Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nymburk srovnal sérii s Opavou, o vítězi rozhodne sedmý zápas

Basketbalisté Nymburka srovnali v šestém utkání s Opavou sérii na 3:3. Utkání v Opavě zvládli 89:77 a vynutili si tak sedmé utkání.

Je nám líto, video expirovalo.
Nymburk odrazil i druhý mečbol Opavy

Středočechy táhl americký rozehrávač Eric Lockett, který vstřelil 21 bodů. Jeho spoluhráč Lukáš Palyza přidal dalších 17. Domácí Opavě, která nevyužila ani druhý postupový mečbol, nepomohlo 19 bodů kapitána Jakuba Šiřiny.

"Celý zápas jsme si prohráli v úvodu. Nechali jsme si je odskočit po hloupých chybách v obraně. Nechali jsme volné střelce, jako jsou Palyza nebo Benda. To rozhodlo. Bojovnost se nedá upřít, ale prohráli jsme si to hloupými chybami v obraně," uvedl opavský Filip Zbránek.

Nymburk vyhrál v semifinálové sérii na hřišti Opavy poprvé. Otočit v play off vývoj ze stavu 1:3 na zápasy se dosud povedlo pouze basketbalistům USK Praha v roce 2001 ve finále proti Opavě.

"Vyhráli jsme a srovnali sérii, ale to nic na vývoji série nemění. Opava je pořád jednu výhru od postupu a musíme i v pondělí pokračovat ve výkonu, jaký předvádíme od pátého zápasu. Je na nás cítit, jak chceme do finále a nechceme být ti, kdo přeruší tu skvělou sérii Nymburka. Je to osobní ctí," prohlásil Palyza.

Svěřenci trenéra Ladislava Sokolovského měli povedený úvod a díky čtyřem trojkám v prvních pěti minutách utekli do vedení 23:9. První část vyhrál Nymburk 33:22 a dařilo se hlavně Palyzovi, který zaznamenal 13 bodů.

Střelecká forma se hostů držela i v dalším průběhu. K Palyzovi se přidal Ondřej Sehnal a Nymburk do přestávky navýšil vedení na 14 bodů. Zatímco hráči Opavy trefili jen dvě trojky z patnácti pokusů, úřadující šampioni proměnili devět ze čtrnácti tříbodových střel.

Náskok Nymburka po přestávce narostl až na 17 bodů, ale Opava před 3062 diváky zápas nevzdala. Po šňůře 7:0 se vrátila do hry, a přestože se jí dál nedařily střely z dálky, proměňovala trestné hody po faulech soupeře.

Necelých šest minut před koncem snížil Šiřina na rozdíl jednoho bodu (68:69), hostům se ale podařilo po trojce kapitána Martina Kříže a trestných hodech Locketta znovu odskočit. Obhájci titulu si v závěru náskok pohlídali a živí dál naději na postup do dvacátého finále v řadě. Naposledy v něm chyběli v sezoně 2001/02, kdy je zastavila v semifinále právě Opava.

"Chtěl bych poděkovat hráčům, jak tohle utkání zvládli. Hrát v takové atmosféře se nepoštěstí všem, kluci si to uvědomili, vzali to pozitivně a vyhecovalo je to. Teď se může celá republika těšit na rozhodující sedmý zápas. Věřím, že si to naši fanoušci nenechají ujít a bude plná hala," řekl po utkání nymburský trenér Ladislav Sokolovský.

"Nymburk byl dnes lepší. Padalo mu to z dálky, zatímco my jsme byli pravý opak. Měli jsme problém i z volných pozic," řekl asistent opavského trenéra Kryštof Vlček. "Ve třetí čtvrtině jsme prohrávali o 17, ale ukázalo se, že je to moc i málo. Nymburk trochu znervózněl a my se dostali na jeden bod. Pak ale přišly trojky Martina Kříže a soupeř si to už pohlídal," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články