Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Česko se dostalo do užšího výběru pořadatelů kvalifikace o Rio

Mies (Švýcarsko) - Na šest zemí se zúžil počet uchazečů o uspořádání jednoho ze tří kvalifikačních turnajů basketbalistů o postup na olympijské hry v Riu de Janeiro. Soupeři české kandidatury zůstaly Německo, Itálie, Srbsko, Turecko a Filipíny, z původního seznamu vypadly Řecko, Írán, Izrael a Mexiko. Kvalifikační turnaje se uskuteční od 4. do 10. července, ČBF ho chce uspořádat v pražské O2 areně. Z každého turnaje postoupí na OH jen vítěz.

Basketbal
zdroj: AP autor: Valerij Šarifulin

Konečný přehled kandidátů zveřejnila světová federace FIBA, jež zároveň změnila termín volby pořadatele. Místo v listopadu se rozhodne až 19. ledna, o týden později se v sídle FIBA v Miesu uskuteční los.

Česká basketbalová federace ohlásila kandidaturu už v první polovině října. Účast v kvalifikaci si tým Ronena Ginzburga vybojoval zásluhou sedmého místa na mistrovství Evropy.

Podle seznamu kandidátů je pravděpodobné, že jeden ze tří šestičlenných turnajů budou hostit Filipíny, na evropské pořadatele tak zbudou dva. Z evropských uchazečů si Němci a Turci sportovní cestou nezajistili účast v kvalifikaci, jejich jedinou šancí tedy je, že získají pořadatelství a tím pádem i divokou kartu.

Do kvalifikace se vedle Česka probojovali basketbalisté Filipín, Íránu, Japonska, Francie, Srbska, Itálie, Řecka, Kanady, Mexika, Portorika, Nového Zélandu, Angoly, Tuniska a Senegalu. Další tři místa jsou vyhrazena pro majitele divokých karet od FIBA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články