Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Opavská euforie v Nymburku. Slezané vyřadili obhájce titulu a ve finále vyzvou Děčín

Osmnáctinásobní šampioni z Nymburku budou po 21 letech scházet ve finále NBL. Letošní semifinálovou sérii s Opavou sice dokázali srovnat, ale v rozhodujícím utkání prohráli na domácí palubovce 66:81. Favorizované svěřence Ladislava Sokolovského proto čeká "jen" série o třetí místo s Pardubicemi, Slezany naopak s Děčínem o mistrovskou trofej.

Je nám líto, video expirovalo.
Nymburk 19. titul nepřidá, v semifinále ho zastavila Opava

Opava je ve finále, které odstartuje v pátek v Děčíně, potřetí za sebou a živí naději na první triumf od roku 2003. Nymburk zahájí o den dříve souboj s Pardubicemi.

"Je to těžké, ale tak to ve sportu chodí. Možná si teď uvědomíme, co to znamená mít 18 titulů po sobě," řekl nymburský trenér Ladislav Sokolovský.

"Spousta lidí si to podle mě uvědomila až teď, když jsme prohrávali 1:3. Kdy totiž byla naposledy v semifinále plná hala? Jsem rád, že diváci přišli. Bylo vidět, že nás chtěli podpořit, a děkuji jim za to. My teď musíme zvednout hlavy a jít dál," doplnil.

Středočeši pokračují v nepovedené sezoně. V Lize mistrů skončili v základní skupině a v NBL prohráli už před play-off 11 zápasů.

V pondělí jim nepomohlo ani 14 bodů Ondřeje Sehnala a Nathana Watsona. Nejlepšími střelci soupeře byli Jakubové Slavík a Šiřina (15 bodů).

Nymburk se naposled do ligového finále neprobojoval v roce 2002, kdy v semifinále nestačil právě na Opavu.

Jediným týmem, který dokázal v play-off sérii ze stavu 1:3 na utkání otočit, zůstává USK. Pražané v roce 2001 otočili finále také proti Opavě.

"Předchozí dva zápasy, kdy jsme měli mečbol, jsme byli trochu v křeči. Uvědomovali jsme si, že máme možnost historického postupu. Tentokrát mi přišlo, že se to obrátilo," konstatoval opavský trenér Petr Czudek.

"Uzónovali jsme to a Nymburk nechytil rytmus. Zabránili jsme jim v rychlém protiútoku, a to byl klíč k úspěchu," doplnil.

Hruban s Welschem štěstí Nymburku nepřinesli

Rozhodující utkání série sledovaly v zaplněné hale i bývalé nymburské opory Vojtěch Hruban a Jiří Welsch. K jubilejnímu 500. zápasu v soutěži nastoupil domácí Lukáš Palyza.

Úvod vyšel lépe Opavě, jež vyhrála první čtvrtinu díky devíti bodům Jakuba Slavíka 19:12. Hosté zároveň dominovali na doskoku, kde předčili úřadujícího šampiona 18:8.

Nymburk vrátil na začátku druhé části do hry Jimmy Boeheim, po jehož šesti bodech vyrovnal na 22:22. Slezané ale zpevnili obranu a domácí měli problémy dostat se pod koš.

Spoléhali proto na střely za tři body, trefili však jen čtyři pokusy z devatenácti. Opava jim v závěru poločasu utekla opět do vedení 42:33.

"To nás uklidnilo a Nymburk znervóznilo. Čím šel čas, tím ten horký brambor byl na jejich straně. Byli jsme prostě týmovější, lepší a zaslouženě jsme vyhráli," zdůraznil Czudek.

Středočeši se snažili srovnat krok a přiblížili se na rozdíl čtyř bodů. Hosté ale díky vydařené koncovce třetí části znovu odskočili.

Po trojce Luďka Jurečky s klaksonem získali před závěrečnou čtvrtinou jedenáctibodový náskok. Devětatřicetiletý Jurečka trefil tou dobou čtvrtou trojku z pěti pokusů.

"Oproti posledním zápasům jsme nezastavili soupeře na útočném doskoku. Tam byl hlavní problém. Zastavovali nám rychlé protiútoky, nedostali jsme se do tempa a těžko se dostávali přes jejich zónovou obranu. Měli jsme málo otevřených střel a nadřeli se na každý bod. Se 66 body se vyhrát nedá," podotkl nymburský Petr Benda. V doskocích hosté vyhráli 51:38.

Opavě dirigované rozehrávačem Šiřinou vyšel i úvod závěrečné části a díky devíti bodům utekla do sedmnáctibodového trháku. Nymburk ve stíhací jízdě snížil na osm bodů (66:74), ale hosté si už závěr pohlídali.

"Asi nám to dojde s odstupem času. Teď je euforie a radost, že jsme postoupili do finále, ale to, že jsme vyřadili Nymburk, nám dojde později. Musíme se však dál soustředit, abychom uspěli i ve finále proti Děčínu. Vybojovali jsme z naší hrozné sezony zázrak a teď se budeme snažit dotáhnout ho do konce," dodal Šiřina.

Nymburk –⁠ Opava 66:81 (12:19, 33:42, 52:63)

Nejvíce bodů: Sehnal a Watson po 14, Boeheim 13 - Slavík a Šiřina po 15, Jurečka a Kouřil po 14. Konečný stav série: 3:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články