Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Je to hodně blízko. Rozehrály jsme se a na neděli budeme ready, věří Stoupalová

Šestnácti body a sedmi doskoky pomohla Natálie Stoupalová k výhře basketbalistek v kvalifikaci mistrovství Evropy nad Irskem 74:57 a doufá, že se tým dobře naladil na nedělní rozhodující zápas proti Nizozemsku. Čtyřiadvacetiletá pivotka Žabin byla ráda za skvělou atmosféru a těší se, že fanoušci podpoří hráčky v hale na Královce a pomohou jim k postupu na červnový šampionát v Izraeli a Slovinsku. Přímý přenos utkání Česko – Nizozemsko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v neděli od 17:55.

Je nám líto, video expirovalo.
Češky přehrály výběr Irska a přiblížily se EuroBasketu

"Začátek jsme měly slušný, byly jsme připraveny na tvrdý basket. Připravovaly jsme se na to, že je budeme dostávat pod tlak a že chceme získávat rychlé protiútoky a snadné koše. Měly hodně ztrát. V poločase už na nás vytáhly zónu, přestalo nám to padat, ale zvládly jsme to. Věděly jsme, že jsou silné ve vymezeném území, na konci už jsme jednoduché koše neproměňovaly," řekla Stoupalová.

"Věděla jsem, že se musím chytnout obranou, pak útok půjde sám. A také mě podpořilo, že mi trenérka věřila a dala mi dostatečnou minutáž," řekla basketbalistka, která strávila na palubovce 16 minut a 29 sekund. "Cítím se dobře, když člověk má prostor a využije ho, tak je to vždycky dobré."

Byla ráda, že přes pokusy Irek zkorigovat stav, který v úvodu druhého poločasu vyšplhal až na 20 bodů, Češky dohrály zápas až do konce a nedopustily výraznější snížení. "Hlavou se samozřejmě hraje líp, když vedete a nejste pod tlakem, nedrtí vás, že jste minus tři. Mentalita je potom lepší, ale nesmí se úplně vypnout, protože Irky jsou tým, který se nevzdává a hraje do poslední minuty," uvedla Stoupalová.

"Bavily jsme se o tom v šatně, že do druhého poločasu musíme jít jinak než do prvního, Irky přitlačily i na naší obranné půlce, stavěly dobré zóny a my byly takové roztěkané. Do dalšího zápasu si to musíme rozebrat, abychom viděly, co dělat lépe," podotkla.

Zápas byl podle ní dobrým testem před klíčovým nedělním duelem s Nizozemskem. "Jsme rády, že tenhle zápas s jednodušším týmem byl první, abychom se mohly nachystat na důležitější Nizozemsko. Rozehrály jsme se a na neděli budeme ready," prohlásila Stoupalová.

Pochvalovala si atmosféru, kterou vytvořilo 1012 diváků. "Už jsme sledovaly, jak se prodávají lístky. A přišlo mi, že na neděli jich bylo prodaných mnohem víc. Byla jsem překvapená, že přišlo tolik lidí. Jsme rády, protože diváci dělají strašně moc," poděkovala fanouškům.

Sama měla velkou podporu. "Hrát doma je super, máme tu rodiny, které basketbalem žijí. Kdo může, ten přijde. Kamarádi, rodiče, známí," doplnila Stoupalová, jejíž otec se dokonce v poločase zúčastnil soutěže v hodu na koš z poloviny hřiště. Neměl tak přesnou mušku jako dcera v podařeném utkání.

V neděli mohou Češky i prohrát maximálně o pět bodů. "Je to hodně blízko, jsme připravené na neděli. Holanďankám nebudeme chtít dát nic zadarmo, budeme je chtít porazit co nejvyšším rozdílem. V pátek máme trénink, video a regeneraci. Bude to úplně jiný zápas, Holanďanky mají vysoký perimetr, musíme se na to připravit i mentálně," dodala Stoupalová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články