Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Biatlonové přípravy reprezentací i organizátorů na MS jdou do finiše

Praha – Příprava českých biatlonistů na nadcházející sezonu vrcholí. Letos byla opravdu speciální. V únoru se totiž v Novém Městě na Moravě koná poprvé na českém území mistrovství světa. Čeští reprezentanti i reprezentantky přes léto dřeli na kolech po horách, jezdili na kolečkových lyžích, lyžovali a stříleli v tunelu a někdo sáhl i po spolupráci s psychologem nebo skoku ze skály. Nezaháleli ani organizátoři. Budovali a modernizovali areál na Vysočině, který se proměnil v pořadatelskou elitu celého seriálu Světového poháru.

Vše podle plánu ale nedopadlo. Velkou nepříjemností je srpnový úraz opory mužské reprezentace Jaroslava Soukupa. Bronzový medailista z MS 2012 v Ruhpoldingu se vážně zranil během soustředění ve Slovinsku po pádu z horského kola. Měl otevřenou zlomeninu pravého předloktí, zlomenou lopatku a poranil si vazy na krční páteři.

Málem přišel o celou sezonu, ale zejména pro běh důležitý loket se hojí rychleji, než lékaři předpokládali. "Už jsem zkoušel lyžovat, ale zatím bez zapojení síly, mohu i střílet, ale dlouho mi trvá, než se zapracuji do polohy. Jsem však opět rád součástí týmu," prozradil Soukup na webových stránkách svazu biatlonistů. Podle svých slov plánuje návrat jilemnický závodník do Světových pohárů v lednu. Pokud bude dostatečně zdravý, dostane svolení doktorů a nabere patřičnou formu, postaví se na start i před domácími fanoušky.

Michal Šlesingr, desátý muž celkového hodnocení SP z poslední sezony a další česká naděje na kvalitní umístění, do přípravy na sezonu a hlavně její vrchol v podobě domácího šampionátu zahrnul netradiční složku, která by měla přispět ke zvýšení psychické odolnosti nejen během závodů. V Itálii si splnil sen a vyzkoušel basejumping (skoky s padákem z přírodních i umělých pevných bodů).

Vrhnul se ze skály do sedmisetmetrové propasti a ve volném pádu strávil devět vteřin. Adrenalinový zážitek by mu mohl pomoci zvládat tlak na výsledky. "Minulou sezonu nás při svěťáku na Vysočině překvapil tlak domácího prostředí. Na něco takového jsme nebyli zvyklí a doplatili jsme na to. Mě překvapila hlavně střelnice," řekl Šlesingr, který by s týmem chtěl využít výhody znalosti domácího prostředí i díky delšímu tréninku nebo celému soustředění před mistrovstvím.

Nové Město = nový stadion

Vysočina arena, jak se jeden z nejmodernějších biatlonových areálů na světě pro mistrovství pojmenuje, získala opravdu novou tvář. Druhá etapa výstavby s konečnými úpravami bude trvat do konce listopadu. Změny se ještě dočká střelnice, trestné kolo, přibude parkoviště, rozroste se tribuna o mobilní část pro více než 8 tisíc fanoušků. Velkoplošné obrazovky pokryjí i část tratí mimo stadion.

"Dokončujeme stavbu tunelů pod stadionem, které usnadní logistiku během závodů, téměř hotová je také závodní kancelář, jež bude sloužit pro potřeby organizátorů, IBU (mezinárodní federace), pro společné mítinky s týmy a časoměřiče," přiblížil novinky stadionu sportovní ředitel Vlastimil Jakeš.

Jeho kolega, předseda organizačního výboru Jiří Hamza bude v posledním měsíci příprav dohlížet na aktuální dodělávky: "Nejdůležitější je teď dokončit tunely a zemní práce, protože se blíží zima."

V areálu se tuzemským divákům v únoru představí i mladé družstvo žen. Cíle atakovat na Vysočině nejlepší biatlonistky má Veronika Vítková, 25. žena uplynulého ročníku Světového poháru. "Zkusila jsem od jara pracovat se sportovní psycholožkou, aby ta nevýhoda domácího prostředí nebyla tak velká," popsala Vítková. "Trénujeme ve dvou skupinách, jedna s Jiřím Holubcem, druhá se mnou. Myslím, že to je motivující," řekl k přípravě žen trenér Jindřich Šikola. Ten může pro letošek počítat s Gabrielou Soukalovou, která uplynulou sezonu spíš promarodila.

Kvalitní trénink obstaral tunel

Muži měli kromě klasického ledovce v září i další možnost, jak se zdokonalovat a nemít problémy s aklimatizací v nadmořské výšce. V německém Oberhofu mohli trénovat v jediné biatlonové hale na světě na sněhu pří minusových stupních, přestože venku panovaly letní teploty.

"Tím, že v Oberhofu vznikl tento tunel, tak to máme zhruba čtyři až pět hodin jízdy z domova a je to pro nás asi nejbližší," popsal možnosti zařízení o téměř 1 800 metrech tratí nedaleko hranic reprezentační trenér Ondřej Rybář. "Pro nás je to hlavně důležité v tom, že si můžeme udržet cit pro sníh," dodal Šlesingr. Čeští biatlonisté odjeli do Německa trénovat podruhé právě v těchto dnech.

Organizační výbor chce v Novém Městě po premiérových závodech pokračovat a vybudovat baštu biatlonu. "Jednak chceme být úspěšnými pořadateli. A to by znamenalo, že by se vrcholný biatlon vrátil na Vysočinu v dalším olympijském cyklu. Za druhé pak věříme, že z úspěšného průběhu šampionátu bude profitovat i český biatlon a podaří se k tomuto krásnému sportu přilákat děti a mládež," prohlásil o plánech prezident výboru Jiří Hamza.

"Ty původní rozpočtové náklady před vícestavbami byly 306 milionů, ale i přesto, že jsme museli postavit nový dům, nové podchody, tak se budeme pohybovat někde kolem 275 milionů," řekl Hamza.

Na Vysočině se o cenné kovy bude bojovat 7. - 17. února. V ideálních odhadech by MS mohlo zhlédnout 120 tisíc lidí na stadionu. V současné době je podle slov Jiřího Hamzy prodáno nebo objednáno již více než 70 tisíc vstupenek.

Biatlonová sezona startuje netradičně v neděli 25. listopadu závody smíšených štafet, které se konají ve švédském Östersundu.

Zdroj
ČTK, MS biatlon 2013 [biathlonnmnm.cz], ČSB [biatlon.cz], ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články