Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Majitel Chelsea Abramovič předal dozor nad klubem nadaci. Ke vzdání se kontroly ho vyzval člen parlamentu

Dlouholetý vlastník fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič dnes oznámil, že předal "dozor a péči" nad klubem správní radě klubové charitativní nadace. Ruského miliardáře, jenž londýnský tým koupil v roce 2003, vyzval v týdnu v souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu ke vzdání se kontroly nad klubem jeden z členů britského parlamentu.

Roman Abramovič
zdroj: Isifa/Getty Images autor: Ben Cawthra

"Vždycky jsem vnímal svou roli jako strážce klubu, jehož úkolem je zajistit, abychom byli co nejúspěšnější v současnosti, pokládali základy pro budoucnost a hráli pozitivní roli v našich komunitách. Měl jsem vždy na srdci nejlepší zájmy klubu a těmto hodnotám zůstávám oddaný," uvedl Abramovič na klubovém webu.

"Proto předávám správní radě charitativní nadace Chelsea dozor a péči nad Chelsea FC. Jsem přesvědčen o tom, že jsou nyní v nejlepší pozici pro to, aby se starali o zájmy klubu, hráčů, realizačního týmu a fanoušků," dodal.

Pětapadesátiletý Abramovič je jedním z mnoha ruských oligarchů či společností, kterým hrozí sankce kvůli ruskému útoku na Ukrajinu. On sám dosud žádným sankcím nečelil.

Poté, co Abramovič koupil Chelsea, stal se z londýnského klubu jeden z nejsilnějších týmů v Anglii i Evropě. Tým vyhrál pětkrát Premier League a Anglický pohár a dvakrát Ligu a mistrů a Evropskou ligu. K nejslavnějším postavám Abramovičovy éry patří český brankář Petr Čech, jenž nyní působí ve vedení mužstva.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články