Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Opava potřetí zdolala Pardubice a nakročila do vysněného finále

Už jen jediná výhra dělí opavské basketbalisty od prvního postupu do finále NBL po 15 letech. Ve čtvrtém semifinále porazili před vlastními příznivci Pardubice 83:65 a vedou v sérii 3:1 na zápasy. První pokus na rozhodující čtvrtý triumf budou mít ve čtvrtek na východě Čech.

Utkání Opava - Pardubice
zdroj: ČTK autor: Géla František

Opava byla ve finále naposledy v roce 2003, kdy slavila svůj čtvrtý titul. O rok později následoval pád z nejvyšší soutěže a nyní je klub velmi blízko tomu, aby ve finále vyzval čtrnáctinásobné šampiony z Nymburku.

Nedělní domácí porážkou sice dovolila soupeři vrátit se do hry, ale tentokrát předvedla výrazně lepší výkon v obraně, a to zejména ve druhé čtvrtině, ve které povolila hostům jen pět bodů. Do poločasu si proto vypracovala vedení až o 13 bodů.

Pardubice nicméně zabojovaly a šňůrou 12:0 snížily ztrátu na rozdíl jediného bodu. Zasloužil se o to zejména Brandon Spearman, autor 24 bodů.

V tu chvíli se však utkání zlomilo, jelikož Slezané odpověděli vlastní šňůrou 8:0 po trojkách Radima Klečky a Jakuba Šiřiny - znovu odskočili a vedení už nepustili. Výrazně k tomu přispěl Martin Gniadek, jenž dal v poslední čtvrtině 13 ze svých 15 bodů. Klečka přidal 21 bodů, Šiřina 18 a Miroslav Kvapil 10 bodů a 14 doskoků.

"Z domácích vyzařovala větší energie a větší agresivita na obou polovinách hřiště. My jsme bohužel měli dva velké útočné výpadky - ve druhé čtvrtině a v polovině čtvrté čtvrtiny, což rozhodlo," řekl pardubický trenér Tomáš Bartošek. "Ve čtvrtek uděláme všechno pro to, abychom se znovu vrátili do Opavy," dodal.

Jeho protějšek Petr Czudek byl pochopitelně spokojen. "Zápas jsme uchopili jinak než včera. V úvodu to sice byla křeč, ale nedopustili jsme, aby Pardubice bodově odskočily. Kluci přeprali trenky a triko, energie tam opravdu byla. Jednalo se o bojovný výkon. Radim Klečka to vzal na sebe a v závěrečné čtvrtině také Martin Gniadek," prohlásil opavský kouč.

Semifinále play-off basketbalové ligy mužů - 4. zápas:

Opava - Pardubice 83:65 (18:19, 37:24, 52:45) Nejvíce bodů: Klečka 21, Šiřina 18, Gniadek 15, Kvapil 10 - Spearman 24, Pandula 11, Kohout 9. Stav série: 3:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články