Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sport šel stranou, jsou důležitější věci, komentovala své rozhodnutí Kučerová

S velikou úlevou přistála na pražském letišti skikrosařka Nikol Kučerová. Z ruského střediska Sunny Valley se vrátila společně s Danielem Paulusem, kde měli v pátek nastoupit do kvalifikace závodu Světového poháru. Jako protest kvůli bojím na Ukrajině se však rozhodli k neúčasti v závodě.

Je nám líto, video expirovalo.
Kučerová pro SZ k válce: Sport a politika nelze oddělit

"Sport šel úplně stranou a člověk se musí rozhodovat i vůči jiným věcem, než jestli si sjede body do svěťáku. Byla tam spousta lidí, kteří by i jeli, kdyby se jejich tým nerozhodl, čemuž rozumím. Je to skvělá trať, nejlepší závod sezony, ale jsou věci, které jsou důležitější," řekla Kučerová.

Sama podle svých slov přiznala, že v tu chvíli zapomněla na smutek z nepovedeného olympijského závodu. "Z toho jsem byla hrozně špatná, ale najednou mi to přišlo nicotné, když jsem viděla, co se děje na Ukrajině. Řešit svoje pseudo problémy mi přišlo mimo."

Skikrosaři se přesunuli do Ruska v pondělí, den po zakončení olympijských her v Pekingu. "Už v Pekingu jsem si říkala, jak je možné, že tam letíme, ale v tu chvíli ještě Putin nezaútočil a neměli nic v ruce. Odletěli jsme, i když to bylo divné, ale jeli jsme na závody," řekla Kučerová.

Ruská armáda zaútočila na Ukrajinu v noci na čtvrtek. Mezinárodní lyžařská federace ale chtěla závody skikrosařů dál pořádat. "Přemýšlela jsem, co udělám, když budeme muset jet. To mi jelo v hlavě," řekla Kučerová a se skikrosovým šéfem ve FIS na místě se o situaci bavila. "Říkal, že to FIS nezruší, protože to není politická instituce. To mě docela překvapilo. Říkal, že jsme daleko, v bezpečí, což byla pravda, a že se válčí i jinde na světě, což mi přišlo jako velký alibismus. On sám si to asi nemyslel, ale bohužel neměl posvěcení z FIS, že to může zrušit."

Sport a politiku nelze oddělit

Kučerová nikdy nebyla úplný zastánce názoru, že sport a politika jsou rozdílné věci. "Oddělit to úplně nejde. Třeba jen organizace mistrovství světa je politika. Proč jinak by to nějaký stát chtěl, protože je pro něj výhodné. Tady se to střetlo," uvedla dvaatřicetiletá Kučerová.

Mezi závodníky a trenéry na Urale sílilo rozhodnutí do kvalifikace nenastoupit a v pátek ráno přišli mezinárodní jezdci pouze v civilu. "Až do rána jsme nevěděli, jestli se to fakt stane, ale nikdo nepřišel oblečený na start. Vypadal by jako hodně velký blb," řekla.

Zatímco zahraniční účastníci sháněli letenky na cestu domů, ruští skikrosaři dvě kvalifikace absolvovali. "Neměli na vybranou. Asi bych taky nebyla hrdinkou," řekla Kučerová.

Češi chtěli odjet již v pátek, ale neměli od pořadatelů odvoz. "Počítali, že pokud si nás tam nechají, tak kvalifikaci odjedeme, když tam budeme. Ale naštěstí to nikdo neudělal," řekla Kučerová. Odjezd, tříhodinová cesta autobusem do Čeljabinsku a poté lety do Moskvy a do Prahy, se uskutečnil v sobotu. "Relativně v klidu. Byla jsem šťastná, když jsme přistáli doma," dodala.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články