Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Reprezentaci čeká klíčový zápas skupiny proti Maďarsku

Kluž (Rumunsko) - Reprezentační tým čeká na mistrovství Evropy zřejmě klíčový souboj o postup do play-off. Pokud porazí Maďarsko, vybojuje si účast ve vyřazovací fázi. V případě prohry by si však reprezentanti situaci v tabulce značně zkomplikovali. Češi se navíc musí oklepat z vysoké porážky proti Španělsku. Přímý přenos utkání Česko–Maďarsko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 13:50.

Tomáš Kyzlink v akci
zdroj: ČTK/ČBF autor: Mudra Václav

Češi zatím na turnaji zvládli klíčový duel s Rumunskem 83:68 a následně podlehli obhájcům titulu Španělům jasně 56:93. Věří však, že je debakl neovlivní. "Víme, že ty nejdůležitější zápasy teprve přijdou. Hlavně ten, co nás čeká s Maďarskem, takže se na to musíme připravit a zvládnout to," řekl pivot Martin Peterka.

S Maďarskem mají reprezentanti čerstvou zkušenost, neboť se spolu utkali před měsícem na soustředění ve Slovinsku. Češi tam zcela dominovali a vyhráli 85:51. "Jenže to není vůbec vypovídající, protože Maďaři den předtím měli těžký zápas se Slovinskem. Byli bez své hvězdy Ádáma Hangy, takže ten zápas a rozdíl ve skóre nebyl moc vypovídající. Navíc oni se zápas od zápasu zlepšují," varuje asistent trenéra Lubomír Růžička.

Pro český tým musí být varováním i zkušenost z roku 2014 z kvalifikace o mistrovství Evropy, kdy Češi doma udolali Maďary 66:63, zatímco u nich prohráli 68:83 a o jediný koš udrželi postup na šampionát. Tehdy v bouřlivém prostředí ztráceli sebedůvěru a držel je v podstatě jen Tomáš Satoranský. A i v rumunské Kluži je zhruba tisícovka velmi hlasitých maďarských fanoušků. "V Kluži žije 21 procent Maďarů, co jsem si vygoogloval," poukázal Růžička.

Maďarský tým stojí především na dvou hráčích. O body se stará zejména David Vojvoda, který proti Černé Hoře dal 20 ze 48 bodů svého týmu. A klíčovou postavou je Ádám Hanga, jedna z hvězd španělské ligy a nová posila Barcelony. Právě kvůli tahanicím ohledně přestupu do Barcelony se však k národnímu týmu připojil až těsně před šampionátem.

"On bojoval o kontrakt v Barce a vybojoval sedm milionů eur na tři roky, takže myslím, že přijede totálně v pohodě. Útočný systém Maďarska se za poslední tři roky vůbec nezměnil. Mají stejného trenéra, jsou hodně pospolití, soudržní. To, že s nimi odehrál jen jeden přípravný zápas, nebude mít vliv," míní Růžička.

Přesto Hanga není na šampionátu zatím v ideální pohodě, k čemuž přispělo i drobné zranění z prvního duelu s Chorvatskem, které nedohrál. Maďaři celkově nejsou v potřebné formě. Chorvatsku sice dlouho vzdorovali, ale v závěru odpadli a prohráli 58:67. A proti Černé Hoře se dokázal prosadit jen Vojvoda individuálními akcemi a výsledkem byla jasná prohra 48:72.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články