Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Národní tým basketbalistek hledá dva roky před domácím ME posily

Klatovy – Mistrovství Evropy basketbalistek, které se bude konat v České republice, je na programu až za dva roky. Už v pondělí však začala v Klatovech dlouhodobá příprava. Nový trenér Ivan Beneš pozval na první přípravný blok hned 40 hráček, aby se blíže seznámil s jejich potencionálem pro národní tým.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace basketbalistek zkouší nové mladé hráčky

Beneš tentokrát z nominace vynechal dosavadní reprezentační opory, které dobře zná, jelikož dělal asistenta předchozímu trenérovi Luboru Blažkovi. Nadcházející kemp je zaměřený spíše na hledání "posil". "Chceme vidět co nejvíce mladých hráček, které by mohly doplnit družstvo ať už příští rok, nebo až na vrchol v roce 2017," vysvětlil Beneš.

V nominaci je hned několik hráček z úspěšného ročníku 1997, který získal stříbro a páté místo na evropských šampionátech do 16 a 18 let a bronz na MS do 17 let. "Hrozně si vážím toho, že tu můžu být a trénovat se staršími holkami, které mají už nějakou reprezentační zkušenost. Příprava mi vyhovuje. Beru to jako novou skvělou možnost nabýt nových zkušeností a vyzkoušet si nové věci," uvedla Michaela Gaislerová.

Pozvánku kromě objevu této sezony ženské ligy Julie Reisingerové dostaly i zkušené hráčky, které už reprezentací v minulosti prošly, včetně vicemistryně světa z roku 2010 Edity Šujanové. Šanci dostanou také tři basketbalistky z univerzit v USA, mezi nimi i sestra opory mužské reprezentace Jana Veselého Hana.

Češky jako hostitelky šampionátu nemusejí nastoupit v kvalifikaci, kterou ostatních 33 zemí rozehraje ještě v tomto měsíci. A tak má Beneš dostatek času na poznávání týmu. Nominovanou čtyřicítku rozdělil do dvou skupin, přičemž starší hráčky absolvují soustředění v Klatovech od 16. do 20. listopadu, druhá skupina složená z mladších hráček pak bude na stejném místě trénovat od 22. do 26. listopadu. Na druhou skupinu navíc čekají dva přípravné zápasy s euroligovým šampionem ZVVZ USK Praha.

"Jednoduše řečeno, hráčky jsme rozdělily podle ročníků. Chtěli jsme, aby si to na začátek věkově sedlo a holky byly ve skupině přiměřené věku. Víme ale, že si musí zvyknout i na konfrontaci se staršími hráčkami. K prolínání skupin přistoupíme na jaře," vysvětlil Beneš. "Hlavním cílem je poznat se. Vídáme se sice v lize, ale nejsme v přímém kontaktu. Chceme, aby poznaly holky nás, samy sebe navzájem a především my je po basketbalové stránce. Uvidíme, kdo má jakou chuť do basketu a jejich herní kvality, ať už individuální nebo týmové," dodal reprezentační kouč.

Širší nominace reprezentačního B-týmu basketbalistek:

Rozehrávačky: Gabriela Andělová, Michaela Matušková, Kateřina Zavázalová (všechny Hradec Králové), Sarah Beránková, Eva Kopecká, Kateřina Sedláková (všechny Valosun Brno), Eliška Mircová, Petra Záplatová (obě VŠ Praha), Lenka Bartáková (Nymburk), Karolína Malečková (Karlovy Vary), Petra Holešínská (Žabiny Brno).

Křídla: Michaela Krejzová, Mariana Opočenská, Renata Pudláková, Monika Satoranská, Tereza Šípová (všechny VŠ Praha), Lucie Hošková, Barbora Kašpárková, Klára Křivánková, Lenka Šoukalová (Žabiny Brno), Michaela Gaislerová, Jolana Krejčová (obě Strakonice), Beata Adamcová, Pavla Švrdlíková (obě Valosun Brno), Monika Verlíková (Nymburk), Tereza Sedláčková (Ostrava), Kristýna Djačuková (Slovanka MB), Aneta Zuzáková (Karlovy Vary), Kamila Hošková (studium v USA), Karolína Elhotová (USK Praha).

Podkošové hráčky: Magdalena Heroschová, Edita Šujanová (obě Valosun Brno), Julia Reisingerová, Kateřina Rokošová (obě Karlovy Vary), Tereza Kracíková, Hana Veselá (obě studium v USA), Michaela Kaňuková (Hradec Králové), Klára Vojtíková (Ostrava), Aneta Mainclová (VŠ Praha), Natálie Stoupalová (Žabiny Brno).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články