Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Stíhačku ovládla Eckhoffová. Osmá Kristejn Puskarčíková se blýskla skokem o 24 míst dopředu

Nakonec to nebyla Lucie Charvátová, která držela český prapor v ženské stíhačce v rakouském Hochfilzenu. Po nadějném šestém místu ve sprintu klesla na třicátou příčku. Naopak Eva Kristejn Puskarčíková se díky dobré střelbě a stabilnímu běhu od startu posunula o 24 míst na solidní osmou pozici. Závod si podmanila Norka Tiril Eckhoffová.

Biatlonistka Eva Kristejn Puskarčíková v Hochfilzenu
zdroj: ČTK/PR autor: Petr Slavík, Český biatlon

"Nádhera. Rozhodně jsem spokojená. Jsem ráda za poslední stojku. Přijela jsem na ní a říkala: když to dám, bude to dobrý, nebo to pokazím jako už několikrát. Poslední ránu jsem dvakrát odkládala, ale nakonec to dopadlo dobře," popsala své pocity Puskarčíková na závěrečné stojce. 

Osmadvacetiletá Puskarčíková k dobrému běhu přidala povedenou střelbu. Chybovala celkově pouze jednou a zaznamenla 9. nejrychlejší střelecký čas. "Byla bych ráda, kdyby to v podobném duchu na střelnici pokračovalo, ve sprintech to zatím totiž nešlo. Dvě chyby jsou moc," vrátila se k pátku. 

Do desítky se Kristejn Puskarčíková dostala poprvé od ledna 2018, kdy dojela desátá ve sprintu v Oberhofu. Nejlépe byla ve Světovém poháru dvakrát třetí.

Markéta Davidová se také zlepšila, když dojela ze startovní pozice 35 na 24. příčce. Charvátová nakonec i kvůli šesti chybám na střelnici uzavřela třicítku. Jislová dojela hned o pozici za ní. 

"Z toho čísla 35 jsem chtěla říct, že se nedá moc dělat, i když Evča je osmá, což je skvělé. Bohužel jsem ale dala na poslední stojce dvojku, což mě posunulo dozadu. Střelba mi tady moc nešla. Každopádně závod jsem si celkem užívala, tak se těším na další týden," prohlásila vždy usměvavá Davidová.

Jak závod probíhal?

Páté místo, to je maximum Charvátové v závodu Světového poháru. Vyrazila k jeho atakování ze šesté příčky se ztrátou 29 sekund za lídryní Dorotheu Wiererovou. Jenže česká biatlonistka už na první položce dvakrát chybovala, stejně jako Italka a tento snový plán vzal za své. Charvátová odjížděla ze střelby vleže až na 21. příčce.

Naopak Jessica Jislová vybílila terče, stejně jako Davidová a Kristejn Puskarčíková. Největší posun oproti startu zapsala poslední jmenovaná, tedy o třináct pozic na 19. místo.  

Do vedení se propracovalo norské duo. Ingrid Landmark Tandrevoldová totiž společně s Tiril Eckhoffovou zastřílely i na druhé položce bezchybně a vypracovaly si dostatečný více než dvacetisekundový náskok.  

Davidová se také zlepšovala, když druhou položku zastřílela bezchybně. Puskarčíková s Charvátovou zaznamenaly jednu chybu, kdežto Jislová dvě. Po hříchu to pro pětadvacetiletou rodačku z Jablonce nad Nisou byly jediné nedostatky na střelnici, ovšem pomalejší běh ji odsoudil ke konečnému 31. místu.

Na třetí položce vleže se lámal chleba na čele závodu. Eckhoffová zastřílela čistě a našlápla k sólo jízdě, kterou potvrdila další nulou na poslední položce. Tandrevoldová kryla parťačce záda na třetí příčce a mezi Norky se vklínila další Seveřanka, švédská biatlonistka Hana Öbergová.

Puskarčíková svůj povedený výkon korunovala na poslední stojce, kde nechybovala na rozdíl od Davidové, která absolvovala dvě trestná kola. Nejlepší česká biatlonistka v závodě odjela ze střelnice sedmá, ale za sebou měla nebezpečné duo Mäkäräinenová – Wiererová. Před Puskarčíkovou se vklínila už pouze Finka.

Ženy - stíhací závod (10 km):

1. Eckhoffová (Nor.) 29:14,6 min. (0 trest. okruhů), 2. Öbergová (Švéd.) -25,8 (2), 3. Tandrevoldová (Nor.) -39,7 (1), 4. Braisazová (Fr.) -47,9 (2), 5. Fialková (SR) -1:02,9 (2), 6. Bescondová (Fr.) -1:07,8 (1), 7. Mäkäräinenová (Fin.) -1:14,0 (2), 8. Kristejn Puskarčíková (ČR) -1:16,0 (1), 9. Wiererová (It.) -1:20,9 (5), 10. Aymonierová (Fr.) -1:21,7 (1), ...24. Davidová -2:11,6 (3), 30. Charvátová -2:30,1 (6), 31. Jislová (všechny ČR) -2:33,5 (2).

Průběžné pořadí SP (po 4 z 24 závodů): 1. Wiererová 188, 2. Tandrevoldová 161, 3. Öbergová 155, 4. Olsbuová Röiselandová (Nor.) 136, 5. Simonová (Fr.) 123, 6. Braisazová 119, ...11. Davidová 101, 15. Kristejn Puskarčíková 83, 27. Charvátová 60, 38. Jislová 34.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články