Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Veselý vs. Balvín. Start Euroligy přináší pikantní souboj dvou českých hvězd

Ve čtvrtek odstartoval další ročník basketbalové Euroligy. V úvodním utkání porazil Real Madrid vítěze Euro Cupu Darussafaka Tekfen Istanbul. O výhru 109:93 se nejvíce zasloužili domácí Randolph a Carrol, kteří dohromady zaznamenali 30 bodů. V druhém utkání Euroligy hráči CSKA jednoznačně zdolali Barcelonu 95:75. V pátek na sebe narazí Jan Veselý a Ondřej Balvín. Zatímco prvně jmenovaný jako dlouholetá opora Fenerbahce Istanbul by mohl o svých zkušenostech z nejprestižnější evropské klubové soutěže dlouze vyprávět, Ondřej Balvín v dresu Gran Canarie prožije velkou premiéru.

Jan Veselý
zdroj: ČTK/ABACA

"Euroliga byla soutěž, kterou jsem si vždycky chtěl zkusit. Ve Španělsku jsem už osm let a vždycky jsem měl možnost hrát proti euroligovým týmům. Teď to bude něco jiného. Můžu hrát proti nejlepším z nejlepších," těší se Ondřej Balvín.

Ale hned na úvod Fenerbahce? Rozhodně nic snadného. "Upřímně, přál bych si lehčího soupeře a hlavně začít doma. Začínáme proti týmu, který má ambice vyhrát Euroligu, na jeho palubovce, kde mají díky fanouškům absolutně skvělou atmosféru. Takže na jednu stranu se těším, na druhou taky ne," usmívá se špičkový český pivot.

To nejzajímavější je třeba hledat v soubojích pod košem. Ještě v září spolu Veselý s Balvínem vybojovali pro Česko historický postup na MS, ale teď se postaví proti sobě.

"I když pro mě souboj s Ondrou není ničím speciálním, těším se na zápas a že si proti sobě zahrajeme. V oficiálním zápase jsme proti sobě vlastně nikdy nehráli. Je super mít v Eurolize k sobě konečně dalšího Čecha. Doufám, že každý rok nás tam bude víc," přeje si Veselý.

Oba se velmi dobře znají, ale tento soutěžní duel bude specifický. "Sice vím, co by na něj mohlo platit, ale hraní v nároďáku a klubu je něco jiného, takže uvidíme," dodává Balvín.

Gran Canaria a Fenerbahce – dva hodně rozdílné týmy. Španělé prožívají mezi smetánkou premiéru. Navíc teprve teď o víkendu si konečně ve 3. kole domácí ligy připsali první letošní výhru. "Potřebovali jsme nakopnout. Neměli jsme moc dobrý začátek přípravy. Až do teď jsme neměli jediný vyhraný zápas a potřebovali jsme to už zlomit. Navíc když víme, jak šílený nás v dalších dnech plných cestování čeká kalendář," popisuje rozpoložení čtvrtého týmu loňského ročníku španělské soutěže Balvín.

To Veselého Fenerbahce už ví, co je to vyhrát Euroligu. V posledních třech letech nebylo finále bez tureckého týmu, titul z toho byl ale jen v roce 2017. Turecká liga má za sebou zatím jediné kolo, což by mohlo pozici favorita mírně ohrozit. "Oni mají už odehrané tři zápasy v lize, my jeden v lize a superpoháru. Možná bude aktuální rozehranost na jejich straně," uznává Veselý.

Zdroj
ČBF

Hlavní zprávy

Nejčtenější články