Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Co přinesl Östersund? Herrmannová novou hvězdou a český obezřetný start

Co lze soudit po prvních individuálních závodech v této sezoně? Nic moc. Denise Herrmannová zastoupila trochu překvapivě a vlastně i podle očekávání nemocnou Lauru Dahlmeierovou, Martin Fourcade sice nebyl v Östersundu suverénní jako loni, ale i tak odjel alespoň s jedním vítězstvím. A co Češi? Dvě místa v desítce, výkyvy na větrné střelnici a pomalejší běh.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Zdaleka to nebyl propadák. Po minulých sezonách, kdy vozili Češi medaile téměř ze všech zastávek Světového poháru, to ovšem ústup je.

Trocha statistik na úvod. Dvanácté, osmé a dvacáté místo. Veronika Vítková potvrdila, že Östersund patří mezi její co do výsledků oblíbené destinace. "Musím říct, že pocitově i výsledkově mi Östersund zvedl náladu," konstatovala po závěrečné stíhačce.

Ještě před týdnem zpackala šesti dobíjeními a trestným okruhem smíšenou štafetu, ve třech individuálních závodech se jen jednou dopustila trojky. Bylo to na druhé střelbě ve stíhacím závodě, což ji odsoudilo k bojům na hranici druhé a třetí desítky. Co do rychlosti střelby, pohybuje se ve středu startovního pole, na lyžích zaznamenává časy ve druhé polovině druhé desítky.

Celkově drží Vítková po třech závodech desáté místo. Eva Puskarčíková je 23. Ta nenavázala na skvělé sedmé místo z nejdelšího klání a připsala si 32. a 45. místo. Může za to pomalejší běh a tři umístění za 40. místem. Na trati neztrácí druhá z Češek málo, obvykle přes minutu a půl.

Rozhodně nezářily ani další. Bývalá běžkyně na lyžích Lucie Charvátová se 40. časem na trati a čtyřmi chybami nemohla myslet na první šedesátku. Šest trestných minut ve vytrvalostním závodě úsměv vykouzlit také nemůže.

Moravcův zvětšující se apetit, Šlesingrovo a Krčmářovo hledání

Je to teprve začátek olympijské sezony, ladění formy prochází různými stádii a u všech týmů je to hodně různé, z výsledků proto není možné dělat velké závěry. Do velkého smíchu ovšem nemohlo být ani českým mužům. Michal Šlesingr a Michal Krčmář nepředvádějí na lyžích kdovíjaké skvosty. 21., 46., 33. běžecké časy prvního z nich a ztráty na nejlepší v řádech minut, nikoli vteřin.

Velmi podobně je na tom i druhý jmenovaný a koneckonců také Ondřej Moravec. I když u něj je potřeba zmínit skutečnost, že v Östersundu kvůli tréninkovému manku zaviněnému zánětem jater vůbec startovat nemusel.

Není proto divu, že s výsledkem zvláště ve stíhačce, kde si polepšil o 22 míst, byl nakonec spokojený. "Před týdnem ve štafetách to bylo hrozné, dnes už jsem se cítil mnohem lépe. A věřím, že tak to bude i příští týden a příští měsíc. Vždyť Světový pohár je teprve na svém začátku," poznamenal.

Spokojenost mohla panovat po posledním závodě ve Švédsku i u Tomáše Krupčíka. "Na Tomovi je vidět, že se střelby nebojí. Zatím je z týmu jediný, kdo dokáže přenést tréninkovou rutinu do závodu," upozornil na celkově osmý střelecký čas trenér Michael Málek. Právě rychlost a rytmus střelby u dalších českých reprezentantů není zatím ideální.

Trenérský pohled na úvod sezony

Michael Málek, trenér mužů: "S výsledky spokojeni nejsme. Co se týče výkonů, u každého závodu bychom nějaké pozitivum našli. Nemyslím si, že by kluci neměli natrénováno. Na závěrečných kempech jsme udělali vše, co jsme chtěli. Nejde o to jen něco natrénovat, ale dostat se do pohody."

Zdeněk Vítek, trenér žen: "Vstup (do sezony) nebyl špatný, jen jsem čekal, že se (ve stíhacím závodě) jedna z holek udrží kolem desítky, ale jestliže se chybuje na střelnici, dopadne to, jak to dopadne. Dvacáté místo (Veroniky Vítkové) ale není špatné."

Kdo bude šlapat na paty Němkám a kdo Fourcadovi?

Jednoznačnou královnou östersundských bojů se stala Němka Herrmannová. Pro některé může vzestup někdejší běžkyně na lyžích znamenat překvapení, ale už závěr přípravy naznačil, že k velmi rychlému pohybu na trati dokáže přidat sice pomalou, ale přesnou střelbu. V součtu to pak na vítězství bohatě stačí.

Kdysi nejrychlejší Finka Kaisa Mäkäräinenová tak konečně našla velkou konkurentku. "Denise na mě dělá velký dojem. Trénujeme tolik roků, ona tuším jen dva," pronesla na adresu své sokyně ve Švédsku rovněž úspěšná Marte Olsbuová z Norska.

Loni Fourcade válcoval v Östesundu i v následných závodech vše, co mu stálo v cestě. Letos málem odjížděl ze severu bez triumfu. Důvody? Bratři Böovi a Francouzova mírně vychýlená muška. Nakonec si ale šestinásobný majitel velkého křišťálového glóbu přece jen vychutnal vítězství, a to plnými doušky ve stíhačce, ve které si neodpustil tradiční radostná gesta už po závěrečné střelecké položce. "Díky této výhře půjdu do dalších závodů s větším klidem," poznamenal.

Za ním dojel Slovinec Jakov Fak, který i kvůli vleklým zdravotním problémům čekal na umístění na pódiu dlouhé tři roky. "Jsem šťastný. V minulé sezoně jsem onemocněl hned v Östersundu a mohl jsem závody sledovat jen v televizi. Teď jsem zdravý. Příprava byla dobrá, ztratil jsem jen pět dnů a to až teď před Östersundem," prohlásil.

V olympijské sezoně se ovšem dá přepokládat souboj dvou ctěných biatlonových pánů. Johannes Bö vyzve Martina Fourcada a uvidíme, kdo se bude smát naposledy v Pchjongčchangu. Na lyžích je zatím Nor o něco rychlejší. Aby dosahoval vyrovnaných nejlepších výsledků, musel by se vyvarovat výpadkům na střelnici.

Překvapil i Tarjei Bö. Ve sprintu byl rychlejší než Fourcade a ukázal, že především na kratších vzdálenostech může hodně zlobit. Ve skvělé běžecké formě se ukázal také Ital Lukas Hofer. Když bude střílet přesněji, není vyloučeno, že nemůže výrazněji promlouvat do umístění na stupních vítězů.

V pátek v Hochfilzenu

Další závody jsou na programu v pátek v dějišti letošního mistrovství světa, v rakouském Hochfilzenu. Nahuštěný program do tří dnů nabídne sprint, stíhací závody a štafety. Po nich bude rozpoložení biatlonistů a jednotlivých týmů v olympijské sezoně zase o něco zřejmější. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Biathlon World, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články