Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Loučící se Šlesingr prožívá kvůli závodům bez fanoušků bezmoc. Smysl rozhodnutí nevidím, hlesl

Tečku za kariérou si biatlonista Michal Šlesingr představoval odlišně. Trojnásobný medailista z mistrovství světa se v Novém Městě na Moravě ve dvou závodech rozloučí po devatenácti letech se Světovým pohárem, ale fanfár a potlesku se nedočká. Z faktu, že hlediště bude prázdné, cítí bezmoc. "Důchodci a turisté jsou v pražském MHD namačkaní vedle sebe. Je těžké pochopit, proč to biatlon odskákal, když nevidím smysl toho rozhodnutí," konstatoval.

Michal Šlesingr
zdroj: DPA autor: Sven Hoppe

Předloni musel prosincový domácí podnik SP kvůli zdravotním problémům vynechat a po sezoně se rozhodl, že i kvůli závodům v Novém Městě na Moravě absolvuje ještě další zimu. Skončit chtěl před báječnou atmosférou na Vysočině, ale vše zhatilo rozhodnutí státní správy o vyloučení diváků.

"Tak si člověk říká, že to bylo skoro zbytečné," řekl sedmatřicetiletý Šlesingr. V jiných dnech výřečný muž, který se nebojí říkat věci nahlas a otevřeně, jak je cítí, tentokrát mluvil před pátečním sprintem posmutněle.

"Jak to popsat? Je to taková zoufalá bezmoc," snažil se vylíčit své pocity člen zlaté smíšené štafety ze šampionátu v Kontiolahti v roce 2015.

Tuší, že bez diváků bude těžké se na startu nahecovat. "Už z toho důvodu, že člověk zpracoval dost negativních emocí, je to mrzuté. Z toho se dostat do pozitivního režimu bude komplikovanější," pokračoval biatlonosta, který by měl být v sobotu i členem mužské štafety.

Michal Šlesingr o rozhodnutí, že SP v Novém Městě bude bez diváků:

"Přijde mi to jako nesystémové, zbrklé opatření."

Spíš si láme hlavu, jestli bylo nutné závod pro diváky uzavřít. Bezpečnostní rada státu tak učinila v pondělí z obav z nového koronaviru. "Nevidím v tom moc velký smysl. Přijde mi to nesystémové, zbrklé opatření, které nic neřeší," pronesl.

Už dříve poukazoval na fakt, že letiště zůstává otevřené. Navíc ve středu vláda nezavřela další sportovní klání, na nichž se shromáždí tisíce fanoušků, jako tomu mělo být na biatlonu.

"Manželka mi posílala fotku z pražské hromadné dopravy, jak byla narvaná. Důchodci a turisté jsou namačkaní vedle sebe. Pro mě je těžké pochopit, proč to biatlon odskákal, když nevidím smysl toho rozhodnutí," zopakoval.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Na další dvě kola SP do Kontiolahti a do Osla už nepojede. "Tady to pro mě skončí a budu moct obrátit stránku," potvrdil stříbrný ve sprintu a bronzový ve vytrvalostním závodu z mistrovství světa v Anterselvě z roku 2008. Dál odsunovat konec nehodlá. "To nepřipadá v úvahu, to nemůžu rodině udělat."

Na běžkách a s malorážkou v ruce se nejspíš ještě objeví konce března v Jablonci nad Nisou. V Břízkách, pokud to sněhové podmínky dovolí, se pojede tradiční supersprint. "Bude to nejspíš nějaká improvizace. Každopádně se budu snažit tam dorazit. Aspoň tam budu moct fanouškům nějak poděkovat," plánuje.

Život po kariéře

Má určitou vizi, co bude dělat po sportovní kariéře. Uvažuje, že by se věnovat zdokonalování projektu na tréninkový deník v mobilní verzi. Třeba ho ale současný šéf svazu Jiří Hamza zláká do svazu.

"Na nějaké funkci bych si sebe dovedl představit, ale nedovedu si představit podobnou funkci, jako má Jirka. Protože já mám tendenci říkat věci, jak je cítím, a ne úplně diplomaticky je přejít," podotkl Šlesingr.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články