Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Po bronzové radosti další příležitost. Davidová sprint v Anterselvě umí

Start se povedl nad očekávání. A po bronzu je na mistrovství světa v Anterselvě na programu další závod, ve kterém mohou Češi, respektive Češky myslet vysoko: sprint žen. Loni ho tu vyhrála Markéta Davidová, a že se jí v italském areálu líbí, potvrdila i v mix štafetě – bezchybnou střelbou a třetím nejrychlejším časem na svém úseku. Přidá ona nebo některá z jejích reprezentačních kolegyň další velký úspěch? Přímý přenos sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 14:15.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Mám to tady fakt ráda," řekla přešťastná Davidová po úvodním bronzovém úspěchu se smíšenou štafetou. Bodejť by ne.

Loni v lednu tu šokovala prvním místem ve sprintu. Letos v téže disciplíně byla dvakrát třetí. Vždycky za tím stála precizní střelba. Nulu vypilovala i v mixu. I když to trvalo. Na ležce strávila 33 sekund, na stojce ještě o dvě sekundy více. Jen pro porovnání – Lise Vittozziové trvala střelba vleže se dvěma dobíjeními stejnou dobu.

Jako první na trať vyrazí s číslem 9 Eva Kristejn Puskarčíková, Davidová se sedmadvacítkou za většinou favoritek. Na startu nebude chybět ani Lucie Charvátová s číslem 80 a s pětadevadesátkou Jessica Jislová, která si před třemi lety právě v Anterselvě zajela patnáctým místem nejlepší výsledek v kariéře.

Minimálně první dvě české startující mohou do závodu naskočit s pocitem dobře odvedené práce. "Řekněme, že to z nás trochu opadlo. Jsme rády, že se to takhle započalo, a doufejme, že se nás to bude držet," přála si Kristejn Puskarčíková.

"Trošku jsme si zavařily pro další závody, ale ukázaly jsme, že jsme pořád silný tým a máme co říct," řekla Davidová.

Nálada v týmu po čtvrtečním překvapivém úspěchu je skvělá. Na velké oslavy ale není čas. Obzvláště pro ženy, které nemají ani den oddychu a čeká je obrovsky důležitý závod.

Proč? Výsledek může být důležitý nejen pro sprint samotný, ale také pro stíhačku a v neposlední řadě také pro závěrečné klání s hromadným startem, kam se kvalifikuje nejlepší patnáctka podle Světového poháru a dalších patnáct podle umístění na šampionátu. Davidové patří před sprintem šestnáctá příčka, ostatní mohou pomýšlet na masák jen skrze výsledky na mistrovství.

Rychlost s rozmyslem

Ve sprintu není čas na odpočinek. Střelnice v Anterselvě ovšem umí být zrádná především kvůli nesnadnému příjezdu. Ne každému také sedí vysoká nadmořská výška. "Nejhorší je si lehnout a začít střílet. Nejlepší je to prodýchat, když je hrudník otevřený," popisoval sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář po povedené mix štafetě.

V tomhle se dvě kamarádky Kristejn Puskarčíková a Davidová liší. První umí držet co do rychlosti střelby krok s těmi nejlepšími.

Loni dělilo první čtyřku ve sprintu jen něco málo přes čtyři sekundy. Co se ztratí na střelnici, musí se dohánět na trati. A že to v Anterselvě není pro každého, ví Lucie Charvátová. "Nevím, co od sebe můžu očekávat, protože s nadmořskou výškou mám problémy," přiznala při trénincích před MS.

Favoritek je více, ale tahle disciplína sedí Tiril Eckhoffové nebo Dorothee Wiererové, které si v této sezoně připsaly po dvou vítězstvích.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články