Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Hamza nabídl ukrajinským biatlonistům tréninkové zázemí i ubytování jejich rodin

Šéf českého biatlonu Jiří Hamza nabídl ukrajinskému svazu tréninkové zázemí v Česku, jakmile to situace v jejich zemi dovolí. Soukromě ve svém ubytovacím zařízení na Znojemsku je připraven poskytnout útočiště rodinným příslušníkům všech představitelů ukrajinského biatlonu, jako jsou sportovci, trenéři nebo funkcionáři. S obdobnou nabídkou vzápětí přispěchalo i vedení Českého veslařského svazu.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamza: Azyl a tréninkové zázemí je to nejmenší, co můžeme udělat

Hamza telefonoval s prezidentem Ukrajinského biatlonového svazu Volodymyrem Brynzakem. "Oni teď řeší opravdu úplně jiné věci než biatlon, než sport. Tam je skutečná válka. Ukrajinský biatlon má od nás příslib, že jim Český svaz biatlonu zdarma poskytne tréninkové zázemí hned, jakmile to situace dovolí," uvedl.

Rusko minulý týden zaútočilo na Ukrajinu, odkud prchají tisíce lidí. Hamza proto přišel i se soukromou iniciativou. "Domluvil jsem se, že představitelé ukrajinského biatlonu –⁠ činovníci, sportovci, trenéři –⁠ mohou k nám do Hnanic poslat svoje děti a další rodinného příslušníky. Postaráme se o ně," uvedl.

Nesouhlasí s tím, aby ruští sportovci závodili v situaci, kdy mnozí ukrajinští biatlonisté včetně mistra světa z roku 2019 Dmytra Pidručného narukovali do války. "A teď si představte, že v tom samém okamžiku Rus Loginov vyhraje závod Světového poháru. Můj osobní názor je, že v danou chvíli nemá Rusko na sportovní mapě místo, a to napříč všemi sporty. Tady není prostor pro kompromisy," řekl Hamza, který je i viceprezidentem Mezinárodní biatlonové unie (IBU).

Tam svůj postoj neprosadil, IBU v souladu se stanoviskem Mezinárodního olympijského výboru dovolila ruským a běloruským biatlonistům závodit jako neutrálním sportovcům. Rusko a Bělorusko s tím nesouhlasily a pro zbytek sezony své závodníky ze Světového poháru stáhly. Podle Hamzy by se sport měl v této době ocitnout na vedlejší koleji. "Myslím, že ve světle všech lidských tragédií, které se na Ukrajině odehrávají, není teď sportování na mezinárodní scéně vhodné," uvedl.

Ukrajincům finančně pomáhají i čeští biatlonisté. Mikuláš Karlík rozjel aukci své olympijské kolekce a podepsaných startovních čísel z nedávných Her v Pekingu. Přidaly se také Markéta Davidová a Eva Puskarčíková.

Je nám líto, video expirovalo.
Iniciativa Pomáhejme sportem má pomoci ukrajinským dětem zapojit se do sportu v ČR

Přidávají se i veslaři a stolní tenis

Vedení Českého veslařského svazu nabídlo ukrajinským sportovcům, zejména veslařům a kanoistům, kteří opustili z důvodu válečného konfliktu svoji zemi, část ubytovací kapacity v areálu Labe arény v Račicích.

Předsednictvo svazu zároveň na mimořádném zasedání odsoudilo ruskou invazi na Ukrajinu. "Podporujeme kroky vedoucí k izolaci Ruska a Běloruska od demokratické společnosti, a to včetně zamezení účasti ruských a běloruských sportovců na mezinárodních akcích," uvedl předseda svazu Ondřej Šebek v tiskové zprávě.

Český stolní tenis zaslal na ukrajinský svaz oficiální dopis s nabídkou pomoci zejména pro mladé hráče a hráčky. "Nejsme lhostejní k osudu všech obyvatel Ukrajiny. Po mnoho let spojuje obě naše federace pevné přátelství a také řada sportovních úspěchů," sdělil předseda České asociace stolního tenisu Zbyněk Špaček.

Mladí Ukrajinci budou moci využít zázemí v Havířově. "Včetně ubytování a stravování a možnosti přípravy v rámci mezinárodních tréninkových kempů pořádaných v NTC," dodal Špaček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články