Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Na Evropě to bude úplně jiná úroveň, varuje kapitánka Březinová po postupu z kvalifikace

Devatenácti body a pěti doskoky řídila jednoznačné vítězství českých basketbalistek nad Nizozemskem (69:49) kapitánka Renáta Březinová a mohla s týmem slavit patnáctou účast na mistrovství Evropy za sebou. Třiatřicetiletá pivotka uvedla, že po červnovém kontinentálním šampionátu v Izraeli a na Slovinsku nejspíš uzavře kariéru. Nedělní výkon i postupové oslavy brala také jako náplast na to, že nemá ve Vratislavi důvěru trenéra Arkadiusze Rusina a nehraje.

Březinová si pochvalovala týmový výkon a ani nechtěla přemýšlet, jestli byl jeden z jejích nejlepších v národním týmu. "To úplně nevím, protože už jich pár bylo. Ale byl to skvělý zápas a nebýt holek, tak tolik bodů nedám. Beru to jako týmový výkon. Je hrozně super, že jsme zahrály skvěle v obraně. Všechno to bylo takové týmové, hezké, takže radost," řekla Březinová novinářům.

Hned v úvodu dala šest bodů a třikrát odpověděla na vedení Nizozemska. "Tam šlo o to, že Holanďanky přebíraly, což je pro nás velká výhoda. Takže jsem rolovala a holky mi to tam hezky hodily. Těžily jsme z toho, co ony hrály," komentovala povedený začátek.

Češky si mohly dovolit i prohrát o pět bodů, ale kapitánka žádné kalkulace nepřipouštěla. "Hecovala jsem holky a snažila jsem se jim dostat do hlavy, že pokud neporazíme Holandsko, tak nemáme na Evropě co dělat. Jsem ráda, že si všechny holky uvědomily, že máme na Evropě co dělat, a takhle jsme to hezky předvedly," podotkla.

Od konce první do závěru druhé čtvrtiny zaznamenaly Nizozemky za devět minut a 32 sekund jediný bod. "To možná nebylo ani proti Irkám, asi to byla premiéra. Díky bohu za ni," řekla Březinová a pochvalovala si obranu.

Po vyloučení Běloruska musely Češky naplnit roli favoritek proti Irsku a Nizozemsku a pro omlazený tým bude EuroBasket další cennou zkušeností. "Je to strašně důležité, aby se holky vyhrály, poznaly ty soupeře. Na Evropě to bude úplně jiná úroveň. My jsme teď hrály s Irskem a Holandskem, to jsou týmy, které nemají tu úroveň. Tam se můžeme potkat s Francií, Španělskem... Řecko, Lotyšsko jsou taky silné týmy. To je takový profesionálnější basket," konstatovala Březinová.

Pro ni bude mít náročná sezona sladkou tečku. "Já jsem se na začátku sezony zranila, měla jsem v listopadu jeden zápas a byla jsem úplně z formy. Pak jsem ještě byla nemocná. Trenér mě nenechal hrát, mám s ním nějaké problémy. Takže jsem ráda, že jsem přijela sem a mohla jsem ukázat, že basket hrát umím," uvedla.

Češky chyběly na ME naposledy v roce 1993 v italské Perugii, kam se kvalifikovalo ještě bývalé Československo, ale jako nástupnická reprezentace se tam představily Slovenky. Teď slavily patnáctý postup za sebou a Březinová se chystá na svůj třetí šampionát. "Tohle řadím mezi ty nejcennější postupy, protože přišla generační obměna. Je to trošku jiný tým, máme novou paní trenérku. Všechno je takové nové. Pro mě poslední. Já už ve svém věku mám všechno těžší."

Basketbalistky si vychutnaly oslavy na palubovce na Královce před 1823 diváky, ty další až tak bouřlivé nebudou. "Holky se musí vrátit do klubů, někdo chce vidět rodiny, takže si to necháme třeba až po Evropě," řekla Březinová.

Atmosféru ve čtvrtek proti Irsku i dnes si užila. "Byla skvělá. My jsme hrozně dlouho nehrály doma, skoro rok a půl. Je super hrát doma, kde vás lidi tlačí," dodala Březinová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články