Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Blažek končí u národního týmu basketbalistek. Nahradí ho Beneš

Praha – Lubor Blažek už není trenérem ženské basketbalové reprezentace. Dlouholetý kouč, který mimo jiné dovedl národní tým do finále domácího světového šampionátu v roce 2010, oznámil rezignaci. Zastávat však bude funkci sportovního ředitele. V trenérské funkci ho nahradí jeho dosavadní asistent Ivan Beneš, který s Blažkem úzce spolupracuje 14 let.

"Nastal správný moment skončit. Český tým je na rozcestí. Je třeba využít tento dvouletý cyklus ke generační výměně. Pro tuto práci musí mít trenér hodně sil a mně ty síly poslední dobou došly," řekl Blažek. "Někdo také musí nést odpovědnost za výsledek na mistrovství Evropy. I když jsem přesvědčený, že jsme udělali maximum, tak za jedenácté místo svou odpovědnost přijímám. Proto jsem rezignoval, abych vytvořil podmínky pro práci svého kolegy," dodal.

Pětapadesátiletý Beneš dělal Blažkovi jedenáct let asistenta v USK Praha a od roku 2009 s ním působil také u reprezentace. České basketbalistky už koučoval na čtyřech univerziádách. Dobře ví, do čeho jde. "Těším se. Je mi jasné, že odpovědnost přijde. Na místě asistenta ne že bych zodpovědný nebyl, ale teď je ta zodpovědnost přímá jakožto hlavního trenéra," uvedl Beneš.

Lubor Blažek:

"Skončit u reprezentace je vážné rozhodnutí, protože to nejde vzít zpátky. Po těch letech se z této pozice odchází těžko, ale není to unáhlené rozhodnutí, ale dobře promyšlené. Ivan zná dokonale evropský basketbal. Proto jsem přesvědčený, že je to ten správný člověk, aby tým vedl."

Nyní před ním stojí úkol připravit národní tým na domácí mistrovství Evropy 2017, na kterém má České republika jako pořadatel jistou účast. První přípravný blok ho čeká 16. až 26. listopadu.

Vznikne B tým

Blažek u reprezentace zůstane jako sportovní ředitel. "Budu pomáhat v individuálním tréninku hráček a budu se podílet na koncepci přípravy a na komunikaci s komisí mládeže," uvedl.

S Benešem přišli se zásadní změnou koncepce. Vedle A týmu, ve kterém budou dosavadní opory reprezentace, vznikne B tým, jehož základ budou tvořit hráčky národního družstva do 20 let. Celkem by B tým měl mít okruh 35 hráček, s nimiž se bude průběžně pracovat na přípravných kempech.

Blažek začínal jako trenér mládeže, v osmdesátých letech vedl mužstvo pražské Sparty, posléze přešel k ženskému oddílu. Po přelomu tisíciletí působil v USK Praha – nejdříve jako asistent, od roku 2004 jako hlavní trenér. S týmem získal tři domácí tituly. U ženské reprezentace byl od roku 1999 a jako asistent Jana Bobrovského vybojoval stříbro na mistrovství Evropy v roce 2003 a o dva roky později dokonce zlaté medaile. Do pozice hlavního trenéra se dostal v roce 2009. Kromě stříbra z MS se může pyšnit i čtvrtým místem z ME v roce 2011, sedmým místem z OH v Londýně nebo šestou příčkou z evropského šampionátu v roce 2013.

V roce 2012 na klubové úrovni jako hlavní kouč skončil a věnuje se především mládeži a individuálnímu rozvoji hráček USK a VŠ Praha.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články