Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

V basketbalovém finále je Děčín. Rozhodující bitvu proti Pardubicím otočil ve druhé půli

Děčínští basketbalisté se stali prvními finalisty NBL. V rozhodujícím sedmém utkání s Pardubicemi zvítězili doma po dominantním výkonu ve druhém poločase 90:69 a při páté účasti v boji o zlato budou hrát o premiérový titul. Ve všech předchozích případech Severočechy předčil Nymburk, naposledy v sezoně 2018/19. Obhájci titulu mohou být soupeři Děčína i letos, v pondělí budou Středočeši hostit rozhodující utkání série s Opavou, v níž dokázali vyrovnat ze stavu 1:3 na zápasy.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté Děčína jsou ve finále ligy

Děčínu v bouřlivém prostředí jejich haly výrazně pomohl k postupu navrátilec do sestavy Ty Nichols.

Druhý nejlepší střelec ligy po dvouzápasovém trestu, který obdržel za napadení pardubické opory Tomáše Vyorala po čtvrtém semifinálovém utkání, zaznamenal 23 bodů.

Jen o bod méně dal Matěj Svoboda, který zářil zejména ve druhém poločase. Hosté téměř celý zápas odehráli bez Vyorala, který se po pěti minutách hry zranil poté, co mu ve skrumáži na zemi hráči přilehli nohu.

I tak ale patřil první poločas pardubickým hráčům. Ve druhé čtvrtině byli dokonce až ve třináctibodovém vedení (42:29) a ještě o přestávce měli k dobru sedm bodů.

"Zápas jsme nezačali vůbec dobře a byli jsme bez energie, která nás zdobila v minulých zápasech," řekl děčínský kouč Tomáš Grepl.

Po změně stran ale existovalo na hřišti prakticky jen jedno mužstvo. Greplův tým okamžitě zahájil stíhací jízdu a před frenetickým publikem předvedl velký obrat.

Druhý poločas Děčín vyhrál 51:23 a v celé sérii zůstalo zachováno pravidlo o nedobytnosti domácího prostředí.

"Zápas jsme kontrolovali, ale pak se zranil Vyoral, Pekárek měl tři fauly na začátku druhé čtvrtiny a my měli méně kvalitních hráčů do rotace. Ve druhém poločase nám chyběla už energie," konstatoval pardubický trenér Dino Repeša.

Grepl poukázal na to, že jeho týmu se v sérii nedařilo střelecky. "Ale dnes se to najednou protrhlo a ve druhém poločase jsme byli prostě lepší. Důvodem byla i naše zlepšená obrana, ta je u nás alfa a omega. Zranění Vyorala? Z mého pohledu nám spíš uškodilo, protože naše obrana na něj byla připravena," konstatoval Grepl.

Nejužitečnější hráč ligy Anthony Walton přispěl k výhře 14 asistencemi vedle 5 bodů a 6 doskoků. V pardubickém dresu byl nejlepším hráčem autor 16 bodů Nickolas Neal.

Semifinále play-off basketbalové ligy mužů – 7. zápas:

Děčín – Pardubice 90:69 (19:23, 39:46, 62:58)

Nejvíce bodů: Nichols 23, Matěj Svoboda 22, Pomikálek 15 – Neal 16, Rikič 13, Šafarčík 9. Konečný stav série: 4:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články