Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češky si poradily s Nizozemkami a postup na EuroBasket je skutečností

České basketbalistky se mohou těšit na patnáctou účast na mistrovství Evropy za sebou. V rozhodujícím utkání porazily v Praze na Královce Nizozemsko 69:49 a ovládly tříčlennou skupinu I, ze které se kvalifikovaly jen vítězky. Turnaj v Izraeli a na Slovinsku se bude hrát od 15. do 25. června letošního roku.

Svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové si mohly k postupu dovolit i prohrát maximálně o pět bodů. Skupinu, z níž bylo vyloučeno Bělorusko, ale zakončily se stoprocentní bilancí čtyř výher. Nejlepší střelkyní utkání byla kapitánka Renáta Březinová s 19 body.

V úvodu třikrát odpověděla na vedení Nizozemek Březinová a poprvé do vedení posunula domácí hráčka Natálie Stoupalová. Češky pak díky Veronice Voráčkové získaly náskok 10:7, ale Iris Vennemaová zařídila trojkou stav 12:10 pro hostující tým po první čtvrtině.

Na startu druhé části natáhly domácí basketbalistky šňůru dokonce na sedm bodů. Načala ji dvěma úspěšnými šestkami Petra Holešínská, trojku dala Březinová a po parádní otočce skórovala Stoupalová.

České basketbalistky
zdroj: ČTK

Nizozemky měly na kontě jen jeden proměněný trestný hod Natalie van den Adelové, zatímco díky trojce Gabriely Andělové, koši Elišky Hamzové a dvěma šestkám Březinové narostl rozdíl na 24:13.

Nizozemky daly koš ze hry po dlouhých devíti minutách a 32 sekundách díky Lauře Corneliusové. Hned ale odpověděla trojkou Tereza Vyoralová a v poločase vedly Češky 31:19.

Přehled účastníků ME basketbalistek 2023 v Izraeli a Slovinsku (15.-25. června):

Izrael, Slovinsko, Lotyšsko, Španělsko, Itálie, Belgie, Francie, Černá Hora, Srbsko, Turecko, Řecko, Maďarsko, Velká Británie, Česko, Slovensko, Německo.

Třetí čtvrtinu načala košem s proměněnou šestkou hvězda večera před 1823 diváky na Královce Březinová a další dva trestné hody přidala Holešínská.

Celkově se pasáží 12:4 dostaly domácí hráčky už do náskoku 20 bodů. Nizozemky sice snížily, ale jedenáctibodová šňůra poslala Češky do vedení 54:27.

Hostující celek sice trojkami Jamailah Adamsové a Esther Fokkeové v závěru třetí a úvodu závěrečné čtvrtiny zkorigoval stav, ale český tým si mohl v klidu vychutnávat závěrečné minuty kvalifikace. Po trefách Emmy Čechové, Simony Sklenářové a Anežky Kopecké se do střelecké listiny zapsalo všech 12 hráček ze zápasové soupisky.

Česko – Nizozemsko 69:49 (10:12, 31:19, 54:30)

Nejvíce bodů: Březinová 19, Voráčková 9, G. Andělová 7, Stoupalová, Hamzová a Holešínská po 6, Vyoralová 5, Zeithammerová 3, Čechová, Kopecká, Sklenářová a Vojtíková po 2 – Fokkeová, Vennemaová po 9, Westeriková 7. Fauly: 18:18. Trestné hody: 19/18 – 22/10. Trojky: 5:7. Doskoky: 38:36.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články