoznačně prioritu olympiáda v Koreji. "Pokud se tedy povede dát ji do kupy, aby byla připravená," řekl Rybář.

Zda bude Koukalová startovat na prvním, druhém či třetím Světovém poháru je teď podle Rybáře naprosto vedlejší. "Vše se upíná směrem k olympijským hrám. Nejde to tak, jak bychom si představovali. Každý se nás na to ptá. Řešení by bylo dát tomu absolutní klid. Nikdo neví, jestli půlrok, nebo rok," přiznává Rybář.

POSLECHNĚTE SI Biatlon fokus podcast o vyhlídkách před startem sezony:

Jenže v olympijské sezoně takové experimenty volit nejdou. I tak se ale s Koukalovou svým způsobem experimentuje. Ani lékaři totiž nejsou schopni říct přesnou prognózu. Jisté je, že Koukalová má potíže s lýtky kvůli chronickému přetížení achilovek.

"Zvolili jsme cestu, kdy postupnou rehabilitací se snažíme dostat tělo zpátky do stoprocentního zatížení. Nikdo není schopen říct, kdy to bude. Ale probíhá to. Doufám, že i Gabča to zvládne spíš po psychické stránce. Není jednoduché pro závodníka jejího formátu čekat, až některé věci zaberou a mohla se připravovat, jak by chtěla," vysvětlil Rybář.

Je nám líto, video expirovalo.
Mezník pro Koukalovou? Olympijské hry, ujišťuje Rybář

S trenéry proto improvizuje ze dne na den. "Jednou je to lepší, jednou horší. Pevně doufám, že se to otočí v lepší zítřky," uvedl Rybář. Nejvíce se pracuje s dolními končetinami Koukalové. "Od rehabilitace po maséry. Nohy je potřeba nějakou formou uvolňovat, prokrvovat. Jsou to měkké techniky, ledování, kompresní věci, je to skoro denní práce. Je toho spousta, někdy až moc, ale jedině tohle je asi krok k tomu, abychom se z toho vykopali," podotkl.

Přitom na Koukalové podle něj není na první pohled nic znát. "Gábině nedělá problém chodit, proklusnout se, normální smrtelník by to ani nepoznal. Ale pokud je tělo ve stoprocentním zápřahu, začne stávkovat," dodal Rybář.

Ilustrační foto

Koukalovou se proto zkouší naladit i jinak, například s ní byl nakupovat nové běžecké boty. "Nebylo to samozřejmě zásadní, ale někdy i takovéhle drobné věci mohou trochu pomoci," uvedl šéftrenér biatlonového týmu. Každý kouč by ale podle něj měl být svým způsobem i psychologem. "Ale jde o to jak dobrým," zasmál se Rybář.

Jaké tedy jsou prozatímní vyhlídky pro Koukalovou a olympiádu? "Nevím. Buď bude stát na startu, nebo nebude. To k tomu sportu patří, nikdy nevíte, co přijde. Proto jsem rád za každý povedený závod, který se vydařil."

Když to nicméně nepůjde, nemá podle Rybáře na olympiádě Koukalová co dělat. "Závodník, který není připraven, je na olympiádě k ničemu. Jeho by to nebavilo a nebyla by to důstojná reprezentace. Nikdo neřekne, že Gábina bude na olympiádě, ale všichni se snažíme, aby tam byla," řekl zpříma Rybář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články