Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Satoranský a spol. jdou do boje, na mistrovství světa vůbec poprvé

Jako tým kolem jedné velké hvězdy může být vnímán český výběr na mistrovství světa basketbalistů v Číně, kde samostatný český celek bude hrát poprvé. Tou hvězdou je bezesporu rozehrávač Chicaga Bulls Tomáš Satoranský. Kolem něho trenér Ronen Ginzburg zužoval nominaci, jejíž konečnou podobu mu pomohl určit turnaj v Soulu. Tam Česko porazilo Angolu 84:65, Koreu 97:89 a na závěr podlehlo Litvě těsně 79:82. To byla po Německu také teprve druhá porážka v devátém přípravném zápase.

Tomáš Satoranský v přípravném utkání s Jižní Koreou
zdroj: ČBF autor: Václav Mudra

Kouč Ginzburg měl původně v plánu po prvním tréninku zveřejnit konečnou dvanáctičlennou nominaci ze současné čtrnáctky, ale nakonec ji prozradí až v pátek. "Proces výběru probíhal celou kvalifikaci, vykrystalizovala čtrnáctka, která pracovala velmi dobře. Hráči dostávali různě šanci. Teď je na Nenovi (Ginzburgovi), který zítra řekne, kterých dvanáct hráčů pokračuje na turnaji," řekl asistent trenéra Petr Czudek.

Ginzburg si před nedělním startem s USA tým pochvaluje. "Funguje nám chemie, dobře bráníme a celkově jsem s přípravou spokojený," řekl po porážce s Litvou a chválil bojovnost celku, který v Číně ve skupině postupně narazí na USA, Japonsko a Turecko.

Česko se bude muset obejít bez pivota Jana Veselého z Fenerbahce Istanbul. Nejužitečnějšího hráče minulé sezony Evropské ligy, který si obnovil zranění kolena. Zato se po problémech s kotníkem v úvodu přípravy stihl vrátit do týmu kapitán Pavel Pumprla.

O koho se tedy vedle Satoranského bude moci tým opřít? Pod koši zatím nejvíc spoléhá na sedmadvacetiletého Jaromíra Bohačíka, který střelecky celek táhne hlavně spolu se Satoranským a s 217 centimetry nejvyšším mužem celku Ondřejem Balvínem ze španělské Gran Canarie. Z téhle trojice je také křídelní hráč Nymburka jediný, kdo hraje v Česku.

Program českého celku ve skupině MS

1. září, 14:30: Česko – USA

3. září, 10:30: Česko – Japonsko

5. září, 10:30: Česko – Turecko

První dva týmy postupují do skupiny a následného play-off o 1.–16. místo. Týmy na 3. a 4. místě budou hrát ve skupině o 17.–32. místo.

Dál roste velký talent Vít Krejčí. Vůbec nejmladší Čech v historii, který hrál už v šestnácti letech nejvyšší španělskou soutěž a několikrát se zúčastnil i přípravného kempu v zámořské NBA, kam by tenhle 199 centimetrů vysoký rozehrávač, jenž nyní patří Zaragoze, rád brzy zamířil.

Jde tak ve stopách jediného Čecha, který nyní hraje v zámořské basketbalové VIP soutěži, a často je s ním také srovnáván. On sám ale řekl: "Nechci být druhým Satoranským, chci být Krejčí." Devatenáctiletý hráč byl například při výhře nad Jordánskem s patnácti body nejlepším střelcem českého výběru.

Druhým nejmladším hráčem v Ginzburgově výběru po Krejčím je Šimon Puršl, dvaadvacetiletý pivot ze Svitav, a jen o dva roky starší je Martin Peterka z Nymburka.

Naopak nejstarším je v pětatřiceti letech naturalizovaný Američan Blake Schilb, který před časem "řádil" na křídle nymburského celku, ale nyní se přes Španělsko přesunul do Francie, kde patří Challons-Reims. Zkušeností má na rozdávání a je pro soupeře nebezpečný zejména v rozehrávce i ve střelbě z trojek.

Ve výběru je pět krajánků – vedle Satoranského, Schilba, Krejčího a Balvína je to i Patrik Auda - devětadvacetiletý a 206 cm vysoký pivot, který přišel začátkem srpna do francouzského celku Bolazac poté, co strávil dva roky v italských týmech Pistoia a Avellino.

Český tým na MS (ještě před zúžením na 12 lidí)

Patrik Auda, pivot, výška 206 cm, 29 let, Pistoia (It.)

Ondřej Balvín, pivot, 217 cm, 26 let, Gran Canaria (Šp.)

Jaromír Bohačík, křídlo, 197 cm, 27 let, Nymburk

Vojtěch Hruban, křídlo, 202 cm, 29 let, Nymburk

Vít Krejčí, rozehrávač, 199 cm, Zaragoza (Šp.)

Martin Kříž, pivot, 200 cm, 26 let, Nymburk

Lukáš Palyza, křídlo, 202 cm, 29 let, Olomoucko

Martin Peterka, pivot, 205 cm, 24 let, Nymburk

Pavel Pumprla, křídlo, 198 cm, 33 let, Nymburk

Šimon Puršl, pivot, 204 cm, 22 let, Svitavy

Tomáš Satoranský, rozehrávač, 201 cm, 27 let, Chicago Bulls (USA)

Blake Schilb, křídlo, 201 cm, 35 let, Chalons-Reims (Fr.)

Jakub Šiřina, rozehrávač, 186 cm, 31 let, Opava

Tomáš Vyoral, rozehrávač, 190 cm, 26 let, Nymburk

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články