Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Co přinese Hochfilzen? Velký návrat, šanci nadějím a opět závody bez Koukalové

Biatlonisté si dávají dostaveníčko v dějišti letošního mistrovství světa. Fanoušci v úspěšné destinaci z pohledu Martina Fourcada, Ondřeje Moravce nebo třeba i Lucie Charvátové tentokráte neuvidí Gabirelu Koukalovou, která se odpojila od reprezentace kvůli přetrvávajícím problémům s lýtky. Naopak do Světového poháru tu vstoupí Němka Laura Dahlmeierová, suverénka minulé sezony. Velký návrat hlásí Veronika Zvařičová a své budou chtít říct i Markéta Davidová nebo Adama Václavík. Přímé přenosy nabídne jako obvykle ČT sport a web ctsport.cz. Sprinty sledujte od 11:00 a 13:55.

zdroj: Twitter autor: Evgeny Tumashov

Zatímco Koukalová se po dohodě s šéftrenérem Ondřejem Rybářem odjela připravovat do Obertilliachu, šanci dostali jiní. Po téměř pěti letech se do kolotoče SP vrací Zvařičová. Právě dnes devětadvacetiletá biatlonistka, juniorská mistryně světa ze štafety s Vítkovou a Koukalovou z Canmore 2009, naposledy startovala v individuálním závodu SP v lednu roku 2013.

V květnu téhož roku se při tréninku na kolečkových lyžích nešťastně srazila s autem a bojovala o život. Nevzdala to, z vážných zranění se pomalu dostala a i za pomoci crowdfundingu sehnala finance, aby se mohla vrátit k profesionální přípravě. Na startu této sezony už stačila být čtvrtá ve sprintu IBU Cupu v Sjusjönu. Pozvánka do A-týmu přišla velmi brzy.

"Nečekala jsem, že to bude tak rychlé… najednou trénuju s kočkama, které jsou v čele Světového poháru. Je to super být tady zase naživo," uvedla před startem v Hochfilzenu pro svazový web.

Minulou sezonu okouzlovala svými výkony zvláště v IBU Cupu. Řeč je tentokráte o nadějné Markétě Davidové. Také jí se trochu změnily plány a místo na závody do Švýcarska se rozjela do Rakouska. Cíle má pro úvodní sprint podobné jako Zvařičová. "Chci si tady pořádně zazávodit, takže myslím na postup do stíhačky," řekla bez bázně.

Adama Václavíka přibrzdila v přípravě zlomenina nohy. Stále to není ono, zranění ještě při zátěži občas cítí, ale je odhodlaný zabojovat, jak to jen půjde. "Stoprocentně v pořádku zranění stále není. Nohu mám sešroubovanou a drží se mi tam trochu otok. Ale můžu závodit a jsem šťastný, že tady budu opět na startu Světového poháru."

Veronika Zvařičová
zdroj: biathlonworld.com

Další složení týmů je obvyklé. Na startu nebudou chybět Ondřej Moravec, který v Hochfilzenu před pár měsíci slavil stříbrnou medaili na mistrovství světa, ani Michal Šlesingr s Michalem Krčmářem a Tomášem Krupčíkem.

Oporou ženského týmu bude po nadějných výsledcích v Östersundu Veronika Vítková a promluvit do umístění mezi elitou bude chtít nepochybně i Eva Puskarčíková nebo Lucie Charvátová, která tu před dvěma lety překvapila pátým místem ve sprintu. Vylepšit představení ve Švédsku bude chtít i Jessica Jislová.

Návrat královny

Na místo činu se vrací pětinásobná mistryně světa z Hochfilzenu Dahlmeierová. V Östersundu nemohla startovat kvůli nemoci. Jak sama potvrdila, nejspíše se od ní ještě nedají očekávat špičkové výkony.

Naopak při chuti je její týmová parťačka Denise Herrmannová, která si dokázala přenést formu z přípravných závodů do startu sezony. V Östersundu vyhrála sprint i stíhačku a bude zajímavé sledovat vzájemný souboj těchto dvou německých rivalek.

Ilustrační foto

V Östersundu se nicméně daří v seriálu zatím čtvrté Norce Synnoeve Solemdalové, průběžně vedoucí žena SP Francouzka Justine Braisazová byla v Hochfilzenu nejlépe na páté příčce. Najde se zatím po terčích spíše pátrající Finka Kaisa Mäkäräinenová?

Kdo půjde po Fourcadovi?

Martin Fourcade byl loni totuto dobou v nejlepší formě. Letos jsou však vnější oklnosti odlišné. Jasným vrcholem jsou pro všechny únorové olympijské hry, dominance možná i proto není tak výrazná. Světový pohár vede Francouz "jen" o 31 bodů před svým krajanem Quentinem Fillonem Mailletem. Na třetím místě ovšem číhá ještě dravější soupeř. Johannes Bö by konečně rád otupil ostré tesáky francouzského predátora.

Ve formě se ovšem zdají být i další. Johanesův bratr Tarjei ukázal ve sprintu v Östersundu, že stále dokáže předčít i "nedotknutelného". Naopak ve stínu zatím zůstávají jinak velmi úspěšní Němci Simon Schempp nebo Benedikt Doll. Roli německé jedničky tak musí zastávat Eric Lesser.

Slunečno vystřídá sněžení?

Rakouský Hochfilzen umí nabídnout krásná panoramata prodchnutá slunečními paprsky. V minulých dnech tomu tak bylo, ale na víkend se očekávají přívaly sněhu. Před dvanácti lety přinesly vločky štěstí Romanu Dostálovi, který tu slavil titul mistra světa. Komu budou svědčit v následujících třech dnech? Sledujte přímé přenosy na ČT sport a webu ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články