Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Debut v Lize mistrů z říše snů. Opava zaskočila favorizované Nanterre

Velmi cenným skalpem francouzského soupeře vstoupili opavští basketbalisté do Ligy mistrů. Úřadující vicemistři české nejvyšší soutěže porazili před vlastními příznivci osmifinalistu minulé sezony Nanterre 74:67. Po celé utkání si udržovali náskok zejména díky skvělému výkonu v obraně.

Utkání Opava - Nanterre
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Opava, která má kádr složený jen z českých hráčů a disponuje nejmenším rozpočtem ze všech účastníků LM, nepůsobila ve svém prvním utkání v soutěži vůbec jako vyjukaný nováček. Trenér Petr Czudek využil toho, že jeho tým soupeři neznají, a vytáhl z rukávu zónovou obranu, s níž měl francouzský tým velké problémy.

Výbornou defenzivu navíc podpořil i solidní útok. Slezané vstoupili do zápasu šňůrou 12:2 a ve druhé čtvrtině měli dokonce náskok 15 bodů.

O poločase však našel hostující trenér recept na obranu domácích a Nanterre se začalo prosazovat pod košem, především Julian Gamble. Opavským brala fyzicky náročná hra spoustu sil a přestala se jim dařit střelba. Favorité se proto dotáhli na rozdíl jediného bodu.

"Spoléhali jsme na to, že nás podcení. Začali jsme dobře, nenechali jsme Nanterre rozjet. Druhý poločas byl o taktice a bojovnosti. Nám docházely síly, ale přešli jsme na zónu a ta zastavila soupeřův útok," hodnotil utkání kouč Czudek.

Vicemistři ČR z loňské sezony však dobře rozehraný duel nechtěli pustit a opět našli energii a lehkost. Hodně jim pomohla trojka Luďka Jurečky za stavu 59:57 pět minut před koncem. Vzápětí se totiž povedlo odskočit na deset bodů.

Pak vzal zodpovědnost na sebe klíčový hráč Jakub Šiřina, který přehrával svého strážce a nájezdy do koše nedovolil soupeři vrátit se zpět. Reprezentační rozehrávač nakonec nasbíral 15 bodů a 6 asistencí. "Ukázali jsme si, že dokážeme hrát i s tak silným soupeřem. Závěr jsme si zkušeně pohlídali. Vítězství nás moc těší," řekl Šiřina.

Czudkovi svěřenci tak ukázali velký pokrok oproti minulému týdnu, kdy v tuzemské lize prohráli o 30 bodů v Nymburku. Tedy na palubovce týmu, jenž v minulé sezoně LM s Nanterre prohrál.

Další zápas čeká Opavu za týden ve Fribourgu.

Utkání 1. kola skupiny B basketbalové Ligy mistrů:

Opava - Nanterre 74:67 (28:16, 45:32, 57:53)

Nejvíce bodů: Šiřina 15, Klečka 12, Gniadek 11, Kouřil 9 - Gamble 14, Konaté 12, Waters 10. Fauly: 22:19. Trestné hody: 21/17 - 9/6. Trojky: 7:5. Doskoky: 37:31.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články